İftarda Nasıl Beslenmeli, Ne Kadar Su İçilmeli, Ne Yenmeli?

"İftarda makarna, çiğ köfte, kuru fasulye yenir mi?" diye merak edenleri, iftarda hiçbir şey yiyemeyenleri ya da bir kase çorbayla geçiştirenleri böyle alalım. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak iftar hakkında tüm merak edilenleri cevapladı.
İftarda Nasıl Beslenmeli, Ne Kadar Su İçilmeli, Ne Yenmeli?
24 Nisan 2024, 22:19

İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin çok daha fazlası bulunabilmektedir. Uzun süreli açlık sonucu kan şekeri seviyesi düştüğü için birçok kişi top sesiyle beraber fazla miktarda ve çok hızlı bir şekilde yapılan yemekleri tüketmek istemektedir. Fakat bu durum iftarda yapılan en büyük hataların başında gelir. Çok hızlı ve fazla miktarda yemek yendiğinde hazımsızlık, mide bulantısı gibi sağlık sorunları oluşabilir, aynı zamanda bu durum kilo artışına ve vücut yağ miktarının artmasına neden olabilir. Peki iftarda nasıl beslenmeliyiz? Hangi besinleri yemeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? İşte detaylar…

İftarda Sadece Çorba İçmek Olur Mu?


İftarda tarhana, mercimek, ezogelin gibi zengin içerikli çorbalar ile başlayabilirsiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta çorba miktarını 1-2 kepçe ile sınırlandırmaktır. Fazla miktarda çorba içilmesi iştahsızlık ve mide bulantısı gibi durumlara neden olup; besin kalitesi yüksek diğer besinleri tüketmemize engel olabilir. İftarda sadece çorba tüketmek isteyen kişiler ise tabaklarının yanına 1 kase yoğurt, 1 kase mevsim salata ve 1-2 dilim ekmek veya 2-3 adet hurma ekleyip besin içeriği daha zengin bir menü oluşturabilirler.

İftarda Yemek Yiyemiyorum


Ramazan ayında en çok karşılaştığımız durumlardan biri de iftar yemek yiyememektedir. Bu aslında vücudumuz için gayet normal bir durumdur. Uzun süren açlık saatlerinden sonra bir anda fazla miktarda tüketilen besinleri midemiz tolere edemeyebilir. Bu durumu yaşıyorsanız; iftar 1 küçük kepçe çorba veya iftariyelik ile başlayın, arkasından bir bardak su tüketip 15-20 dakika kadar midenizi dinlendirin. Daha sonrasında sindirimi kolay protein içeren kıymalı bir sebze yemeği ekleyin. Yemeğinizin yanında mutlaka ayran, yoğurt, kefir gibi bir süt ürünü ve tahıl kaynağı olarak bir ekmek dilimi bulundurun. İştahsızlık yaşayanlar için kızartılmış yağsız ekmekler güzel bir seçenektir.

İftarda Su Nasıl İçilmeli?


İftarda su yudum yudum içilmelidir. Bir anda fazla miktarda içilen su boş mideye vardığında; mide bulantısı, kusma gibi sindirim sistemi şikayetlerine neden olabilir. İftar ile sahur arasında en az 10-12 bardak su içtiğinizden emin olun. Suyu bir anda değil eşit aralıklarla tüketin. Örneğin her saat başı 1-2 bardak su içmek gibi… Bu sayede vücudunuz sudan daha fazla yararlanacaktır.

İftarda Mide Bulantısı Neden Olur?

İftarda mide bulantısı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Mide bulantısını önlemek için iftarda az baharatlı, az yağlı, koyu kıvamlı besinler tercih edilmeli, lokmalar en az 15-20 defa çiğnenmeli ve gerekirse iftar yemeği küçük öğünlere bölünüp mide rahatlatılmalıdır. Su, ayran gibi sıvı gıdalar yemeğin başında veya sonunda içilmelidir. Hazır meyve suları veya şeker içeriği yüksek karbonatlı içecekler mide bulantısını daha da artırır.

İftarda Pizza Yenir Mi?


İftarda ince hamurdan yapılmış hem et hem de sebze içeren pizzaları 2-3 dilim kadar tüketebilirsiniz. Pizzanızın yanına ekleyeceğiniz narlı bir roka salatası ve bir su bardağı laktozsuz kefir ile besleyici bir öğün oluşturabilirsiniz. Pizza hamurunun lif miktarı az olduğu için kabızlık gibi yakınmaları daha da artırabilir bu sebeple yanına mutlaka bir sebze eklenmeli ve haftada en fazla 1-2 defa tercih edilmelidir. Ev yapımı tam buğday lavaştan pratik olarak yapacağınız bir pizza çok daha iyi bir seçenektir.

İftarda Makarna Yenir Mi?


İftarda kepekli veya tam buğday unlu bir makarnayı 4-5 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz. Makarnanın yanına mutlaka sebzeli bir et yemeği ve sindirim sisteminizi rahatlatacak sade bir kefir eklediğinizden emin olun.

İftarda Mantı Yenir Mi?


Mantı kelimenin tam anlamıyla “mideye oturan” bir besindir. Bunun sebebi tamamen beyaz undan yapılması ve farketmeden fazla miktarda yedirmesidir. Mantı iftarda ana yemek olarak tüketilmemelidir. Fakat mantı severler kıymalı bir et yemeğinin yanına mantıyı küçük bir kasede 3-4 yemek kaşığı kadar tüketebilirler. Mantının sosunun hafif olmasına çok yağ ve baharat içermemesine dikkat edilmelidir.

İftarda Kısır Yenir Mi?


Kısır lif içeriği yüksek sağlıklı bir besindir, uygun porsiyonda tüketilebilir fakat iftar sonrası şişkinlik, hazımsızlık gibi sağlık problemleri yaşayan kişilerin yakınmalarını artırabilir. Bu kişiler iftarda kısırdan kaçınmalıdır. 3 yemek kaşığı kadar kısır 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. Kilo kontrolünün sağlanması için porsiyonuna dikkat edilmelidir.

İftarda Sucuk Yenir Mi?


Sucuk yağ ve baharat içeriği çok yüksek bir besindir. İftarda sucuk tüketilirse midede yanma, ekşime, bulantı gibi problemlere sebep olabilir. Bu sebeple sucuk iftar yemeği için sağlıklı bir seçenek değildir.

İftarda Kuru Fasulye Yenir Mi?


Kuru fasulye bitkisel protein ve lif içeriği yüksek besleyici bir besindir. Uygun şekilde pişirildiğinde iftarda tüketilebilir. Kuru fasulyenin haşlama suyuna 3 yemek kaşığı turşu veya probiyotik yoğurt ekleyip bekletin. Bu sayede laktik asit bakterileri gaz yapan fitat tanelerini parçalar. Bu sayede şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi sorunları en aza iner. Aynı zamanda kurubaklagil yemeklerini tüketirken üzerine bir miktar kimyon eklemek midenizi rahatlatacaktır.

İftarda Çiğ Köfte Yenir Mi?


6 adet etsiz çiğ köftenin enerji değeri yaklaşık olarak 5- 6 dilim ekmeğe tekabül ediyor. Bir porsiyon çiğ köfteyi lavaşa sardığınızda ise kalori miktarı 600-700 kaloriye çıkıyor. Özellikle kilo vermeyi ve Ramazan Ayı’nda kilosunu korumayı hedefleyen kişilerin uygun porsiyonda ve lavaşa sarmadan tüketmeye özen göstermesi gerekiyor. Yanında bir su bardağı ayran ve bolca yeşil yapraklı sebze tüketerek dengeli bir öğün oluşturabilirsiniz. Mide yanması ve hazımsızlık şikayeti olan kişiler ise çiğ köfte tüketiminden mutlaka kaçınmalı.

Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk

Şunlara da göz atın;

  1. Sahur tarifleri
  2. İftar menüsü tarifleri
  3. Tavuklu iftar yemekleri
  4. İftar için kolay yemekler
  5. İftar için diyet yemekler
  6. İftar ve sahur saatleri 2023
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo