Sığır Dili Mantarı Nedir, Nasıl Pişirilir?

Sığır dili mantarı nedir, özellikleri nelerdir? Sığır dili mantarı nasıl temizlenir ve nasıl yetiştirilir? Sığır dili mantarı nasıl pişirilir? İşte, sığır dili mantarının özellikleri ve pişirme teknikleri:
Sığır Dili Mantarı Nedir, Nasıl Pişirilir?
12 Kasım 2022, 14:57

Öncelikle  şu bilgiyi verelim doğada yetişen mantarlar kesinlikle tüketmemelidir. Doğada yetişen mantarlar kolaylıkla birbirlerine karıştırılabilir ve oldukça tehlikelidir. Mantar zehirlenmeleri ölümcül etkilere sahiptir. Bu nedenle yenilebilen mantarlar sadece çok güvenilir yerlerden alınmalıdır.

Bilimsel adı Hydnum repandum olan sığır dili mantarı, halk arasında 'kirpi mantarı ve tatlı diş' gibi isimlerle de bilinir. İlk olarak 1753 yılında Carl Linnaeus tarafından tanımlanan bu mantar, kapağın altından sarkan diken şeklinde spor taşıyan bir yapıya sahiptir. Gövde kısımlarında mantarlar üretilir. Şapkası kuru ve sarıdan açık, turuncudan kahverengiye dönük bir renktedir. Pütürlü bir yüzeye sahip olduğu için, ülkemizde sığır dili olarak bilinir. Ülkemizin birçok bölgesinde kendiliğinden yetişmesine rağmen, genelde iğne yapraklı ormanlarda daha sık görülür. Mantarın dokusu hoş kokuludur, baharatlı veya acı bir tada sahiptir. Avrupa ve Kanada'nın yerel pazarlarında sık sık satılan bu mantar, yenilebilir bir mantar türüdür. Ancak olgunlaştığında rengi turuncuya döner ve acı bir tat geliştirebilir.

Sığır Dili Mantarı Ne Zaman ve Nerede Yetişir?

Sığır dili mantarı, yaz aylarının ortasından sonbaharın bitimine kadar doğal ortamında yetişir. Temmuz ve Kasım ayları arasında bolca rastlanan bir türdür. Besin değeri yüksektir. Vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Sığır dili mantarı, palamut, köknar, meşe ve kayın ağaçlarının altında daha sık bulunabilir. Genelde uzun sıralar veya gruplar halinde yetişir. Ülkemizde en çok Marmara, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi'nde rastlanır. Şapkası ve sapı hemen hemen aynı renktir. En lezzetli olanları ise genç olanlardır ve tamamı beyaza yakın bir renktedir.


sığır dili mantarı

Sığır Dili Mantarı Nasıl Temizlenir?

Uzun süre tazeliğini koruyan bu mantarı temizlerken, öncelikle sap kısmı yavaşça kopartılmalı ve gövdesinden ayrılmalıdır. Topraklı olan uç kısımları ise bıçak yardımıyla kesilir. Temiz bir fırça ile saplardaki dikenler temizlenebilir. Daha sonra yıkama veya nemli bezle silme işlemi sayesinde mantar tamamen temizlenir. Doğal ortamda toplanan tüm mantarlar, uygun şekilde  temizlenmelidir. Aksi takdirde sağlık açısından olumsuz etkiler görülebilir.


sığır dili mantarı

Sığır Dili Mantarı Nasıl Pişirilir?

Sığır dili mantarı, birçok yemekte kullanılabilir. Keskin tadını yumuşatmak için, temizlendikten sonra haşlanması önerilir. Yemeği yapılacaksa bile, limon katılmış suda kısa süre haşlanması lezzetini artıracaktır. 

  1. Sote: Sığır dili mantarını et ve tavuk sote yemeklerinde uygun şekilde doğrayarak kullanabilirsiniz.
  2. Salata: Mantarı haşlama usulüyle pişirdikten sonra küçük küçük doğrayarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
  3. Pilav: Sığır dili mantarı, aromatik tadıyla pilavlara çok yakışır. Özellikle risotto yapımına en çok yakışan mantarlardan biridir.
  4. Sos: Mantarları haşlayıp çok ince şekilde kıydıktan sonra, üzerine tereyağı ve krema ekleyerek mantar sosu elde edebilirsiniz. Bu sosu makarna ve deniz mahsullerinde kullanabilirsiniz.
  5. Çorba: Haşlanmış mantarı soğanla kavurduktan sonra, çorbaların üzerine ekleyebilirsiniz. 
  6. Fırında pişirme: Mantarı fırında pişirmek isterseniz güveç kaplarına koyup üzerine kaşar peyniri ve tereyağı ekleyerek pişirmeniz yeterlidir.


Şunlara da göz atın;

  1. Porçini mantarı nedir?
  2. Cincile mantarı nasıl pişirilir?
  3. Shiitake mantarı nasıl yenir?
  4. Domalan mantarı yenir mi?
  5. Kanlıca mantarı nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo