Mumbar, dolması yapılan koyunun bağırsağıdır. Koyunun kalın bağırsağının dolma harcı ile doldurulması ile elde edilir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde hazırlanır. Mumbar dolması genellikle yaz aylarında tercih edilmez. Kış aylarının sevilen lezzetlerinden biridir. Sakatat ürünü olduğu için taze şekilde tüketilmelidir. Sizler için mumbar hayvanın neresidir, dolması nasıl yapılır, mumbar ve şırdanın farkı nedir anlattık. İşte, mumbar hakkında merak edilenler:
Peki, Mumbar nedir? Türk Dil Kurumu'nun Derleme Sözlüğü'nde mumbar kelimesi için "Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağı" tanımı veriliyor. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ayrıca mumbar kelimesi için bumbar kelimesi referans verilir. TDK'ya göre bumbar Farsça mebār, mubār kelimelerinden gelir ve 2 anlamı şöyledir:
Malzemeler:
Yapılışı: Soğanı ince ince doğrayın. Derin bir kapta bulgur, soğan, ceviz içi, tuz, karabiber, sıvıyağ ve salçayı karıştırın. Bağırsağı temizleyip yıkayın ve kuruması için bekletin. Tamamen kuruduktan sonra hafif ıslatıp içini hazırladığınız harçla doldurun. Tencereye yerleştirip suyu ilave edin. Kaynayınca ateşi kısıp suyunu çekene kadar 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Mumbar bir diğer adı ile bumbar Farsça kökenli bir kelimedir. Farsçadaki 'bünbar' ve 'mümbar' kelimelerinden türemiştir. Mumbar koyunun kalın bağırsağıdır. Bir sakatat türü olduğu için taze tüketilmeldir. Taze tüketilmesinin yanı sıra iyi temizlendikten sonra tüketilmelidir. Sakatat türlerini mutlaka güvendiğiniz bir kasap ya da ciğerciden almalısınız. Aldığınız yerde de temizletebilirsiniz. Ardından lezzetli mumbar dolması yaparak tüketebilirsiniz.
Mumbar koyunun kalın bağırsağıdır. Dolması yapılır. Şırdan ise hayvanın mide bölümlerinden biridir. Şırdan da genellikle dolma yapımında kullanılır.
Şunlara da göz atın;