Mısır şurubu, şeker, reçel, jöle, şekerleme ve kurabiye, turta ve kek gibi unlu mamuller yapmak gibi çok çeşitli mutfak uygulamalarında kullanılan mısır nişastasından yapılan sıvı bir tatlandırıcıdır. Mısır şurubu, glikoz ve fruktozdan oluşan bir disakkarit olan sakarozdan oluşan sofra şekeri ile karşılaştırıldığında basit bir şeker olan saf glikozdan oluşur. Mısır şurubu şekerlerde parlaklık sağlamak ve şekerlerin kristalleşmesini önlemek için kullanılır (genellikle balda olduğu gibi). Ayrıca bitmiş ürüne nem sağlar ve kek hamurlarında pürüzsüz kalmalarını sağlamak için kullanılabilir.
Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu ile aynı şey değildir. Mısır şurubu, süpermarketlerde bulunan yaygın bir pişirme malzemesidir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu, glikozun bir kısmını fruktoza dönüştürmek için enzimler kullanarak sıradan mısır şurubunu modifiye ederek yapılan ticari bir tatlandırıcıdır ve bunun sonucunda yüksek fruktozlu mısır şurubu sofra şekerinden yaklaşık 1.75 kat daha tatlıdır. Bu ek tatlılık, şeker kamışı ile karşılaştırıldığında ucuz olmasının yanı sıra, gazlı içecekler ve diğer paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların yapımında bu kadar yaygın olarak kullanılmasının nedenidir. Mısır şurubunun aksine, yüksek fruktozlu mısır şurubu süpermarketlerde bulunmaz.
Mısır şurubu açık ve koyu renklerde mevcuttur. Hafif mısır şurubu renksizdir ve saf, tatlı bir tada sahiptir. Koyu mısır şurubu, hafif mısır şurubunu pekmezle birleştirerek daha koyu bir renk ve daha kızarmış, karamel benzeri bir lezzet vererek yapılır. Tercihe bağlı olarak her ikisi de genellikle birbirinin yerine kullanılabilir, ancak marshmallow gibi beyaz veya açık renkli olması gereken müstahzarlar için hafif mısır şurubu tercih edilir.
Mısır şurubu çok çeşitli tatlılarda ve tatlı şekerlemelerde kullanılır. Örneğin şekerlemeler, mısır şurubu ve toz şekerin birleştirilmesi, ısıtılması ve ardından jelatin ile birleştirilmesiyle yapılır. Cevizli turta tipik olarak yumurta, mısır şurubu, esmer şeker ve eritilmiş tereyağı ile cevizlerin birleştirilmesi ve ardından karışımın bir turta kabuğunda pişirilmesiyle yapılır. Fıstık ezmesi mısır şurubu, su ve şekerin ısıtılması ve ardından eritilmiş tereyağı ve yer fıstığının eklenmesiyle yapılır.