Diş gıcırdatma, nefes, çiğneme gibi sesler bazı kişiler için gerçekten dayanılmazdır. Bu durumun sebebi ise Misophoni (Mizofoni) olabilir. "Sesten nefret etme" olarak özetlenebilen mizofonide belirli sesler öfke, fiziksel rahatsızlık gibi yoğun olumsuz duygusal ve fizyolojik tepkileri tetikler. Mizofonik tetikleyiciler tipik olarak tekrarlayıcıdır ve çiğneme, yüksek sesle nefes alma ve kalem tıklaması gibi insan yapımı seslerdir. Bu makalede mizofoni nedir sorusunun yanıtlarına bakıyoruz.
Misophonia (Mizofoni) terimi ilk olarak 2001 yılında Profesör Jastreboff tarafından kullanıldı. Köken olarak Latince “misos (nefret)” ve “phonia (ses)” kelimelerinden oluşan terim kısaca sesten nefret etme olarak tanımlanabilir
BBC Good Food'da yer alan bir makalede mizofoni nedir sorusuna şu yanıt verilmiş: "Mizofoni, günlük bir sesin genellikle öfke, endişe veya iğrenme gibi güçlü bir duygusal tepkiye neden olmasıdır. Milisaniyeler içinde, ses beyin tarafından yanlış bir şekilde tehdit olarak yorumlanır. Bu, vücudu tepki vermeye hazırlamak için adrenalin ve kortizon salgılayarak 'savaş-kaç-don' tepkisini başlatır. Ancak gerçekte bu seslerden kaynaklanan bir tehdit yoktur"
İngiltere'de yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar ülke nüfusunun yüzde 18,4'ünde belirgin mizofoni semptomları olduğunu gözlemlemiş. Yani neredeyse her beş kişiden biri horlama, höpürdetme ve sakız çiğneme gibi sesler tarafından tetiklendiği anlamına geliyor. Araştırmanın başyazarı Dr. Silia Vitoratou, "Misofonisi olan çoğu insan yalnız olduğunu düşünüyor ama değiller" diyor.
Harvard Üniversitesi'nin sitesinde yer alan bir makalede mizofoni için şu bilgiler verilmiş: Mizofonisi olan kişiler, genellikle başkaları tarafından çıkarılan ve yine genellikle diğer insanların dikkat etmediği yaygın seslerden duygusal olarak etkilenir. Örneğin nefes alma, esneme veya çiğneme sesleri öfkeyi ve kaçma arzusunu tetikler. Mizofoni çok az çalışılmıştır ve ne kadar yaygın olduğunu bilmiyoruz. Bazılarını diğerlerinden daha kötü etkiler. Mizofoni genellikle 12 yaş civarında ortaya çıkar.
İngiliz merkezli bir araştırma ekibi, mizofonisi olan 20 yetişkin ve misofonisi olmayan 22 yetişkin üzerinde çalıştı. Hepsi, ortak tetikleyici sesler (yeme ve nefes alma), evrensel olarak rahatsız edici sesler (ağlayan bebeklerin ve insanların çığlıkları) ve nötr sesler (yağmur gibi) dahil olmak üzere farklı seslerin tatsızlığını derecelendirdi. Beklendiği gibi, mizofonisi olan kişiler, yeme ve nefes almanın tetikleyici seslerini çok rahatsız edici olarak değerlendirirken, mizofoniye sahip olmayanlar bunu yapmadı.
Her iki grup da, nötr sesler gibi insanların çığlık atmasının da nahoşluğunu derecelendirdi. Bu, mizofonik kişilerin belirli tetikleyici seslerinden çok daha fazla etkilendiklerini, ancak diğer ses türleri açısından diğerlerinden çok farklı olmadığını gösteriyor. Araştırmacılar ayrıca, mizofonisi olan kişilerin, yeme ve nefes alma gibi seslerde fizyolojik stres belirtisi (artmış ter ve kalp atış hızı) gösterdiğini belirtmişlerdir"
WebMD'de yer alan bir makalede, "Araştırmalar, mizofoninin herkesi etkileyebileceğini, ancak kadınlarda daha yaygın olduğunu gösteriyor. Cinsiyete göre insanları nasıl etkilediğine dair tahminler değişmektedir. Misophonia her yaşta ortaya çıkabilir, ancak araştırmalar, bunun büyük ihtimalle gençliğin ilk yıllarında ortaya çıktığını gösteriyor" deniliyor.