Yaş Maya Nasıl Aktif Hale Getirilir?

Yaş maya hamur işlerinin vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Peki işlevini tam yerine getirebilmesi için nasıl aktif hale getirilir? İşte, yaş maya nasıl aktif hale getirilir:
Yaş Maya Nasıl Aktif Hale Getirilir?
01 Ağustos 2022, 16:19

Taze maya, kalitesi, kırılganlığı ve kısa raf ömrü nedeniyle en çok profesyonel fırıncılar tarafından kullanılır. Taze mayalar buzdolabında saklanır. Taze maya ile kek, poğaça ya da ekmekler hazırlanır. Mayayı tarife eklemeden önce aktif etmek gerekir. Aktif olmayan maya ile hazırlanan unlu mamüller kabarmaz. Sizler için taze maya nasıl aktif edilir anlattık. İşte, taze maya nasıl aktif edilir:

  1. Yaş mayanın tazeliğini kontrol edin. Taze mayanızın ne kadar taze olduğunu belirlemek için duyularınız yeterlidir. Renk, koyu lekeler veya renk değişiklikleri olmadan tutarlı bir şekilde fildişi olmalıdır. Doku, sert noktalar olmadan nemli ancak ufalanan olmalıdır. Koku hoş bir maya kokmalıdır. Mayalı kekte koyu lekeler veya renk değişiklikleri varsa veya sert noktalar var ise atılmalıdır. Yeni, taze bir mayalı kek elde edene kadar tarifinize devam etmeyin.

  1. Kullanılacak yaş mayayı hazırlayın. Seçtiğiniz tarif için gereken miktarı bir kaseye ufalayın. Ayrıca ihtiyacınız olan miktarı kaseye koyup kaşıkla parçalayabilirsiniz.
  2. Yaş mayanızı besleyin. Maya, bir insan veya hayvanın beslenmesine benzer şekilde, yiyecek ve suyun tüketimine tepki verir. Yaş mayayı tarifte belirtilen ılık su ve varsa şekerle karıştırarak etkinleştirin.
  3. Maya ve su karışımını iyice karıştırın. Maya tamamen eriyene kadar karıştırın. Doku biraz kalın ve macunsu olabilir.

  1. Mayanın aktif hale gelmesi 5-10 dakika sürer. Maya köpüklendiğinde aktif hale gelmiş demektir.
  2. Bu noktada içerisine şeker ya da bal gibi tatlı bir malzeme ekleyerek mayalanmasını hızlandırabilirsiniz.
  3. Tarifinizdeki kalan malzemelere aktifleştirilmiş mayanızı ekleyin. Tarifi tamamlayarak ürününüzü hazırlayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Kefir mayası nasıl saklanır?
  2. Süt ürünleri nasıl saklanır?
  3. Ekşi maya nasıl saklanır?
  4. Neden maya kullanmalıyız?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo