Kapadokya'nın merkezi yerlerinden biri haline gelen Ürgüp, peri bacaları, muhteşem vadileri, kiliseleri, manastırları ve yeraltı şehirleriyle ünlüdür. Tarihi yapısı turistler tarafından da ilgi gören Ürgüp, Nevşehir'in bir ilçesidir. Ürgüp yalnızca doğa manzaraları, tarihi eserleriyle değil, iştah açan yemekleriyle de tanınıyor. ''Ürgüp'te ne yenir, Ürgüp'ün yöresel yemekleri nelerdir, Ürgüp hangi yemekleriyle meşhur?' diye merak edenler için birbirinden lezzetli yemekleri sizlere sunuyoruz. Mutfağınızda yöresel tatlara yer vermek için, kolları sıvayın. İşte, Ürgüp'ün yöresel yemekleri:
Nevşehir mutfağında tatlı ve tuzlu dengesine sık sık rastlayabilirsiniz. Ayva dolması, içi oyulan ayvaların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan bir yemektir.
Mantı denildiğinde akla ilk gelen yer Kayseri olsa da, Nevşehir mantısı da oldukça meşhurdur. Kıymalı harç ile doldurulan hamur rulo şeklinde sarıldıktan sonra pişirilir. Yoğurt ve sos eşliğinde servis edilir.
Sebze ve etin birleşimiyle hazırlanan Nevşehir tava, geniş bir tepsi içinde sunulur. Mümkünse odun ateşinde veya taş fırında pişirilmesi önerilir. Fakat evdeki fırında da pişirilebilir.
Ürgüp yöresel yemekleri denildiğinde dıvıl da ön plana çıkmaktadır. Patates ve bulgur ile hazırlanan dıvıl, kızgın yağda kızartıldıktan sonra servis edilir.
Nevşehir'e yolunuz düşerse, hediyelik eşya dükkanlarında testilere rastlayabilirsiniz. Çömlek testiler, kebap yapımında kullanılmaktadır. Et ve sebzelerle hazırlanan yemek, testinin içerisinde pişirilir.
Ürgüp'ün en gözde tariflerinden biri olan Ürgüp köftesi, irmik, patates ve soğan ile hazırlanmaktadır. Ortalama 30 dakikada hazırlanan Ürgüp köftesi, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur.
Hamur ve soğanlı harç ile hazırlanan soğanlama, aslında Aksaray yöresi ile özdeşleşmiştir. Fakat Nevşehir mutfağında da rastlamak mümkündür. Hazırlanan hamurlar, sac tavada kızartılır.
Nohut ve dana eti ile hazırlanan bu yemek, özellikle bayram sofralarında servis edilir. Kalabalık sofraların vazgeçilmezlerinden biridir.
Adından anlaşılacağı üzere düğünlerde ikram edilen bu çorba, koyun eti ve un ile hazırlanır. Düğün öncesinde misafirlere ikram edilir. Nevşehir ve çevresinde sık sık tüketilir.
Yarma buğday ve kuru fasulye ile hazırlanan gendime, özel günlerde sunulan bir yemektir. Yapımında kurutulmuş et veya kıyma kullanılır. Yöre halkı tarafından itinayla hazırlanır.
Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan kuzu tandır, özellikle küçük yerlerde tandırda pişirilerek sunulur. Ana yemek olarak sunulan kuzu tandırın pişirilmesi 2-3 saati bulur.
Ürgüp yöresel yemekleri arasında un helvasının da yeri bir başkadır. Osmanlı'dan miras kalan bu tatlı, pekmezle tatlandırılabilir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır.
Ürgüp'te tatlı olarak en sunulan tariflerden biri de kabak tatlısıdır. Hazırlanan kabaklar antep fıstığı veya ceviz ile birlikte servis edilir. Kabak tatlısı yapımında yalnızca 3 malzeme kullanılır.
Şunlara da göz atın;