Mutfakta tasarruf yapmak isteyenleri böyle alalım. Sebze ve meyveleri doğru yöntemlerle saklayarak, daha uzun süre kullanılabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle, patates, muz, domates sosu gibi mutfakta yaygın olarak kullanılan besinleri özel yöntemlerle saklamak, sebze ve meyvelerin lezzetini korumaya yardımcı olur. İşte, yiyecekleri daha uzun süre kullanmanızı ve tasarruf yapmanızı sağlayacak 15 pratik bilgi:
Sevdiğiniz sebzeleri, dört mevsim tüketebilmek için derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Ancak sebzeleri dondurucuya atmadan önce, 3 dakika haşlayın. Ardından buzlu suyun içine alıp şoklama yapın. Kuruttuktan sonra poşetleyip dondurucuya atabilirsiniz.
Muzların kararıp çürümesini önlemek için, sap kısımlarını streç film ile sarın. Bu yöntemi olgunlaşmamış muzları olgunlaştırmak için de kullanabilirsiniz.
Bakınız; Muz nasıl saklanır?
Bal, bozulmayan bir ürün olsa da, buzdolabında ve sıcak yerlerde saklandığında bir süre sonra şekerlenmeye başlar. Bunu önlemek için, balı hava almayacak şekilde kapatıp serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Bakınız; Bal nasıl saklanır?
Patates ve soğan, gaz saldıkları için bozulmaya başladıklarında yanındakileri de bozar. Bu yüzden patateslerin arasında biraz mesafe bırakmaya özen gösterin.
Bakınız; Patates nasıl saklanır?
Özellikle yaz aylarının sonunda kavanozlara doldurularak saklanan domates sosu, hemen hemen birçok yemeğin içinde kullanılır. Ancak kavanoz açıldıktan sonra, 1 hafta içinde tüketilmesi gerekir. Bunu önlemek için, domates sosunu küçük parçalar halinde derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Soğanların filizlenmesini önlemek için, külotlu çoraplara yerleştirip bağlayarak saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklanan soğanların, aylarca bozulmadan durabildiği iddia ediliyor.
Bakınız; Soğan nasıl saklanır?
Marullar buzdolabında kısa sürede sulanır ve yaprakları çürümeye başlar. Bunun önüne geçmek için marulları yapraklara ayırın ve bunları kağıt havluların içerisine koyarak dolaba kaldırın. Bu sayede marulların nemlenmesini önleyebilirsiniz.
Bakınız; Marul nasıl saklanır?
Eğer tek seferde kilolarca elma aldıysanız, bozulmalarını önlemek için sirkeli suyla yıkayın ve kurulayın. Ardından buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Bakınız; Elma nasıl saklanır?
Peyniri yeni aldığınızda, üzerindeki ambalajları çıkartın. Daha sonra peyniri parafinli kağıtlara sarın.
Bakınız; Peynir nasıl saklanır?
Çok miktarda havuç aldıysanız, bunları tahta bir kabın içine koyduğunuz kumlu topraklarda saklayabilirsiniz.
Bakınız; Havuç nasıl saklanır?
Yaban mersinlerinin küf oluşturmasını önlemek için sirkeli suyla durulayın. Ardından tamamen kuru olacak şekilde kağıt havluyla silin. Plastik bir sepete kağıt havlu yerleştirin. Üzerine yaban mersinlerini ekleyerek saklayabilirsiniz.
Bakınız; Yaban mersini nasıl saklanır?
Eğer olgunlaşmamış armut aldıysanız, avokado gibi meyvelerle birlikte bekletebilir veya oda sıcaklığında tutarak olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Olgunlaşan armutların tazeliğini korumak için, buzdolabında saklanması gerekir.
Bakınız; Armut nasıl saklanır?
Ham avokadoları, kısa sürede tüketmeyi düşünmüyorsanız, mutlaka streç film ile sarın ve birbirine değmeyecek şekilde buzdolabında saklayın. Oda sıcaklığında bekletilen ve birbirine değen avokadolar, kısa sürede yumuşamaya başlar.
Bakınız; Avokado nasıl saklanır?
Eğer aldığınız sütü uzun süre tüketmeyecekseniz, buz kalıplarına dökerek dondurabilirsiniz. Bu şekilde 3 aya kadar saklanabilir. Ayrıca normal sütü, buzdolabı kapağı yerine iç raflarda saklayın.
Bakınız; Süt nasıl saklanır?
Mangoları uzun süre saklayabilmek için, kabuklarını soyun ve dilimleyin. Porsiyonlara ayırdığınız mangoları buzdolabı poşetini koyup ağzını düğümleyerek derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Bakınız; Mango nasıl saklanır?
Şunlara da göz atın;