Astım toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Astım hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihabi durum olarak tanımlanabilir. Astımın meydana gelmesinde hem genetik hem de çevresel faktörler etkili olabilir. Genel olarak nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtiler görülebilir. Astım oruç tutmaya engel değildir, ancak yoğunlaştığında veya ataklar yaşandığında yaşam konforu anlamında kişiyi zorlayabilir. Astım tedavisinde kullanılan fısfısların orucu bozmayacağına dair, diyanet işleri başkanlığının yayınlanmış olan birçok açıklaması bulunmaktadır. Peki, astım hastalarının oruç tutması sağlık sorunları yaratır mı? Astım hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeli? Medicana Çamlıca Hastanesi Göğüs hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hacer Ofluoğlu www.lezzet.com.tr için oruç tutmayı kolaylaştıracak önerilerini sıraladı.
Astım toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Astım hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihabi durum olarak tanımlanabilir. Astımın meydana gelmesinde hem genetik hem de çevresel faktörler etkili olabilir. Genel olarak nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma veya baskı hissi, hırıltılı solunum gibi belirtiler görülebilir. Astım oruç tutmaya engel değildir, ancak yoğunlaştığında veya ataklar yaşandığında yaşam konforu anlamında kişiyi zorlayabilir. Astım tedavisinde kullanılan fısfısların orucu bozmayacağına dair, diyanet işleri başkanlığının yayınlanmış olan birçok açıklaması bulunmaktadır.
Uzun açlık süresini vücutta doğal olarak kan şekerinin düşmesi yaratabilmektedir. Düşen kan şekeri iftarda aşırı ve hızlı yemek ile yükseltilmeye çalışılırsa, tokluk hissinin oluşması zaman alacağı için kişi bir seferde normalden çok fazla gıda tüketmiş olur. Beslenme düzenine dikkat edilmeyip, şekerli ve yağlı gıdalar tüketilirse sağlıklı insanlarda bile görülebilecek reflüye yol açabilir.
Astım Hastalarında Susuzluk
Astım hastalarına uzun süren susuzluğa bağlı olarak balgamlarının koyulaşması görülebilir. Astım koyu yapışkan balgam üretilmesine neden olur. Bol su tüketimi balgamı yumuşatıp kolayca çıkarılmasını ve kişinin tıkanmasını engeller.
Oruç sırasında bütün gün susuz kalan astım hastaları bu koyu balgamı çıkartmakta zorlanır ve astımla ilgili yakınmaları artabilir. Ayrıca ilaç tedavisi altında olan astım hastalarının sabah akşam kullanması gereken ilaçlar aksadığında hastalık bulguları artabilir. Ayrıca susuzlukla birlikte vücut, günün ilerleyen zamanlarında giderek daha da kurumaya başlar. Vücudumuzda dolaşan kan, susuzluğa bağlı olarak giderek koyulaşır ve akışkanlığını kaybeder. Bu durum bazı dokuların yeterince kanlanamamasını beraberinde getirir.
Astım hastaları için oruç tutmayı kolaylaştıracak önerileriniz nelerdir?
Şunlara da göz atın;