Tatlı su, deniz veya karada yaşayan türleri bulunan salyangoz, yumuşakçalar sınıfına ait bir canlıdır. Salyangoz tüketiminin, binlerce yıl öncesine dayandığını gösteren arkeolojik bulgular mevcuttur. Roma İmparatorluğu döneminden kalan kaynaklara göre, özellikle Akdeniz kıyısındaki şehirlerin mutfak kültüründe salyangoz yemenin ayrıcalıklı bir yeri vardır. Salyangozlar, birçok ülkede ticari bir besin maddesi olarak yetiştirilir. Bu yüzden ekonomik değer yüksektir. Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinde kolayca bulunan salyangoz, lezzetli bir protein kaynağı olduğu için sık sık tercih edilir.
Salyangoz, İtalya ve Fransa'da önemli bir yere sahiptir. İtalyan mutfağında genellikle makarna yapımında kullanılır. Fransız mutfağında ise salyangoz yemek, yüksek gelirin göstergesidir. Bunların dışında İspanya ve Portekiz'de de salyangoz tüketimi mevcuttur. Asya ve Afrika ülkelerinde ise önemli bir protein kaynağı olduğu için tüketilmektedir.
Ülkemizde salyangoz tüketimi, çok yaygın değildir. Ancak kara salyangozları yenilebilir canlılardır. Türkiye'de bulunan salyangoz türleri bahçe salyangozu, Türk salyangozu ve Helix lucorum'dur. Yenilebilir salyangozlardan yalnızca Helix aspersa salyangoz yetiştiriciliğine uygundur. Daha öncede dediğimiz gibi, Türkiye'de salyangoz tüketimi yaygın değildir.
Salyangozu yemek olarak hazırlamak için genellikle konserve veya dondurulmuş olanlar tercih edilir. Eğer taze olarak kullanılacaksa, çok dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Salyangozu pişirme yöntemleri ülkeden ülkeye göre değişir. Bu yemeklerden en ünlüsü Fransız mutfağına ait escargottur. Ana yemek veya ara sıcak olarak sunulabilir. İtalya'da ise makarna yapımında kullanılır ve aroma katmak amacıyla tercih edilir. İspanya ve Portekiz'de ise genellikle kızartma olarak pişirilir ve soslarla tatlandırılır.
Kalp-damar hastalığı olan kişiler ve yüksek kolesterolü olanlar salyangoz tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Ayrıca bahçeden bilinçsizce toplanan salyangozların bazı zamanlarda menenjit bulaştıran parazitler taşıyabileceği de unutulmamalıdır. Bu yüzden salyangozun bilinçsizce tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında Afrika salyangozu gibi egzotik salyangoz türlerinin tüketilmesinin zararlı olduğu düşünülmektedir.
Şunlara da göz atın;