Patlıcan, birçok yemek çeşidini yapmak için kullanılabilen çok yönlü bir sebzedir. Patlıcanın ortası, tohumlarını tutan yumuşak, etli bir çekirdeğe sahiptir. Patlıcan yemek için tohumları çıkarmanız gerekmez, ancak bazen patlıcanı pişirmeden önce kurtulmak isteyebileceğiniz acı bir tada sahiptirler. Ayrıca kendi patlıcanınızı yetiştirmek için tohumları toplayabilir ve saklayabilirsiniz. Sizler için patlıcan çekirdekleri nasıl çıkartılır ve sonrasında çekirdekler nasıl saklanır anlattık. İşte, patlıcan çekirdekleri nasıl çıkartılır:
Patlıcanın Tohumları Nasıl Çıkartılır?
- Patlıcanınızın acılığını azaltmak istiyorsanız çekirdeklerini çıkarın. Patlıcanın acı tadının çoğunu tutan şey tohumlardır. Çıkarmanıza gerek yok ama patlıcanın daha az acı olmasını tercih ediyorsanız, ayıklayabilirsiniz.
- Daha yaşlı patlıcanlar daha fazla tohuma sahiptir ve bu nedenle daha acıdır. Kahverengiye dönen tohumlar da daha acı olma eğilimindedir.
- Küçük, genç patlıcan kullanıyorsanız, zaten çok fazla tohum veya acılık olmayacağı için çekirdeği çıkarmanız gerekmeyebilir.
- Patlıcanınızı uzunlamasına ortadan ikiye bölün. Patlıcanı bir kesme tahtası üzerine koyun ve baskın olmayan elinizle sabit tutun. Baskın elinizle keskin bir mutfak bıçağı kullanarak dikkatlice uzunlamasına ikiye bölün.
- Metal bir kaşık kullanarak tohumlu çekirdeği kazıyın. Patlıcanın yarısını baskın olmayan elinizle tutun ve metal bir kaşığı baskın elinizde tutun, başparmağınız kaşığın başının yanındaki tutamağa ve kaşığın kavisli kısmı aşağı bakacak şekilde tutun. Kaşığın ucunu tohumlu çekirdeğin üst ucuna saplayın, ardından yumuşak çekirdeği kazımak için kaşığı et boyunca aşağı doğru sürükleyin. Bunu patlıcanın diğer yarısı için tekrarlayın.
- Patlıcanınızı yatay yerine dilimler halinde keserseniz, tohumları kazımak yerine çıkarmak için her dilimin yumuşak çekirdeğinin etrafında kaşığın kenarını veya bıçağın ucunu kaydırabilirsiniz.
- Patlıcan etini dilimlemek veya küp haline getirmek için mutfak bıçağınızı kullanın. Artık patlıcanın sadece çekirdekli eti ile kalacaksınız. Patlıcanı tarifinize göre kesin ve pişirin.
Patlıcan Tohumları Yetiştirmek İçin Nasıl Saklanır?
- Bir patlıcanın çekirdeklerini su dolu bir kaba alın. Bir kaseyi temiz, soğuk suyla doldurun. Keskin bir mutfak bıçağı kullanarak bir kesme tahtası üzerinde bir patlıcanı uzunlamasına dilimleyin. Başparmağınızla sapın tabanına yakın bir metal kaşık tutun ve patlıcanın her yarısındaki yumuşak, tohumlu çekirdeği su kabına kazımak için kullanın. Tüm posa ve tohumlar suda kalana kadar kazımaya devam edin.
- Tohumları patlıcandan ayırmak için ellerinizi kullanın. Biraz ufalayarak karıştırdığınızda çekirdekler ayrılacaktır.
- Suyu bir süzgeçten dökün ve tohumları suyla durulayın.
- Kullandığınız süzgecin ince gözenekli olduğundan emin olun, böylece tohumlar içinden kaymaz.
- Tohumları iyi havalandırılmış bir alanda 1-2 gün kurutun. Tohumları kuru kağıt havlu veya gazete üzerine dökün ve kurulayın. Tohumları temiz, kuru bir tabağa aktarın ve eşit şekilde yayın. 1-2 gün kurumaya bırakın.
- Tohumlar çok ıslak kalırsa çimlenebilirler. Bir tabağa aktarmadan önce tüm fazla nemi kağıt havlu ile çektiğinizden emin olun.
- Kuru, iyi havalandırılan herhangi bir yer, tohumlarınızı kurumaya bırakmak için iyidir. Pişirilmemeleri için doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya çalışın.
- Kurutulmuş tohumlarınızı 5 yıla kadar temiz, kuru bir kapta saklayın. Tohumları bir kavanoz, zarf veya kapatılabilir torba gibi bir şeye aktarın ve kabı kapatın. Onları serin ve kuru bir yerde saklayın ve 5 yıla kadar iyi olacaklar.
- Kabı tohumları sakladığınız tarihle etiketlemek iyi bir fikir olabilir, böylece ne kadar süre için iyi olduklarını bilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Meyve çekirdekleri nasıl değerlendirilir?
- Soğan ve sarımsak kabukları nasıl değerlendirilir?
- Mandalina kabukları nasıl değerlendirilir?
- Kahve çekirdekleri nasıl saklanır?