24 Mart 2023'de Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünler yurt içinde satılamayacak. Nar ekşisi marketlerde satılmaya devam edecek ancak içeriğinde nar suyu, nar, veya nar suyu konsantresi dışında başka bir bileşen içermeyecek.
Hazır olarak nar ekşisi izlenimiyle satılan bazı sosların içinde şeker ve katkı maddeleri bulunuyordu. Özellikle salata yapımında kullanılan bu ürünler yasaklanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı kararına göre içeriğinde nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenen ürünler satılmayacak. Bu kapsamda yurt içinde piyasaya arzına izin verilmeyen ürünler, 30 Haziran 2024'ten sonra piyasada bulundurulamayacak.
Yönetmelikte şu ifadeler yer aldı;
"Nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemez. Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemez.”
Konuyla ilgili 2021 yılında AA taslak yönetmelik hazırlığını duyurmuştu ve haberde şöyle denilmişti: Bakanlık tarafından Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Taslağın bu haliyle Resmi Gazete'de yayımlanması halinde, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi dışında gıda bileşeni eklenemeyecek. Nar ekşisi olmadığı halde nar ekşisi izlenimi veren ürünler de nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos benzeri isimlerle üretilemeyecek.
Konu nar ekşisini de bir kez daha gündeme getirdi. Peki, nar ekşisinin faydaları ve zararları ne? Nar, yüksek C vitamini dışında, antioksidan kapasitesi yüksek bir besindir. Antosiyanin polifenoller, tanenler açısından zengindir ve bu bileşikler antioksidan kapasitesi açısından narın zengin olmasını sağlayan bileşiklerdir. Nar ekşisi nardan yapıldığı için fenolik bileşenler açısından zengin, antosiyanin açısından uzun süre pişirildiği için fakirdir. Yine nar ekşisi potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller açısından da zengin bir besindir. Salatalarımızı, yemeklerimizi lezzetlendirmek açısından sağlıklı bir besindir. Ancak unutmayın ne kadar az işlem gördüyse yediğimiz meyve o kadar kıymetli içeriğini korur. O yüzden nar ekşisi nardan iyidir gibi bir söylem lütfen aklınıza gelmesin. Narın yerini nar ekşisi alamaz.
Narı sade bir şekilde tüketebilir veya salatalarınızda kullanabilirsiniz. Nar ekşisini ise salata ve yemeklerinizi lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz. Ancak ölçülü bir şekilde kullanmaya dikkat edin. 100 gram nar ekşisi 320 kalori içerir bir çorba kaşığını yaklaşık 30- 40 kalori gibi düşünebilirsiniz. O yüzden nar ekşisi kullanımı sınırsız olarak değil, abartmadan kullanılacak kadardır.
Şunlara da göz atın;