Rezene, aslen Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerden gelen tatlı kokulu bir bitkidir. Tadı anason veya meyan köküne benzer. Rezene yaprakları, sapları ve soğanları yenilebilir ve gevrek bir dokuya sahiptir. Salatalara, unlu mamüllere, zeytinyağlılara ya da çaylarınıza ekleyebilirsiniz.
2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre rezene östrojen benzeri bileşikler içerir. Bu bileşikler vücutta östrojen gibi davranır. Keçilerde anne sütü üretimini uyarır ve kadınlarda da aynı şeyi yaptığına inanılır. Günümüzde hala anne sütünü arttırmak için bitkisel karışımlı içecekler verilir, ieçrisinde mutlaka rezene bulunur.
Kolik, yenidoğanların bir seferde saatlerce teselli edilemez bir şekilde ağlamasına neden olan bir durumdur. Kolik için bilinen bir neden yoktur, ancak ebeveynler üzerinde büyük stres yaratabilir. Rusya'da yapılan bir araştırma, rezene tohumu yağının saatlerce ağlamayla ölçülen kolik yoğunluğunu dörtte bir oranında azaltabildiğini buldu.
İtalya'daki araştırmacılara göre rezene tohumu yağı ile gargara yapmak ciğerlerinizdeki mukusu gevşetebilir ve öksürüğünüzü veya boğaz ağrınızı hafifletebilir.
İran'da yapılan yakın tarihli bir araştırma, rezene özü ve E vitamini kombinasyonunun menstrüasyondan kaynaklanan kramp ağrılarını önemli ölçüde azalttığını buldu. Rezene karışımı, araştırmaya katılanlar için reçetesiz satılan ağrı kesicilerden daha etkili olduğu gözlemlendi.
Bazı kültürlerde rezene, yaraları ve zehirli ısırıkları iyileştirmek ve alınan zehirleri ortadan kaldırmak için kullanılma geleneğine sahiptir. Bunun nedeni, bazılarının rezene esansiyel yağının iyileşmeyi ve muhtemelen içsel iyileşmeyi destekleyen özelliklere sahip olduğuna inanılmasıdır.
Halk bilimine göre rezene, afrodizyak veya cinsel dürtüyü artıran bir madde olarak kullanılabilir.
Rezene, uçucu bir yağ oluşturmak için damıtılabilir. Uçucu yağlar tipik olarak hoş bir kokuya sahiptir ve cilt tarafından kolayca emilir. Bu, rezene yağının sabunlar ve parfümler için ideal olduğu anlamına gelir. Rezene ayrıca hoş bir tada sahiptir ve genellikle ilaçların tadını iyileştirmek için kullanılır.
Son bilimsel araştırmalar, tatlı rezene ve kırmızı biber içeren basit baharatların, kolera ile ilişkili belirli bakterilerle savaşma ve büyümesini yavaşlatmada potansiyel olarak etkili olduğunu göstermektedir.