Fırında hazırlanmış patates kızartması en lezzetli yemeklerden biridir. Hafif kabarık yumuşak orta kısmı, çıtır dış kabuğu ile yemeklerin yanında da servis edilebilir. Fırında patates yaparken az yağ kullanmanız ve birkaç püf noktasını takip etmeniz gerekir. Sonrasında çıtırlığını ve tazeliğini korumak için nasıl saklamanız gerektiğini anlattık.
Fırında Çıtır Patates
Malzemeler;
- 2 kg patates
- 2 yemek kaşığı tuz
- 3 gr kabartma tozu
- 60 ml zeytinyağı
- Karabiber
Fırında Çıtır Patates Nasıl Çıtırlaştırılır?
- Patatesleri fırından çıkarır çıkarmaz servis yapın. Ne yazık ki, en kıtır kıtır patatesler bile soğudukça yumuşamaya başlar, bu yüzden onlara izin vermeyin! Yemeğinizi zamanlamaya çalışın, böylece patatesler fırından çıkardığınız ve masanıza koyduğunuz son şey olur.
- Hemen servis yapamayacaksanız, sıcak tutmak için patateslerin üzerini folyo ile kaplamaktan kaçının. Folyo buharı içeride hapsedecek ve patatesleri ıslanacak.
- Patatesler istediğiniz kadar çıtır değilse 2-3 dakika haşlayın. Bazen çok fazla gevrek olmayan patatesler elde edebilirsiniz, ama endişelenmeyin. Patatesleri bir fırın tepsisine yayın ve dış kısımlarının kızarması ve gevrekleşmesi için 2 veya 3 dakika sıcak ızgaranın altına koyun.
- Patatesleri 1-2 saat içinde servis edecekseniz, ılık bir fırında gevrek tutun. Herkes yemeden önce biraz beklerse, çıtır patateslerin üzerini örtmeyin; bu buharı hapsederek patatesleri ıslanır.
- Sadece fırında tutun, ancak sıcaklığı en düşük ayara getirin. Patatesleri bir an önce servis etmeyi planlayın yoksa patatesleriniz kuruyabilir.
- Pişirdikten sonra 2 saat içinde hava geçirmez bir kapta kalanları soğutun. İster arta kalan kavrulmuş patatesleriniz olsun, ister önceden hazırlamak isteyin, patatesleri oda sıcaklığına soğumaya bırakın ve onları sığ, hava geçirmez bir kaba veya yeniden kapatılabilir plastik torbaya aktarın. Ardından patatesleri fırından çıkardıktan sonra 2 saat içinde buzdolabına kaldırın.
- Artanları tekrar gevrekleştirmek için 15-20 dakika 200 °C sıcaklıkta pişirin. Soğutulmuş patatesler ıslaktır.
- Fırınınızı önceden 200 °C'ye ısıtın ve kalan patatesleri bir fırın tepsisine yayın. Levhayı folyo ile örtün ve patatesleri fırında 10 ila 15 dakika ısıtın. Ardından folyoyu çıkarın ve patatesleri dışları çıtır olacak şekilde 5 dakika daha pişirin.
- Kavrulmuş patateslerinizi ıslanacaklarından mikrodalga fırında pişirmekten kaçının.
- Dokusu gevrek olmayacağı için patateslerinizi bir kereden fazla ısıtmayın.
Fırında Kavrulmuş Çıtır Patates Nasıl Yapılır?
- Patatesi durulayın ve soyun.
- Fırını önceden 260 °C'ye ısıtın ve patatesleri dilimleyin. Fırın ısınırken patatesleri büyük parçalar halinde doğrayın. Geniş yüzey alanı patateslerin ekstra çıtır olmasını sağlar.
- Patatesleri tuz, kabartma tozu ve suyla bir tencereye koyun. Doğranmış patatesleri büyük bir tencereye koyun ve üzerini 2,5 cm geçecek kadar soğuk su dökün. Ardından 2 yemek kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı (2,5 gr) kabartma tozu ekleyin.
- Kabartma tozu, suyun pH'ını yükseltir, böylece patateslerin dışı parçalanır. Bu onları daha yumuşak ve nişastalı yapar, bu da fırında daha fazla gevrekleşmelerine yardımcı olur.
- Patatesleri biraz yumuşaması için 5 dakika pişirin.
- Patatesleri tamamen pişirmediğiniz için buna kısmi kaynatma denir. Kısmen kaynatma, dışı gevrek, içi yumuşacık kavrulmuş patatesler elde etmenizi sağlar.
- Patatesleri süzün ve 2 dakika kurumaya bırakın. Lavaboya bir süzgeç yerleştirin ve patatesleri dikkatlice içine dökün, böylece su boşalır. Ardından patatesleri büyük bir kaseye koyun ve nemin bir kısmının buharlaşması için birkaç dakika bekletin.
- Patatesi yağlayın ve fırın tepsisine dizin.
- Patatesleri 35 ila 40 dakika kızartın, sürenin yarısında çevirin. Patatesler tamamen altın sarısı ve gevrek olana kadar kızartın.
- Klasik patates kızartması tarifini de deneyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Patates kızartması sosları
- Patates kızartmasının yanına ne gider?
- Patates kızartmasının tarihçesi
- Patates kızartması tekrar nasıl ısıtılır?