Yüksek Asitli Besinler: Neden Asitli Gıdaları Sınırlamalıyız?

Asitli gıdalar, genel sağlık için gerekli olsa da, fazla tüketimi özellikle mide üzerinde sorunlar oluşmasına yol açabilir. İşte, asitli gıdaları sınırlama konusunda bilmeniz gerekenler:
Yüksek Asitli Besinler: Neden Asitli Gıdaları Sınırlamalıyız?
11 Kasım 2024, 11:17

İşlenmiş etler ve narenciye gibi asitli yiyecekler yemenin vücudunuzun pH dengesini değiştirmesi pek olası değildir. Ancak araştırmalar, bitki bazlı gıdalara öncelik veren dengeli bir beslenmenin genel sağlık için en iyisi olduğunu gösteriyor. Vücudunuz, böbrekleriniz ve akciğerleriniz gibi birden fazla organı içeren çeşitli mekanizmalar yoluyla pH dengesini sıkı bir şekilde düzenler. Aslında kandaki artan asit seviyeleri genellikle iyi yönetilmeyen diyabet, akciğer hastalığı veya böbrek sorunları gibi altta yatan bir sağlık sorununa işaret eder. Yine de bazı insanlar, vücudunuzun yediğiniz gıdalardan ürettiği asit miktarını ifade eden potansiyel renal asit yükünü azaltmak için asit içeriği yüksek gıdaları sınırlamayı tercih edebilir. PRAL derecesi ne kadar yüksek olursa, sindirim sırasında o kadar fazla asit üretirsiniz.

ph çubuğu

Asit Nedir?

PH değeri size bir şeyin asit mi, baz mı yoksa nötr mü olduğunu söyler. pH'ın 0 olması yüksek düzeyde asitliği gösterir. 7 pH nötrdür. 14'lük bir pH ise baz oranını temsil eder. Besinlerin ve maddelerin pH seviyeleri farklıdır. Tıpkı maddeler gibi insan vücudunun farklı bölümleri de farklı pH seviyelerine sahiptir. İdeal kan pH'ınız 7,35 ila 7,45 arasındadır ve bu hafif alkalidir. Mideniz tipik olarak 3,5 pH değerinde asidiktir, bu da yiyeceklerin düzgün bir şekilde parçalanmasına yardımcı olur.

granola

Yüksek Asitli Besinler

Asidik olarak kabul edilen gıdaların pH seviyesi genellikle 4,6 veya daha düşüktür. Kronik olarak ve aşırı tüketildiğinde vücutta daha fazla asit oluşumuna neden olan gıdalar şunlardır;

  1. Bazı süt ürünleri
  2. Balık ve deniz ürünleri
  3. Yüksek sodyumlu işlenmiş gıdalar
  4. Konserve etler
  5. İşlenmiş etler
  6. Esmer pirinç, yulaf gevreği, granola gibi bazı nişastalı yiyecekler
  7. Yüksek proteinli gıdalar
  8. Hayvansal protein içeren takviyeler

Genel olarak meyve ve sebzeler daha alkalileştiricidir. Bunları meyve ve sebzelerle dolu çeşitli bir diyete dahil etmek, hayvansal proteinin aşırı tüketimini önlemeye ve metabolik asidoz gelişme riskini önlemeye yardımcı olacaktır.

limon

Yüksek Asitli Meyveler

Çoğu meyve türü asidik olmasına rağmen alkalileştirici olarak kabul edilirler, bu da aslında vücudunuzdaki asit seviyelerini azaltmaya yardımcı oldukları anlamına gelir.

  1. Limon
  2. Böğürtlen
  3. Yaban mersini
  4. Şeftali
  5. Ananas
  6. Portakal
  7. Elma
  8. Erik
  9. Domates
  10. Mor üzüm
  11. Nar
  12. Muz
  13. Kuru üzüm

Bu meyveler vücutta alkalileştirici olsa da, başlangıç asitlerinin reflü gibi üst gastrointestinal sorunları olan kişilerde semptomları kötüleştirebileceğini unutmayın. Aslında doktorlar reflü hastalığı olanlara, portakal, greyfurt, limon ve limon gibi turunçgiller de dahil olmak üzere asidik gıda alımını sınırlamalarını tavsiye eder.

pancar

Meyveler gibi sebzeler de alkalileştiricidir ve vücuttaki asit seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

  1. Pişmiş enginar
  2. Pişmiş kabak
  3. Çiğ roka
  4. Çiğ beyaz lahana
  5. Pişmiş patates
  6. Çiğ ıspanak
  7. Çiğ salatalık
  8. Çiğ turp
  9. Çiğ pancar
  10. Pişmiş bal kabağı

yoğurt

Düşük Asitli Gıdalar

Daha alkali bir diyetin faydaları söz konusu olduğunda, mevcut araştırmalar bunun kemik ve kasların korunmasına yardımcı olabileceğini ve özellikle böbrek fonksiyonu azalmış kişiler için faydalı olabileceğini söylüyor. Diyetinize ekleyebileceğiniz bazı alkalileştirici yiyecek ve içecekler şunlardır:

  1. Miso, soya fasulyesi, tofu ve tempeh
  2. Yoğurt ve süt
  3. Patates dahil çoğu taze sebze
  4. Çoğu meyve
  5. Otlar ve baharatlar (tuz, hardal ve hindistan cevizi hariç)
  6. Fasulye ve mercimek
  7. Darı, kinoa ve amaranth gibi bazı tam tahıllar
  8. Bitkisel çaylar
  9. Zeytinyağı, avokado, fındık ve tohumlar gibi yağlar

Çok Fazla Asitli Gıda Yemenin Etkileri Nelerdir?

Hayvansal proteinler, bazı peynirler ve gazlı içecekler gibi asit üreten gıdaların çok fazla olduğu bir diyet, böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Bazı uzmanlar, uzun bir süre boyunca çok fazla asitin kemik bozulmasına da neden olabileceğini öne sürüyor. Bunun nedeni kemiklerin kalsiyum içermesidir; vücudunuz bu kalsiyumu, kan çok asidik hale geldiğinde kanınızın pH dengesini yeniden sağlamak için kullanır. Uzun süre yüksek asitli beslenmek, diyabet, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması ve kalp hastalığı riskini artırabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kan dolaşımını hızlandıran besinler
  2. Neden işlenmiş gıdalardan uzak durmalıyız?
  3. Yağ yakmanıza yardımcı olan besinler
  4. Kışın tüketilmesi gereken besinler
  5. Mide asidini artırmanın doğal yolları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo