Mumbar Nedir, Mumbar Dolması Hayvanın Neresinden Yapılır?

Mumbar Dolması yapımı bir hayli zahmetli ve ustalık becerisi gerektiren bir yemek. Adana'dan Gaziantep'e Türkiye'nin pek çok ilinde, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da çok sevilen lezzetler arasında. Bazı illerde Mumbar Dolması coğrafi işaret de almıştır. Örneğin Gaziantep Mumbar Dolması/ Antep Mumbar Dolması koyun bağırsağının; koyun kıyması ve genellikle bulgur ya da tercihe göre pirinç kullanılarak yapılan iç harcı ile doldurularak hazırlanır. Bölgede halk arasında ‘bumbar’ olarak da bilinir. Bu makalede mumbar nedir? Mumbar hayvanın neresidir gibi merak edilen soruların yanıtlarına bakıyoruz...
Mumbar Nedir, Mumbar Dolması Hayvanın Neresinden Yapılır?
13 Eylül 2022, 18:00

Mumbar, dolması yapılan koyunun bağırsağıdır. Koyunun kalın bağırsağının dolma harcı ile doldurulması ile elde edilir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde hazırlanır. Mumbar dolması genellikle yaz aylarında tercih edilmez. Kış aylarının sevilen lezzetlerinden biridir. Sakatat ürünü olduğu için taze şekilde tüketilmelidir. Sizler için mumbar hayvanın neresidir, dolması nasıl yapılır, mumbar ve şırdanın farkı nedir anlattık. İşte, mumbar hakkında merak edilenler:


Mumbar (Bumbar) Nedir?

Peki, Mumbar nedir? Türk Dil Kurumu'nun Derleme Sözlüğü'nde mumbar kelimesi için "Sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağı" tanımı veriliyor. Türk Dil Kurumu sözlüğünde ayrıca mumbar kelimesi için bumbar kelimesi referans verilir. TDK'ya göre bumbar Farsça mebār, mubār kelimelerinden gelir ve 2 anlamı şöyledir:

  1. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağı.
  2. Bu bağırsağa ciğer, kıyma, pirinç veya bulgur doldurularak yapılan yemek.


Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  1. 1 mumbarlık bağırsak
  2. 1.5 su bardağı bulgur
  3. 4-5 soğan
  4. 200 gr ceviz içi
  5. 1 tatlı kaşığı karabiber
  6. Yarım su bardağı sıvıyağ
  7. 200 gr biber salçası
  8. 2 litre su
  9. 1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Soğanı ince ince doğrayın. Derin bir kapta bulgur, soğan, ceviz içi, tuz, karabiber, sıvıyağ ve salçayı karıştırın. Bağırsağı temizleyip yıkayın ve kuruması için bekletin. Tamamen kuruduktan sonra hafif ıslatıp içini hazırladığınız harçla doldurun. Tencereye yerleştirip suyu ilave edin. Kaynayınca ateşi kısıp suyunu çekene kadar 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.


Mumbar Hayvanın Neresidir?

Mumbar bir diğer adı ile bumbar Farsça kökenli bir kelimedir. Farsçadaki 'bünbar' ve 'mümbar' kelimelerinden türemiştir. Mumbar koyunun kalın bağırsağıdır. Bir sakatat türü olduğu için taze tüketilmeldir. Taze tüketilmesinin yanı sıra iyi temizlendikten sonra tüketilmelidir. Sakatat türlerini mutlaka güvendiğiniz bir kasap ya da ciğerciden almalısınız. Aldığınız yerde de temizletebilirsiniz. Ardından lezzetli mumbar dolması yaparak tüketebilirsiniz. 


Mumbar ve Şırdanın Farkı Nedir?

Mumbar koyunun kalın bağırsağıdır. Dolması yapılır. Şırdan ise hayvanın mide bölümlerinden biridir. Şırdan da genellikle dolma yapımında kullanılır. 


Mumbar Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

  1. Öncelikle mumbar bir sakatat türü olduğu için taze olarak kullanılmalıdır.
  2. Kasap ya da ciğerciden alınıyorsa taze olmasına ve iyi temizlenmiş olmasına dikkat edilmelidir.
  3. Güvenilir kasap ve ciğerciden alışveriş yapılmalıdır.

 

Şunlara da göz atın;

  1. Sakatatlar nasıl pişirilir?
  2. Et nasıl mühürlenir?
  3. Ciğer nasıl pişirilir?
  4. Böbrek nasıl pişirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo