Gastronomi sektörünün hızla büyümesiyle birlikte, bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Usta şeflerle çalışmak ve farklı mutfakları keşfetmek, gastronomi tutkunlarının hayalleri arasında yer alıyor. Ancak bu sektörde basamakları ağır ağır tırmanmak ve mutfağa en küçük pozisyondan başlamak gerekir. Profesyonel mutfaklarda sıklıkla duyduğumuz sous chef yani su şefi, birçok kişinin ulaşmak istediği pozisyonlardan biridir.
Su şefi, executive şefin asistanı niteliğindedir. Yani aşçıbaşının yardımcısı olarak da bilinir. Executive şef, mutfağın patronudur ve tüm sorumluluk ona aittir. Mutfak yönetimindeki ikinci aşçı olan souf chef, mutfakta büyük sorumluluklar alır. Bunun sonucunda yönetici şef olmaya da aday gösterilir. Executive şefin olmadığı veya personeli denetlemeye vakit bulamadığı durumlarda, sous şef olabildiğince fazla sorumluluk alır.
Su şefi, menünün hazırlama sürecinden misafir ilişkilerine, garsonların takibinden işletme stratejilerine gibi pek çok alanda söz sahibidir. İşte, su şefinin mutfaktaki görevleri:
Sous chef olmak için, büyük sorumluluklar alabilecek nitelikte olmanız gerekir. Bilgi yönünden hemen hemen executive şef kadar donanımlı olmanız gerekir. Bu yüzden mutlaka profesyonel aşçılık eğitimi alınmalıdır. Farklı teknikleri pratik bir şekilde uygulamak, dünya mutfaklarını tanımak ve maliyet hesaplamaları yapabilmek gerekir.
Aşçılık eğitiminin ardından mutfağın çeşitli kademelerinde görev almak gerekir. Bu sayede takım arkadaşlarının çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve doğru yönlendirmelerle genç aşçıların yolunu açabilirsiniz. İşletme ve planlama yeteneği kuvvetli, kurallara uygun ve disiplinli çalışan, mali işlerden anlayan, denetleme konusunda söz sahibi olabilen, güler yüzlü, sabırlı ve kendine güvenen herkes sous chef pozisyonunda başarılı olabilir.
Eğitim ve yeteneklerin yanı sıra, sous chefi her zaman istekli olmalı ve işini severek yapmalıdır. Bu sayede daha başarılı bir performans gösterebilir. Zamanlama konusunda doğru planlama yapmalıdır. Ek olarak içindeki isteği her zaman göstermeli ve gerektiğinde takım arkadaşlarını motive ederek mutfaktaki işleyişin düzenli olarak devam etmesini sağlamalıdır.
Şunlara da göz atın;