Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen mutfak dolaplarınızda gelişigüzel bir metal ve cam pişirme kapları vardır. Peki hangisini ve ne zaman kullanmalısınız? Camda pişirmenin doğru seçim olduğu zamanlar vardır ve metalin gitmenin yolu olduğu zamanlar vardır ve biz "cam mı metal mi" tartışmasını sizin için çözmek için buradayız! Ayrıca birkaç harika hamur işi tarifine bağlantılar ekledik ve ne zaman cam kullanıp sadece metal kullanabileceğiniz (veya tam tersi) için tarif ayarlamaları ekledik.
Bilmeniz Gerekenler
- Daha hızlı ısı transferi elde etmek için metal bir fırın tepsisi kullanın, bu da yiyeceklerin daha çabuk kızarmasını, kabarmasını ve pişmesini sağlar.
- Kenarlarda kızarma gözlemlemek ve piştikten sonra bulaşıkları daha uzun süre sıcak tutmak için bir cam fırın kabı seçin.
- Genel olarak, bir tarif bir fırın tepsisi gerektiriyorsa metal ve bir fırın tepsisi gerektiriyorsa cam (veya toprak kap) kullanın.
- Metalden cama geçmek için 15 °C ve 30 dakikalık pişirme süresi başına 5 dakika ve camdan metale geçmek için tersini ekleyin.
Metal Ve Cam Farkları Nedir?
- Metal, camdan daha hızlı ısınır ve daha hızlı soğur.
- Metalin hızlı ısı transferi, fırınlama veya kızartma yaparken ve bir öğenin (hamur gibi) hızlı bir şekilde pişmesini istediğinizde iyi bir kızarma elde etmek için idealdir. Bu arada cam, ısıyı yiyeceğe aktarmak için daha uzun sürer, ancak aynı zamanda pişirme işleminden sonra ısıyı çok daha uzun süre tutar. Bu, daha uzun pişme süresine sahip yiyecekler ve bir süre sıcak tutmak istediğiniz öğeler (güveç gibi) için daha iyi olur.
- Metal tavalar ayrıca daha köşeli bir şekle sahip olma eğilimindedir, bu da onları kare veya fırınlanmış ürün dilimlerini kesmek ve kaldırmak için daha iyi hale getirir. Cam tabaklar genellikle daha yuvarlak bir şekle sahiptir, bu da porsiyonları bir kaşıkla çıkarmak için iyidir.
- Olumsuz tarafı, metal asitli gıdalarla reaksiyona girebilirken, cam 218 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda çatlayabilir veya parçalanabilir.
Metalde Ne Zaman Kullanılır?
- Yiyecekleri daha hızlı ısıtmak ve daha fazla kızarmak için metal kullanın.
- Güneşli bir yaz öğleden sonra bir arabanın kaportasına dokunduysanız, metalin hızla ısındığını zaten biliyorsunuzdur! Metal fırın tepsileri çok çabuk ısınır ve bu ısıyı pişirdiğiniz şeye aktarır, bu da kenarların daha hızlı ve daha derin kızarmasını sağlar. Bu, örneğin sebzeleri kızartmak için metali ideal hale getirir.
- Ekmek gibi kabarması gereken ürünler için metali seçin.
- Metal ısındığı ve ısıyı daha hızlı aktardığı için ekmek hamuru gibi yiyeceklerde hapsolmuş gazları verimli bir şekilde ısıtır. Bu da hamurun daha hızlı ve eşit şekilde kabarmasına neden olur. Yani metal, ekmekler, kekler, sufleler ve pişirirken kabarmasını istediğiniz diğer yiyeceklerle birlikte gitmenin yoludur.
- Köşelerde köşeli parçalar elde etmek için metalle pişirin.
- Güvenlik ve yapısal bütünlük için cam pişirme kaplarının yuvarlatılmış köşeleri ve alt kenarları olması gerekirken, metal tavalar genellikle köşeli kenarlara ve köşelere sahiptir. Bu, pastanızın her diliminin aynı fotoğraf çekimine hazır görünüme sahip olabileceği anlamına gelir. Düz kenarlar aynı zamanda fırınlanmış parça dilimlerini tek parça halinde çıkarmayı kolaylaştırır.
- Yüksek veya hızlı değişen sıcaklıklar kullanırken metali tercih edin.
- İnce sac bir tepsinin yüksek ve/veya hızla değişen sıcaklıklarda geçici olarak bükülebileceği veya bükülebileceği doğru olsa da, daha sağlam metal fırın tepsileri bu uç noktalara dayanabilir. En iyi yapılmış cam tabaklar bile bu koşullar altında çatlayabilir, hatta kırılabilir.
- Metalde domates veya meyve gibi asitli yiyecekleri pişirmekten kaçının.
- Camdan farklı olarak metal, belirli yiyeceklerdeki asitlerle reaksiyona girer ve bu da size metalik tat veren şeftali ayakkabıcı veya marinara soslu pişmiş mantı bırakabilir. Genel olarak, tarifiniz ne kadar domates veya meyve ağırlıklıysa, metal yerine cam kullanmak o kadar önemlidir.
Cam Ne Zaman Kullanılır?
- Güveç gibi ürünleri daha uzun süre sıcak tutmak için cam fırında pişirin.
- Cam pişirme kaplarının ısınması metal tavalara göre daha uzun sürer, ancak aynı zamanda ısıyı daha uzun süre tutarlar. Bir piknikte veya akşam yemeği partisinde bir güveci veya ayakkabıcıyı sıcak tutmaya çalıştığınızda bu hoş bir özelliktir. Metal bir tava 10 dakikada soğuyabilirken cam bir tabak yarım saatte soğuyabilir.
- Turta gibi bir ürün için cam kullanın, böylece nasıl yapıldığını görebilirsiniz.
- Metal bir turta tavasında kesinlikle bir turta pişirebilseniz de, kabuğun kenarlarının ve tabanının ne kadar kahverengileştiğini tahmin etmek zorunda kalacaksınız. Bir cam turta tabağı ile bunu kendi iki gözünüz ile görebilirsiniz! Bu özellik, özellikle yeni bir tarif deniyorsanız veya genel olarak hamur işlerinde yeniyseniz kullanışlıdır.
- Camın yuvarlatılmış kenarlarının "toplanabilirliğinden" yararlanın.
- Elbette, kek veya kek dilimlerini çıkarmaya çalışırken metal bir tavanın daha düz kenarları ve köşeleri daha iyidir. Ancak mac ve peynir porsiyonlarını veya ekmek pudingini bir kaşıkla alırken, yuvarlak kenarlar büyük bir avantajdır.
- Asitli yiyecekler için cam seçin, çünkü onlara tepki vermez.
- Tarifinizde ne kadar domates veya meyve olursa olsun, bir cam tabak asla reaksiyona girmez ve tatlar veya renkler yaratmaz. Bu nedenle, herhangi bir domates sosu veya meyve ağırlıklı yemek pişiriyorsanız (sos veya meyvenin pişirme kabına temas ettiği), metal yerine camı seçin.
- Camı yüksek veya hızla değişen sıcaklıklarda kullanmayın.
- Cam kaplar, aşırı uçlara değil, tipik pişirme koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, genel bir kural olarak, 218 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda cam kullanmaktan kaçının. Ayrıca, bir piliç altında cam kullanmaktan kaçının ve camı buzdolabından doğrudan fırına aktarmayın. Bunun yerine, fırına koymadan önce soğuk camın oda sıcaklığına gelmesine izin verin.
Şunlara da göz atn;
- Ahşap vs Metal pizza küreği
- Fırında pişirme hakkında merak edilmesi gerekenler
- Cam ocak nasıl temizlenir?
- Borcam kullanırken dikkat edilmesi gerekenler