Yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan mezeler, ana yemekleri destekleyen besinlerdir. Genellikle sebzelerin haşlanması veya ezilmesiyle hazırlanırlar. Havuç, patlıcan, kabak ve soğan meze tariflerinde sık sık kullanılır. Aroma katmak amacıyla içerisine baharatlı soslar eklenebilir. Kalori değeri düşük olan meze tarifleri, özellikle et ve deniz ürünlerinin yanında servis edilir. Dünyada en çok Türkiye ve Doğu Akdeniz ülkelerinde tüketilen bu besinler, yemek öncesinde veya yemek esnasında sunulabilir. Çoğunlukla soğuk bir şekilde ikram edildiği için, cam kavanozlar halinde birkaç gün saklayabilirsiniz. Yılbaşı yemekleri gibi özel ve kalabalık sofralarda meze çeşitlerine mutlaka yer verilmelidir. Karın doyurmak yerine masadaki sohbete eşlik etmesi amacıyla tüketilir. İşte, yılbaşı sofralarını ziyafete çevirecek birbirinden lezzetli 45 meze tarifi:
Meze denildiğinde ilk akla gelen haydaridir elbet. Her zaman sofralarda kendine yer bulan haydariyi, yılbaşı menülerinden de eksik etmiyoruz. Yoğurt, sarımsak ve naneyle hazırlanan haydariyi, sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
Görünümü ile türlüye benzeyen köpoğlu, Bulgar ve Türk mutfaklarına özgü bir mezedir. Genelde patlıcan ve sarımsak karışımı ile hazırlanır. İsteğe göre domates, biber, soğan ve maydanoz ile çeşitlendirilebilir.
Başta Urfa ve Antep olmak üzere Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan söğürtme, patlıcan, sirke ve nar ekşisi ile hazırlanır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan bu meze, et yemekleriyle birlikte sunulur.
Lakerda 20 günde hazırlanan nefis bir mezedir. Restoranlarda sık sık yer verilen palamut lakerda, palamut balığının lime, kaya tuzu ve defne yaprağında bekletilmesiyle hazırlanır.
Farklı balık türleriyle meze hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Yılbaşı sofralarına renk katacak sardalya ezmesini, yalnızca 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Osmanlı mutfağından miras kalan paşa mezesi; peynir, yoğurt ve ceviz içi ile hazırlanır. Genellikle dilimlenmiş ekmekler üzerinde servis edilir. Özellikle kalabalık sofralarda ve yılbaşı menülerinde sunulan doyurucu atıştırmalıklar arasındadır.
Ege ve Yunan mutfağına özgü bir meze olan fava, kuru baklanın ezilmiş halidir. Aromatik bir tat elde etmek için, baharat ve soslar ile karıştırılır. Özellikle balık, hindi ve kırmızı et ile hazırlanan yılbaşı menülerinde yer verilmelidir.
Ana malzemeleri tahin ve nohut olan humus, Türkiye, Yunanistan, Lübnan gibi dünya mutfaklarında sunulan bir mezedir. Humusu, bezelye, pancar gibi farklı çeşitleriyle de deneyebilirsiniz.
Hatay mutfağı ile özdeşleşen babagannuş, soğuk mezelerden biridir. Suriye, Filistin ve Lübnan mutfağında da kendine yer bulan babagannuş, 'abugannuş' ismiyle de bilinir.
Yunanistan'ın meşhur peyniri ile hazırlanan girit mezesi, özellikle Ege Bölgesi'nde sık sık tüketilir. İçerisinde peynir, biber, zeytinyağı ve sarımsaklı sos barındıran bu besin, bazı ülkelerde tirokafteri adıyla da bilinir. Yılbaşında bir yandan bir şeyler izlerken atıştırmalık olarak da bu mezeyi tüketebilirsiniz.
Tarator denildiğinde ilk aklımıza gelen havuç olsa da, bu kez kabağa yer veriyoruz. 10 dakikada hazırlanan kabak taratoru, et ve balık yemeklerinin yanında afiyetle tüketebilirsiniz.
Deniz ürünlerine doyamayanlar için nefis bir önerimiz var. Midye pilakiyi havuç, biber, domates, kereviz gibi sebzelerle birlikte sunabilirsiniz.
Siz de havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıklarına başlıyor musunuz? O halde közlenip konservede saklanan biberleri yemenin tam zamanı. Yılbaşı sofralarında pratik mezeler arayanlar için, közlenmiş biber konservesini öneriyoruz.
A ve C vitamini bakımından zengin olan havuç, meze tariflerine çok yakışan bir sebzedir. Mayonez, yoğurt ve rendelenmiş havuç ile hazırlayabileceğiniz bu tarifi, özellikle kebap ve kırmızı et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
Ege mutfağının en sevilen mezelerinden biri olan Kerevizli Ege ezmesi, dereotu, peynir, yoğurt ve nane karışımıyla hazırlanır. Özellikle balık yemeklerinin yanında sunulmasıyla bilinir.
Lübnan mutfağına özgü bir meze olan mütebbel, patlıcan, tahin ve sarımsak ile hazırlanır. Şık bir sunum için nar taneleri ve fıstık eklenir. Kısa sürede hazırlanan bu meze, püre kıvamındadır.
Yılbaşı mezelerinden bahsetmişken, piyaza yer vermemek olmaz. Köftenin en lezzetli eşlikçisi olan piyazı, kuru fasulye veya barbunya ile hazırlayabilir, soğan, domates ve maydanoz ile zenginleştirebilirsiniz.
Adana mutfağından yayılan vardabit paçası, ana yemeklerin yanında meze olarak sunulur. Yoğurt, pide ve kuru fasulye ile hazırlanan vardabit, sarımsak ve maydanoz eşliğinde servis edilir.
Yılbaşı sofralarında kendine yer bulan yoğurtlu patlıcan ezmesi, demir bakımından oldukça zengindir. Kalorisi değeri düşük olan bu besin, hindi ve tavuk yemekleri ile birlikte ikram edilebilir. Soğuk bir şekilde servis edildiği için, gece boyunca tüketebilirsiniz.
Zihinsel gelişimi destekleyen ceviz, özellikle meze tariflerinin içinde sık sık kullanılır. İçeriğinde fosfor, çinko ve demir gibi mineraller barındıran cevizli kabak salatası, düşük kalorili ve hafif olduğu için yılbaşı sofralarında önerilen mezeler arasındadır.
Mizrahi ve İran mutfağında yoğurtla hazırlanarak sunulan borani, ıspanak ve pazı gibi farklı çeşitlere sahiptir. Ülkemizde Van ve Isparta da farklı şekillerde hazırlanarak sunulur.
Ispanakgiller familyasından olan deniz börülcesi, Türkiye'de en çok Gökova ve çevresinde yetişir. Genellikle deniz kıyılarından toplanarak zeytinyağı ile birlikte sunulur. Yılbaşı sofrasında sağlıklı ve pratik tariflere yer vermek isteyenler için ideal bir seçimdir. Yılbaşında sevdiklerinizle atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Baklagiller familyasında yer alan kuru fasulye, Türk mutfağının vazgeçemediği lezzetler arasındadır. Genellikle sulu yemek olarak tüketilse de, haşlanıp ezilerek meze haline getirilir. Sebze ve et ile hazırlanan yılbaşı menülerini çeşitlendirmek için kuru fasulye ezmesine yer verebilirsiniz.
Yılbaşı sofralarında hem pratik, hem de şık bir meze sunmak isteyenler için narla hazırlanan peynir toplarını öneriyoruz. Yapımında lor, krem ve beyaz peynir kullanılan peynir mezesini, aperatif olarak da sunabilirsiniz.
Birbirine çok yakışan havuç ve kabak, damar sağlığını koruyan besinler arasındadır. Kavrulduktan sonra yoğurt ve mayonezle harmanlanan bu meze, sebze ve et yemekleri ile birlikte sunularak yılbaşı sofralarını güzelleştirir.
Son yıllarda sık sık tüketilen avokadoyu, bu kez meze yapımında kullandık. Avokado ezmesi için, krem peynir, ricotta peyniri ve parmesan peyniri kullanabilirsiniz. Bu mezesi kızarmış ekmek dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Kırmızı et ve balık yemeklerinin yanında sunulan domatesli zeytin mezesini, yeşil zeytin, sarımsak, biber salçası ve domates ile hazırlayabilirsiniz.
Adana mutfağında çok sevilen zırh salatası, ıspanak ve kişniş ile hazırlanır. Ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alan zırh salatası, yoğurt eşliğinde sunulur.
Mezelerin kralı olarak da bilinen dövmeç, Adıyaman mutfağıyla özdeşleşmiştir. Nemrut krallığından günümüze kadar ulaşan bu meze, biber ve domates ile hazırlanır.
Brokoli, mısır ve havuç ile hazırlanan bu meze, cevizle zenginleştirilir. Mezenin lezzetini arttırmak için mayonez ve yoğurt ilave edilir. Özellikle et yemeklerinin yanında sunulur.
Balık ve sebze yemeklerinin yanında sunulan fındık tarator, yalnızca 6 malzemeden oluşur. 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Arap mutfağında çok sevilen humus, nohut ve tahin ile hazırlanır. Ancak bu kez nohut yerine leblebi ile hazırlanan farklı bir çeşidini sizlere öneriyoruz.
Midye severleri böyle alalım. Yılbaşı sofralarında farklı bir mezeye yer vermek istiyorsanız, yalnızca 4 malzemeden oluşan sarımsaklı midye tarifini deneyebilirsiniz.
Balkan ülkelerinde çok ilgi gören şile paprika, peynirli biber ısıtması olarak da bilinir. Şile paprika yapımında çarliston veya köy biberi kullanılabilir.
Yılbaşı sofralarında vegan beslenenler için de nefis bir tarif öneriyoruz. Patlıcan, tahin ve baharatlarla hazırlanan vegan mütebbel, sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorisi olacak.
Maş fasulyesi salatası yeşillikler ve köz biber ile zenginleştirilmiş, lezzetli bir salatadır. Yılbaşı sofralarınıza çok yakışacak bu tarifi öğünlerinizde de tüketebilirsiniz.
Ermeni mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan topik, zaman içerisinde Türk mutfaklarında da kendine yer bulmuştur. Ana malzemeleri nohut, yenibahar ve fıstık olan bu meze, ana yemeklerle birlikte servis edilir.
İçeriğini sevdiğiniz sebzeler ile zenginleştirebilirsiniz. Salatayı karıştırarak veya ayrı ayrı servis etmek de mümkündür.
Girit veya sakız kabağı ile hazırlanan bu tarif, genellikle ana yemeklerin yanında meze olarak sunulur. Üzeri badem, dereotu ve yoğurt ile zenginleştirilir.
Nohut, kaburga ve tahin ile hazırlanan bu mezeyi, ana yemeklerin yanında afiyetle yiyebilirsiniz.
Kırmızı biber, sarımsak, zeytinyağı ve limon ile hazırlanan köz biber salatası, yılbaşı sofralarında mutlaka bulunması gereken mezelerden biridir. Hazırlanışı 10, pişirmesi ise yaklaşık 20 dakikadır.
Uskumru, krema, zeytinyağı ve soğan ile hazırlanan uskumru tarator, kalabalık yılbaşı sofralarında ikramlık meze olarak sunulur. Kızarmış ekmek dilimlerine sürerek servis edebilirsiniz.
Yılbaşında şık sunumuyla herkesi kendine hayran bırakacak bir meze arıyorsanız, Ayvaz Akbacak'ın yorumuyla havyarlı fava tarifini deneyebilirsiniz. Süslemek için pancar ve fesleğen yapraklarını kullanabilirsiniz.
Somon fileto, tuz, kişniş ve lime ile hazırlanan gravlaks, yılbaşı sofralarında yer bulması gereken mezelerden biridir. Soğuk bir şekilde servis edilir.
Dereotu, maydanoz, nane ve roka yapraklarıyla zenginleştirilen midye salması, farklı tatlar denemek isteyenlerin favorisidir. Midye salmasını otlu meze eşliğinde geniş bir tabakta sunabilirsiniz.
Yılbaşında etli bir menüye yer vermek istiyorsanız, ana yemek olarak püreli dana rosto ve sebzeli bulgur pilavı sunabilirsiniz. Yanına çok yakışan cevizli kabak salatası ile şık bir sunum hazırlayın. Gecenin sürprizi olarak farklı şekillerle süslenmiş yılbaşı kekini ikram edebilirsiniz. Et, pilav, salata ve tatlı ile servis edilen bu menü, yaklaşık 1 buçuk saatte hazırlanabilir.
Şunlara da göz atın;