Hiçbir şey yemeklerinizi şifalı bitkiler kadar canlandıramaz; konu yemek zamanı olduğunda kelimenin tam anlamıyla hayatın baharatıdır. Kurutulmuş kekik, fesleğen, kekik, biberiye ve diğerlerinden oluşan iyi stoklanmış bir baharat rafı, çorbalarımıza, marinasyonlarınıza ve bir çok yemeğe renk, lezzet ve ilgi katar. Mağazadan satın alınan temel seçenekleri kullanmak işi halleder, ancak kendi bitkilerinizi kurutmak, büyük paralar harcamanıza gerek kalmadan daha canlı, güçlü bir tat verebilir. Bu basit ve ucuz tüyo o kadar açıktır ki, denemeyi düşünmemiş olabilirsiniz, ancak biraz ip ve zaman harcayarak (gerçi hava fritözünü kullanmak gibi zamandan tasarruf sağlayan tüyolar da bir seçenektir), bu taze sebze demetlerini çevirebilirsiniz.
Öncelikle bitkilerinizi yıkayın ve kurulayın. Nemin uzaklaştırılması, uzun süreli kullanım için uygun kurutmanın anahtarıdır. Dönmeye başlayan ıslak yaprakları çıkarın. Daha sonra demetlere bölün; daha küçük demetler daha iyi kuruyabildiği için daha azı daha iyidir. Sapların etrafına sicim bağlayın ve demetlerinizi mutfak raflarından, karanlık çamur odalarından veya garajlardan veya diğer karanlık, serin alanlardan baş aşağı asın. Bir veya iki hafta içinde otlar kuru, gevrek ve dokunulduğunda ufalanabilir hale gelecektir. Yaprakları saplarından çıkarın, kaba bir toz haline getirin ve cam veya plastik kaplarda saklayın. Gelecekte yemek pişirmek için otları saklamadan önce neyin ne olduğunu etiketlediğinizden emin olun.
Bitki ve baharatların eklenmesi kalp ve solunum sağlığını destekler, fitokimyasallarıyla iltihapla savaşırken lezzet ve renk katar. Tuzluk ve biberlikleriniz iyi kullanılmışsa, yeni lezzet ve sağlık yararları dünyalarının kilidini açmak için çok sayıda kurutulmuş bitkiyle ufkunuzu genişleterek lezzet katın ve geliştirin.
Bu taze-kurutma işlemi için hangi otlar iyi adaylardır? En! Kişniş gibi bazı şifalı bitkiler taze olduklarında yoğun bir tada sahiptir, ancak kurutulduğunda çok daha yumuşak hale gelirler. Ancak taze dereotu, fesleğen, kekik ve biberiye gibi birçokları kurutulmuş formata güzel bir şekilde aktarılır ve kendine özgü aroma ve lezzetini korur. Kurudukça daha konsantre hale gelirler, bu nedenle temel kural, tariflerde tazeye göre üç kat daha az kurutulmuş kullanmaktır. Başka bir deyişle, kurutulmuş otlarınız uzun bir yol kat edecek ve uzun süre dayanacaktır.
Taze otlar, siz onları kullanmaya fırsat bulamadan sebzelik çekmecenizde sıklıkla bozulan ürünlerden biridir. Bunları atmadan önce, bu taze demetlere daha sonra kullanmak üzere kurutarak ikinci bir ömür verin; 1-4 yıl kadar daha uzun süre dayanırlar. Bu dönemde güçlerinin ve potansiyellerinin yavaş yavaş azaldığını, aksine tamamen kötüleştiğini fark edebilirsiniz. Bitkileriniz parlaklığını kaybettiğinde, evinizdeki bitki deposunu yenilemek için başka bir demet alıp kendi bitkinizi kurutmanın zamanı gelmiştir.
Şunlara da göz atın;