Şalgam suyu; Turpgiller familyasından olan kara havuç ve şalgam turpundan elde edilir. Özellikle kebaplarında yanında ikram edilen lezzetli ve besleyici bir içecektir. Fermente edilerek elde edildiği için probiyotik ve prebiyotik içeriği yüksektir. Şalgam suyunun bilindik, bilinmedik pek çok faydası bulunmaktadır. Acılı ve acısız olmak üzere iki çeşidi bulunan şalgamın ölçülü tüketildiği takdirde sağlığa katkılarını göz ardı edemeyiz.
Yalnızca içerisindeki yüksek tuz miktarı nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon hastalarının kullanımına uygun değildir. Aşırı tüketildiğinde ise midede şişkinlik yaratıp, sindirim sitemi problemi yaratabilir. Ayrıca içerisinde bulgur bulunmasından dolayı gluten içerdiğini ve çölyak hastalarının veya gluten hassasiyeti olanların glutensiz şalgam tercih etmeleri gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Tiroid rahatsızlıkları olanlar kontrollü tüketmelidirler. Kükürt içeriği nedeniyle bazı bireylerde şişkinlik ve hazımsızlık yapabilir.
Şalgamın faydalarından maksimum faydalanabilmek adına evde kendiniz hazırlamanız daha iyi olacaktır.
1 su bardağı (200 ml) şalgam suyu 10 kaloridir. Kalorisi de göz önüne alındığında diğer içeceklere kıyasla hem sağlıklı hem diyete uygun hem de lezzetli bir bardak şalgam suyunu, yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Bir bardak şalgam suyunun içeriğinde yüzde 57 Karbonhidrat, yüzde 29 Protein, yüzde 14 yağ ve 0.32 gram lif, A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum, laktik asit ve potasyum bulunmaktadır. İçeriğinde laktik asit bulundurması, yemeklerin kolayca sindirilmesini sağlamaktadır.
Şalgam suyunu bir bardağı geçirmeyecek şekilde aç karnına içmeniz sindirim sisteminizi düzenlemek için faydalıdır. Ancak, aç karnına acılı şalgam suyu tüketmeniz mideniz sağlığınız için uygun olmayacaktır.
Acılı ve acısız olmak üzere iki çeşidi bulunan şalgamın ölçülü tüketildiği takdirde sağlığa katkılarını göz ardı edemeyiz. Günde bir su bardağı şalgam suyu içmeniz durumunda ihtiyacınız olan mineral, vitamin ve probiyotikleri almış olacaksınız.
Yazar:
Dyt. Gülçin Işık
Şunlara da göz atın;