Taze soğan, Allium cepa grubundan bir soğan çeşididir. Çiğ veya pişmiş bir şekilde tüketilebilir. Özellikle salata tariflerinde sık sık kullanılır. Uzak Doğu mutfağında yaygın olarak tüketilir. Evde kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler için, bu kez taze soğan yetiştirme tekniklerini sizlerle paylaşacağız.
Taze Soğan Nasıl Yetiştirilir?
- Bitki yetiştirme işlemine geçmeden önce, ihtiyacınız olacak malzemeleri temin edin. Taze soğan için, büyük boy saksı, torflu toprak, doğal gübre, arpacık soğan ve sulama kabını hazırlayın.
- Saksının altına bir miktar toprak yerleştirin. Üzerine gübre koyun. Ardından tekrar toprak ilave edin. Toprağı ve gübreyi eklerken çok bastırmamaya özen gösterin. Toprak hava alabilmelidir. Toprağın pH'sı 6-6.5 arasında olmalıdır.
- Arpacık soğanları toprağa sürgün yeri yukarıda kalacak şekilde yerleştirin. Sürgün kısmı toprağın üstünde kalmalı, tamamen gömülmemelidir.
- Ekim işleminden sonra ilk can suyunu verin.
- Taze soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, nemli veya kurak olmayan, doğrudan güneş ışığı almayan her ortama uyum sağlayabilir.
- Rüzgardan korunaklı bir alana yerleştirin. Balkon, bahçe veya teras olabilir.
- Fazla sulama yapılırsa, soğanın kökleri çürüyecektir. Bu yüzden 2 günde bir, sprey şişesindeki suyla sulama yapabilirsiniz.
- Soğanlar 3-4 gün içince yeşillenmeye başlar ve 1 hafta sonra filizler iyice görünür hale gelir.
- Bu aşamadan sonra soğanların kullanılabilir hale gelmesi de hızlıca gerçekleşir. Bu aşamada sulama miktarını azaltabilirsiniz.
Taze Soğan Ne Zaman Ekilir?
Kısa gün soğanları, 10 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ekilmelidir. Orta gün ve uzun gün soğanları ise Ocak-Mart ayları arasında ekilebilir. Tohum ekimi geniş bir alanda yapılacaksa, mibzer kullanılmalıdır. Soğanın hasat dönemi, Temmuz-Eylül ayları arasıdır. Taze soğan hem saksıya, hem de bahçeye ekilebilir.
Şunlara da göz atın;
- Ananas nasıl yetiştirilir?
- Kayısı nasıl yetiştirilir?
- Hanımeli nasıl yetiştirilir?
- Çilek nasıl yetiştirilir?
- Salatalık nasıl yetiştirilir?