Mürdüm Eriği Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası

Mürdüm eriği reçeli, kahvaltı sofralarını renklendiren reçel çeşitlerinden biridir. Peki, mürdüm eriği reçelinin püf noktaları nelerdir? İşte, mürdüm eriği reçeli yaparken dikkat etmeniz gereken 5 püf noktası: 
Mürdüm Eriği Reçeli Yaparken Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
04 Eylül 2024, 13:22

Mürdüm eriği, Ağustos ayında pazar tezgahlarında yerini alan meyvelerden biridir. Bu meyve hem sade bir şekilde tüketilebilir, hem de reçel yapımında kullanılarak kahvaltı sofralarındaki yerini alır. Mürdüm eriği reçeli yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde kıvamı ve lezzeti istediğiniz düzeyde olmayabilir. İşte, mürdüm eriği reçelinin püf noktaları:

Püf noktalarına geçmeden önce mürdüm eriği reçeli tarifine göz atın.

  1. Erik seçimi

mürdüm eriği

Mürdüm eriği reçeli için, tam olgunlaşmış ve tatlı mürdüm erikleri kullanmak en iyisidir. Eriklerin fazla olgun olmamasına dikkat edin; çünkü çok olgun erikler reçelin kıvamını etkileyebilir.

  1. Şeker oranı

toz şeker

Şeker oranı, eriklerin tatlılığına göre ayarlanmalıdır. Genellikle 1 kg mürdüm eriğine 750 gr şeker kullanılır. Ancak, daha az tatlı erikler için şeker miktarını artırabilirsiniz. Reçel yapımına başlamadan önce meyvenin tadına bakarak şeker miktarını ayarlayabilirsiniz. Erikleri şekerle karıştırıp birkaç saat ya da tercihen bir gece boyunca buzdolabında bekletmek, eriklerin suyunu salmasını sağlar ve reçelin daha yoğun bir lezzet kazanmasına yardımcı olur.

  1. Limon suyu

limon suyu

Limon suyu, hem reçelin parlak rengini korumasına hem de şekerlenmesini önlemeye yardımcı olur. 1 kg erik için bir yemek kaşığı limon suyu yeterli olacaktır.

  1. Kıvam kontrolü

mürdüm eriği reçeli

Reçeli, kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek önemlidir. Bu, meyvenin formunu korumasını ve reçelin yanmamasını sağlar. Ara sıra karıştırarak reçelin dibinin tutmasını önleyebilirsiniz. Reçelin kıvamını anlamak için soğuk bir tabağa birkaç damla reçel damlatın. Birkaç saniye bekleyin, eğer damla akışkan değilse ve jel kıvamına geliyorsa, reçel hazır demektir.

  1. Saklama

mürdüm eriği reçeli

Reçel piştikten sonra, sıcak haldeyken sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kapağını sıkıca kapatıp ters çevirin ve bu şekilde soğumaya bırakın. Bu, reçelin vakumlanarak uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar. Mürdüm eriği reçeline farklı bir aroma katmak için tarçın çubuğu, karanfil veya vanilya ekleyebilirsiniz. Ancak, baharatları pişirme sürecinin sonuna doğru eklemek, reçelin baskın meyve tadını korumanıza yardımcı olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Karpuz kabuğu reçelinin püf noktaları
  2. Karadut reçelinin püf noktaları
  3. İncir reçelinin püf noktaları
  4. Ahududu reçelinin püf noktaları
  5. Böğürtlen reçelinin püf noktaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo