Neden Karnabahar Yapraklarını Atmamalısınız?

Karnabahar yapraklarının faydaları nelerdir? Karnabahar yaprakları nasıl kullanılır? Karnabahar yapraklarını çöpe atmanızı önleyecek 11 önemli neden:
Neden Karnabahar Yapraklarını Atmamalısınız?
24 Nisan 2024, 22:21

Karnabahar, turpgiller familyasına ait bir bitkidir. Çiçekleri etli, yaprakları ise lahana yaprağına benzeyen bu bitki, kış sebzesidir. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri ise beyaz veya sarımtıraktır. Yemeklerde sık sık kullanılan karnabaharın yaprakları genellikle çöpe atılmaktadır. Ancak faydaları saymakla bitmeyen bu bitkinin yapraklarını aslında kolay bir şekilde değerlendirebilirsiniz. 



Karnabahar Yapraklarının Faydaları Nelerdir?

  1. Vücudu toksinlerden temizler. Kabızlığı azaltır, mide ülseriyle savaşmaya birebirdir. 
  2. Kanseri önlediği söylenen beş koruyucu etkin madde mevcuttur. Bu maddeler E vitamini, caffeic asit, phytic asit, kaempferol ve rutin olarak bilinir.
  3. Karnabahar yapraklarının 7 farklı kataraktı önleyici etkin madde içerdiği bilinmektedir.
  4. Alpha-linolenic asit ve triptofan gibi tansiyon düşürücü maddeleri ihtiva ettiği düşünülmektedir.
  5. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluğa iyi gelir.
  6. Sinir sistemini güçlendirir.
  7. Antibakteriyel özelliği ile iltihapları kurutur, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelebilir.
  8. Tiamin içerdiği için, alzheimer hastalığına yakalanma riskini düşürür.
  9. Migren gibi şiddetli ağrıları hafifletir.
  10. Kadınlar üzerinde afrodizyak etkisi olduğu düşünülmektedir. 
  11. Güçlü bir antioksidandır

Önemli Not: Tansiyon problemi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin, karnabahar yaprakları tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.



Karnabahar Yaprağı Nasıl Kullanılır?

  1. Çorba: Soğan, domates, biber ve bulguru kavurduktan sonra, üzerine salça ve karnabahar yaprağı ekleyerek nefis bir çorba yapabilirsiniz.
  2. Kavurma: İncecik doğranmış karnabahar yapraklarını soğan ve salçayla kavurduktan sonra, yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.
  3. Dolma: Karalahana sarması yapar gibi karnabahar yapraklarından da dolma hazırlayabilirsiniz.
  4. Yaprakları iyice yıkadıktan sonra yağ ve baharatla marine edin. Bu yaprakları fırın tepsisine dizerek 300 dereceli fırında 15 dakika kızartın ve atıştırmalık olarak servis edin.


Şunlara da göz atın;

  1. Yemekten sonra neden uyku gelir?
  2. Neden uçaktayken su içmeliyiz?
  3. Neden çamaşır makinesine sirke dökmeliyiz?
  4. Neden vücudumuza lahana yaprağı sarmalıyız?
  5. Neden baş ucuna limon koymalıyız?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo