Gülgiller familyasına ait bir meyve olan eriğin anavatanı Anadolu topraklarıdır. Kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişen mürdüm eriği, ülkemizde Doğu Anadolu bölgesindeki yüksek yaylalar ve Güneydoğu Anadolu'daki kurak bölümler hariç her yerde yetiştirilir. Tatlı yapımında tercih edilen bu erik, özellikle sos olarak kullanıldığında kuzu eti ile nefis bir uyum içindedir. Bu yüzden etli yemeklerde kullanımı da yaygındır. İşte, mürdüm eriğiyle kolayca yapabileceğiniz 12 farklı tarif:
Kuzu eti, havuç, patates ve mürdüm eriği ile hazırlanan bu çorba, klasik tariflerden sıkılanlar için idealdir. Özellikle kış aylarında tercih edilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Mürdüm eriği, galeta unu ve patates ile hazırlanan bu tatlı, sıradan malzemeleri kullanıp ilginç tarifler hazırlamak isteyenler için uygundur.
Şef Michael Riemenschneider’den Alman mutfağıyla özdeşleşmiş nefis bir tarifimiz var. Ortalama 1 saatte sofralardaki yerini alan bu tatlı, soğuduktan sonra servis edilir.
Çok malzemeli pilav tariflerini sevenler için, nefis bir önerimiz var. Badem, tarçın, erik ve kuşbaşı et ile hazırlanan bu pilav, özellikle Osmanlı mutfağı yemeklerini sevenler için idealdir.
İç harcında hem anjelik erik, hem de lor peyniri kullanılan bu kek, sos eşliğinde servis edilir. Çay saatleri için eşsiz bir tariftir.
Kahvaltı sofralarına çok yakışacak erik marmelatı, yalnızca 4 malzemeden oluşur. Hazırlaması 15, pişirmesi ise ortalama 30 dakikadır. Hazırladığınız marmelatı, cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.
Kuzu inciği farklı malzemelerle zenginleştirmek isteyenler için, yalnızca 7 malzemeden oluşan bir tarifimiz var. Yemeğin içinde hem erik, hem de portakal aromalarını hissedebilirsiniz.
Mürdüm eriğini reçel yapımında kullandıysanız, elde ettiğiniz reçel ile nefis bir tart hazırlayabilirsiniz. Erik reçelli tartı, vanilyalı dondurma eşliğinde servis etmeyi unutmayın.
Reçel yerine eriğin ta kendisini kullanmak istiyorsanız, hamur, krema, erik ve çilekten oluşan tart tarifimizi deneyebilirsiniz. Özellikle misafir ağırlarken sunabileceğiniz erikli tartı, mutlaka defterinize kaydedin.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu tatlı, milföy hamuru ile hazırlanır. Kase şekli verilen hamurun içi, erik sosu ile doldurulur. Küçük porsiyonlar halinde sunulur, davet sofraları için idealdir.
İnce çekilmiş ceviz ile hazırlanan bu tarife bayılacaksınız. Mürdüm erikli cevizli turta kahve ve çay yanına çok yakışır.
Badem ve ceviz ununun kullanıldığı bitter çikolatalı ve mürdüm erikli kek, çikolatanın yoğun tadı ve eriğin hafif ekşiliği ile uyumlu bir kektir.
Şunlara da göz atın;