Şeftali, sulu ve dışı tüylü yuvarlak bir meyvedir. Ilıman iklimi seven bu bitki, sade bir şekilde tüketilir. İsteğe göre tatlı yapımında da kullanılır. Dünyada şeftali üretimi en çok Çin'de yapılırken, Türkiye üretimde 5. sırada yer alır. Şeftaliyi daha uzun süre saklamak ve farklı tariflerde kullanmak için, kurutma yöntemini deneyebilirsiniz. Şeftali, güneşte, ipte ve fırında kurutularak muhafaza edilebilir.
Şeftali Güneşte Nasıl Kurutulur?
- Öncelikle şeftaliyi güzelce yıkayın ve ortadan kesin.
- Çekirdeklerini çıkardıktan sonra çok ince olmayacak şekilde dilimleyin.
- Temiz bir tepsinin içerisine bez veya fırın kağıdı serin. Dilimlediğiniz şeftalileri birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin.
- Tepsiyi güneş gören bir yere koyun. Ara sıra şeftalileri çevirin. Böylece her tarafı eşit miktarda kuruyacaktır.
- Şeftaliler havanın sıcaklığına göre 4-5 gün içinde kurur.
- Kuruyan şeftalileri cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Şeftali İpte Nasıl Kurutulur?
- Şeftalileri güzelce yıkayın ve çekirdeğini çıkartıp ince ince dilimleyin.
- İğneyi iplikten geçirin. Şeftali dilimlerini aralıklı olarak ipe dizin.
- İpi güneş gören bir yere asın. 4-5 gün içinde şeftaliler kuruyacaktır.
Şeftali Fırında Nasıl Kurutulur?
- Şeftalileri yıkayıp kağıt havlu yardımıyla kurulayın.
- Şeftalileri ortadan kesin ve çekirdekleri çıkartarak ince ince dilimleyin.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Şeftalileri hafif aralıklı olacak şekilde tepsiye dizin.
- Fırını 50-70 dereceye ayarlayın. Şeftalileri saatte bir ters yüz ederek her tarafının kurumalarını sağlayın.
- Şeftaliler ortalama 6-7 saat içinde kuruyacaktır.
Şeftali Kurusu Nasıl Kullanılır?
Kuruttuğunuz şeftalileri sade bir şekilde tüketebilir, hoşaf yapımında kullanabilir, bitki çaylarına ekleyebilir, kek ve kurabiyelere katabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Biber nasıl kurutulur?
- Gül kurutma teknikleri
- Çilek nasıl kurutulur?
- İncir nasıl kurutulur?
- Kayısı nasıl kurutulur?