Haşlamış yumurta nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtı için aşağı yukarı cevaplar aynı... Peki, yumurta haşlarken en iyi sonuçlara nasıl ulaşılır? Birlikte bakalım...
Yumurta haşlarken en önemli püf noktası sıcak değil soğuk suyla başlamak. Ya da kaynamış suya yumurta koymak değil, yumurtayı haşlamadan önce soğuk su koymak. Peki, neden? Soğuk suyla başlamak yumurtaların fazla pişmesini önler; yeşilimsi değil hem daha sarı hem daha iyi dokuya sahip yumurtalar elde edersiniz. Melbourne Üniversitesi'nde gıda kimyası alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Ken Ng de aynı fikirde. Dr. Ken Ng, Guardian için kaleme aldığı makalede yumurtanızı soğuk su dolu bir tencereye koyduktan sonra kaynatmanızı öneriyor ve "Soğuk sudan başlamak yerine kaynar suya koyarsanız, çok hızlı denatüre olur... Sonunda çok sert, lastik gibi bir yumurta akı ortaya çıkar.
Zamanlayıcı dolduğunda yumurtaları süzün ve pişirme işlemini durdurmak için soğuk suya daldırın.
Yumurtayı haşlayacağınız kaba önce yumurta konulur, sonra su. Nedenini tahmin etmek zor değil. Çünkü yumurtaları daha sonra koyarsanız tavanın dibine düştüğünde çatlayabilir.
Dr. Ken Ng'nin bir diğer önerisi de şöyle: Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın, üzerini bir kapakla örtün ve yumurtanızı kalan sıcaklıkta pişmeye bırakın: Yumuşak bir yumurta için yaklaşık altı dakika veya katı haşlanmış için dokuz dakika.
All Recipes ise haşlanan yumurtaları soymak için su ve buz küpleriyle dolu bir kaseye koymayı öneriyor? Peki, neden? Makaleye göre bu işlem yumurtaları soğutur ve yeşil yumurta sarısı sorununu önler. Yani yumurtanın kalan ısısında aşırı pişmesini önler.
Şunlara da göz atın;