Farklı ülkelerin otantik yemek tariflerini, popüler yemekleri ve yemek eleştirmenlerinin incelemelerini paylaşan Taste Atlas, ulusal çapta tanınan bir seyahat rehberidir. Makalelerinde sıklıkla Türk mutfağına yer veren Taste Atlas, bu kez Türk mutfağının en popüler tatlılarını sıraladı. İşte, TasteAtlas rehberine göre Türk mutfağının en meşhur 10 tatlısı:
Su, süt, şeker ve pirinçten oluşan fırın sütlaç, kökeni Osmanlı mutfağına dayanan bir tatlıdır. Geleneksel tariflerde gül suyu ve sübye ile hazırlanan sütlaç, günümüzde daha çok vanilya ile aromalandırılır. Hazırlanan sütlaç, güveç kaplarına paylaştırılır ve fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Ortalama 30 dakikada hazırlanan kazandibi, süt, şeker, nişasta ve pirinç unu ile hazırlanır. Yabancı kaynaklarda yanık dipli muhallebi olarak da bilinir. Vanilya ve damla sakızı ile aroma kazandırılan kazandibi, genellikle rulo şeklinde sarılarak servis edilir.
Un, maya, su ve şeker ile hazırlanan lokma, Osmanlı'da miras kalan lezzetlerden biridir. Top şekline getirilen hamurlar, kızgın yağda kızartıldıktan sonra şerbetle buluşturulur. Sıcak sıcak servis edilen lokma tatlısı, özellikle düğün, doğum gibi özel günlerde dağıtılmasıyla bilinir.
Nuh muhallebisi olarak da bilinen aşure, kuru bakliyat, kuruyemiş ve kuru meyvelerin birleşimiyle hazırlanır. Yapımında çok fazla malzeme kullanılsa da, kuru kayısı, kuru incir, ceviz, nohut, fasulye, buğday ve elma en çok tercih edilenleri arasındadır. Türk mutfağında hazırlanan aşureler genelde komşulara dağıtılır. Birlik ve beraberliğin sembolüdür.
Lokma ile benzer şekilde hazırlanan tulumba, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Orta Doğu ve Balkanlar'da yaygın olarak tüketilen bu tatlı, un, pirinç unu ve şeker karışımından oluşur. Derin yağda kızartılan tulumbalar, şerbetle buluşturulur ve servis edilir.
Eskiden Osmanlı padişahları için hazırlanan bu tatlı, tavuk göğsü, pirinç unu, süt, şeker ve nişastadan oluşur. Hazırlaması 20, pişirmesi 45 dakika olan tavuk göğsü, bazı yörelerde tavuk kullanılmadan da hazırlanır. Dilerseniz, yalancı tavuk göğsü tarifini de deneyebilirsiniz.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan lokum, su, şeker, jelatin, nişasta ve gül suyuyla hazırlanır. Cevizli, fındıklı, kaymaklı gibi farklı çeşitleri olan lokum, özellikle bayram zamanları misafir ağırlarken sunulur. Türk kahvesinin vazgeçilmezidir.
Süt, şeker, un ve nişasta karışımından oluşan muhallebi, isteğe göre çilek, muz, fıstık, nar gibi malzemelerle zenginleştirilir. Sıcakken kaselere paylaştırılan muhallebi, buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir. Üzerine antep fıstığı, hindistan cevizi, kuru üzüm, badem gibi malzemeler eklenebilir.
Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen baklava, incecik açılan yufkaların ceviz veya antep fıstığı ile doldurulmasıyla hazırlanır. Fırında piştikten sonra üzerine şerbet dökülür ve pötikare şeklinde kesilerek servis edilir. Bayramların vazgeçilmezidir.
Türk mutfağının popüler tatlıları arasında, Maraş dondurması da yer alır. Süt, şeker ve saf salep ile hazırlanan Maraş dondurmasını diğerlerinden ayıran özellik, erimeye karşı dirençli olması, yoğun kıvamı ve çiğnenebilir dokusudur. Özellikle yaz aylarında her köşe başında dondurmacılara rastlamak mümkündür.
Şunlara da göz atın;