Terenin faydaları nelerdir, ne işe yarar?

Tere nedir? Terenin faydaları nelerdir? Tere nasıl kullanılır? gibi soruları sizler için yanıtladık. İşte, terenin sağlık için faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenler:
Terenin faydaları nelerdir, ne işe yarar?
24 Nisan 2024, 17:08

Tere nedir? Terenin faydaları nelerdir? gibi soruları sizler için yanıtladık. Sağlık ve güzellik için kullanılan şifalı bitki tere hakkında tüm detaylar...

Turpgiller familyasından olan terenin yaprakları salata olarak tüketilebiliyor. Terenin faydaları, tansiyondan romatizmaya, kas ağrılarından saç dökülmelerine kadar uzanıyor. Güzellik ve sağlık için her mutfakta bulunması gereken tere hakkında detaylar…

tere

Tere Nedir?

Tere, güçlü bir besin kaynağı olan, genellikle gözden kaçan yeşil yapraklı bir bitkidir. Sapları ince, yeşil yapraklı küçük bir bitkidir. Acı ve baharatlı bir tada sahiptir. Tere, pazı, Brüksel lahanası ve lahanayı da içeren Brassicaceae sebze ailesinin bir parçasıdır. Bir zamanlar bir yabani ot olarak kabul edildiğinde, ilk olarak 1800'lerin başında Birleşik Krallık'ta yetiştirildi, ancak şimdi tüm dünyada sulu yataklarda yetiştiriliyor. 

tere

Terenin Faydaları Nelerdir?

  1. Özellikle K vitamini açısından oldukça zengindir. 
  2. Kalorisi düşüktür.
  3.  Antioksidanlar ile doludur. 
  4. Kilo kontrolüne yardımcı olur.
  5. Tere, vitamin ve mineraller açısından en zengin bitkilerden biri. 100 gram terede 220 mg kalsiyum bulunuyor.
  6. Ayrıca protein, karbonhidrat, selüloz, A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri ile fosfor, demir, sodyum ve potasyum gibi mineraller de içeriyor.
  7. Hazmı kolaylaştırıcı, idrar söktürücü, iştah açıcı, uyarıcı, balgam söktürücü, afrodizyak ve kanı temizleyici özelliklerinin yanı sıra karaciğer, böbrek ve idrar yollarını temizleyip mesaneyi olumlu yönde etkiliyor.
  8. Raşitizm, anemi, şeker hastalığı, nevralji, verem, bronşit, boğmaca ve cilt hastalıklarını tedavi edip nekahat devresinde olanlara iyi geliyor.
  9. Ayrıca diş ağrılarını tedavi ediyor ve saç dökülmesini önlüyor. Gut hastalığına karşı lapa şeklinde hazırlanıp kompres yapılıyor.

Keskin kokusu nedeniyle latince‘de “eğri burun” anlamına gelen “nasi tartium” olarak anılan tere, sayısız yararları keşfedildikten sonra “şifalı salata” olarak tanınıyor. Halk arasındaki adı, ise ‘‘beden sağlığı’’.

Tere, şifa verici özellikleri ile geçmişten bugüne pek çok hastalığın ilacı oldu. 19. yüzyılda yaşamış olan ünlü doktor Recamier, verem hastalarını her sabah iki demet tere ve bir bardak süt ile hazırladığı ilaçlarla iyileştirmişti.

tere

Tere Neye İyi Gelir?

  1. Diş sağlığı; İştah açıcı olarak 2-3 tere yaprağını yemeklerden önce yiyin. Bu diş etlerinizi de güçlendirecektir.
  2. Romatizma ve kas ağrıları; Romatizma ve kas ağrılarında tereyi kaynar suda bekletip süzün ve ağrılı yere uygulayın. 
  3. Kanı temizleme; Kanı temizlediği için tereyi havuç, kereviz ve ıspanak gibi sebzelere ilave ederek suyunu sıkın ve sabahları aç karnına için. Tere suyunu çok güçlü olduğu için asla tek başına içmeyin. Aksi halde sağlığa zararlıdır.
  4. Sigaraya karşı; Tere nikotine karşı değerli bir panzehir. Bu nedenle sigara içenler tereyi içmeyenlere oranla daha çok yemelidirler.
  5. Ağız kokusu için; Ayrıca tere suyu ile yapılan gargaralar, tütünün etkilediği diş etlerini güçlendirip ağız ve nefes kokularını gideriyor.
  6. Tansiyon hastaları için; Baş dönmesi ve dengesiz tansiyon sorunlarınız varsa tereyi karahindibağ ile karıştırıp salata şeklinde yiyin. Ancak tere miktarında aşırıya kaçmayın.
  7. Pürüzsüz bir cilt için; Pürüzsüz bir cilt için 3-4 dal tereyi 3 bardak kaynar suda demlendirip yüzünüze sürün. Ilık suyla durulayıp kurulayın.
  8. Saç dökülmeleri; Saç dökülmelerine karşı 100 gr tereyi 100 gr rom veya aynı miktardaki 90 derecelik alkolle karıştırıp saç diplerinize yedirerek her gün friksiyon yapın.
  9. Cilt hastalıkları; Tere suyu cilt hastalıklarını tedavi ediyor. Ergenlik sivilcelerini geçiriyor. Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için düzenli olarak tere suyu sürün.

Diğer içeriklerimize de göz atın:

  1. Kuşkonmaz nasıl temizlenir, faydaları nelerdir?
  2. Anason çayı faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
  3. Ispanağın faydaları nelerdir?
  4. Turpun faydaları nelerdir?
  5. Mutfak ve tarif ölçüleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo