Anavatanı Güneydoğu Asya olan rambutan meyvesinin dışı kırmızı renktedir ve tüye benzeyen esnek dikenlerle kaplıdır. İçindeki etli kısım ise yarı saydam beyazımsı renktedir. Besin maddeleri ve antioksidanlarla dolu olan bu tropik meyve, Tayland, Vietnam ve Malezya'da yetiştirilir. Son yıllarda ülkemizde de popüler olmaya başlayan bu meyve, Antalya'da özel alanlarda yetiştirilir. Ağaçta yetişen rambutan meyvesi, deniz kestanesine benzetilir.
Rambutan Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
- Rambutan meyvesi birçok vitamin, mineral ve faydalı bitki bileşikleri açısından zengindir. Eti, 2 gram lif sağlar. Ayrıca vücudunuzun diyetteki demiri daha kolay emmesine yardımcı olan bir besin olan C vitamini açısından da zengindir. 5 adet rambutan meyvesi, günlük C vitamini ihtiyacının %50'sini karşılar.
- Rambutan ayrıca kemikleriniz, beyniniz ve kalbiniz de dahil olmak üzere çeşitli hücrelerin düzgün büyümesinde ve bakımında rol oynayan iyi miktarda bakır içerir. Daha az miktarda manganez, fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve çinko da sunar.
- Rambutan lif içeriği nedeniyle sağlıklı bir sindirime katkıda bulunabilir. Etindeki lifin yaklaşık yarısı çözünmez, bu da bağırsaklarınızdan sindirilmeden geçtiği anlamına gelir. Çözünmez lif, bağırsak geçişini hızlandırır ve kabızlık sorununun önüne geçer.
- Çoğu meyve gibi rambutan da kilo alımını önleyebilir ve zamanla kilo kaybını teşvik edebilir. Rambutan meyvesi, yaklaşık 75 kalori değerindedir. Uzun süre tok kalmasına yardımcı olur.
- İyi miktarda su içerdiği için, susuz kalmanızı önleyebilir. Ayrıca iştahı azaltarak daha az yemek yemenizi sağlayabilir.
- Rambutan meyvesi daha güçlü bir bağışıklık sistemine çeşitli şekillerde katkıda bulunabilir. Başlangıç olarak, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmak için ihtiyaç duyduğu beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik edebilecek C vitamini açısından zengindir.
- Rambutan, uzun zamandır enfeksiyonlarla savaşmak için kullanılan bir meyvedir.
- Birkaç hücre ve hayvan araştırması, rambutandaki bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önlemeye yardımcı olabileceğini buldu. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
- Hücre ve hayvan çalışmaları, rambutan meyvesinin insülin duyarlılığını artırabildiğini, açlık kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini azaltabildiğini bildirmektedir.
- Rambutan meyvesi, su ve antioksidan içeriği sayesinde cildin nemli kalmasına yardımcı olur.
Rambutan Meyvesi Nasıl Yenir?
- Rambutan meyvesinin dikenli ve kalın kabukları vardır. Bu kabuklar, genellikle yenmediği için bıçak yardımıyla kesilir. Kabuklar kenara alındıktan sonra, içindeki etli bölüm tüketilir.
- Rambutan meyvesini püre haline getirebilir veya dilimleyerek tüketebilirsiniz.
- Rambutanı, salatalara ve tatlılara ekleyebilirsiniz.
- Rambutan meyvesini, pasta ve tatlı süslemelerinde kullanabilirsiniz.
- Rambutan dilimlerini suda kaynatarak meyve suyu olarak tüketebilirsiniz.
- Rambutan meyvesi, dondurma ve smoothie yapımında da kullanılır.
Not: Rambutan meyvesinin kabukları tüketilmez. Tohumları ise toksik etkiye neden olabileceği için kesinlikle tüketilmemelidir.
Rambutanın Potansiyel Zararları Nelerdir?
Rambutan meyvesinin etinin insan tüketimi için güvenli olduğu düşünülmektedir. Öte yandan kabuğu ve çekirdeği genellikle yenmez olarak kabul edilir. Hayvan çalışmaları, kabuğun düzenli olarak ve çok büyük miktarlarda yenildiğinde toksik olabileceğini bildirmektedir.
Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde tohumun narkotik ve analjezik etkileri olduğu görülmekte, bu da uyku hali, koma ve hatta ölüm gibi semptomlara neden olabilmektedir. Bu yüzden tohumu kesinlikle tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;
- Anjelik eriğinin faydaları nelerdir?
- Dut neye iyi gelir?
- Ejder meyvesi ne işe yarar?
- Ananasın faydaları nelerdir?
- İncir neye iyi gelir?