Öncelikle şu bilgiyi verelim doğada yetişen mantarlar kesinlikle tüketmemelidir. Doğada yetişen mantarlar kolaylıkla birbirlerine karıştırılabilir ve oldukça tehlikelidir. Mantar zehirlenmeleri ölümcül etkilere sahiptir. Bu nedenle yenilebilen mantarlar sadece çok güvenilir yerlerden alınmalıdır.
Bilimsel adı Hydnum repandum olan sığır dili mantarı, halk arasında 'kirpi mantarı ve tatlı diş' gibi isimlerle de bilinir. İlk olarak 1753 yılında Carl Linnaeus tarafından tanımlanan bu mantar, kapağın altından sarkan diken şeklinde spor taşıyan bir yapıya sahiptir. Gövde kısımlarında mantarlar üretilir. Şapkası kuru ve sarıdan açık, turuncudan kahverengiye dönük bir renktedir. Pütürlü bir yüzeye sahip olduğu için, ülkemizde sığır dili olarak bilinir. Ülkemizin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişmesine rağmen, genelde iğne yapraklı ormanlarda daha sık görülür. Mantarın dokusu hoş kokuludur, baharatlı veya acı bir tada sahiptir. Avrupa ve Kanada'nın yerel pazarlarında sık sık satılan bu mantar, yenilebilir bir mantar türüdür. Ancak olgunlaştığında rengi turuncuya döner ve acı bir tat geliştirebilir.
Sığır dili mantarı, yaz aylarının ortasından sonbaharın bitimine kadar doğal ortamında yetişir. Temmuz ve Kasım ayları arasında bolca rastlanan bir türdür. Besin değeri yüksektir. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Sığır dili mantarı, palamut, köknar, meşe ve kayın ağaçlarının altında daha sık bulunabilir. Genelde uzun sıralar veya gruplar halinde yetişir. Ülkemizde en çok Marmara, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi'nde rastlanır. Şapkası ve sapı hemen hemen aynı renktir. En lezzetli olanları ise genç olanlardır ve tamamı beyaza yakın bir renktedir.
Uzun süre tazeliğini koruyan bu mantarı temizlerken, öncelikle sap kısmı yavaşça kopartılmalı ve gövdesinden ayrılmalıdır. Topraklı olan uç kısımları ise bıçak yardımıyla kesilir. Temiz bir fırça ile saplardaki dikenler temizlenebilir. Daha sonra yıkama veya nemli bezle silme işlemi sayesinde mantar tamamen temizlenir. Doğal ortamda toplanan tüm mantarlar, uygun şekilde temizlenmelidir. Aksi takdirde sağlık açısından olumsuz etkiler görülebilir.
Sığır dili mantarı, birçok yemekte kullanılabilir. Keskin tadını yumuşatmak için, temizlendikten sonra haşlanması önerilir. Yemeği yapılacaksa bile, limon katılmış suda kısa süre haşlanması lezzetini artıracaktır.
Şunlara da göz atın;