Meyve sirkesi, fermente edilmiş meyve suyundan yapılan bir sirke çeşididir. Kan şekerini düşüren ve antimikrobiyal faydaları olan bu sirke, son yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Hazır olarak da alınabilen meyve sirkesi, asidik bir yapıdadır ve evde hazırlanabilir. Genellikle salata soslarında kullanılır. Elma sirkesi, en bilinen tür olsa da, meyve sirkesi erik, böğürtlen, şeftali, mango, üzüm, portakal gibi başka meyvelerle de hazırlanabilir. Olgun bütün meyve veya kabuk, çekirdek ve meyve eti eklenmiş çekirdekler gibi meyve artıkları kullanılabilir. Çok küflü olmayan olgunlaşmış meyveleri bile kullanabilirsiniz. Meyve sirkesi, ağırlıklı olarak fermantasyon sırasında üretilen asetik asit nedeniyle güçlü bir aroma ve ekşi tat ile oldukça asidiktir.
Meyve sirkesinin insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Meyve sirkesinin diş minesini aşındırabileceği ve diş sağlığına zarar verebileceği düşünülmektedir.
Ayrıca asidik bir yapıda olduğu için, reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
Öncelikle %100 katkısız bir meyve suyu alın. Eğer meyve suyu yerine doğal meyveler kullanacaksanız, meyveleri hava geçirmez kaplarda klorsuz suyla 1-2 hafta bekletebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı elek yardımıyla başka bir kaba süzün. Doğal bir fermantasyon sürecini kolaylaştırmak için konserve camını nefes alabilen bir bezle örtmeniz yeterlidir. Hazırladığınız karışımı 2-3 ay boyunca 12-25 derece sıcaklıklarda tutun. Fermantasyon süresinden sonra, sirkenizin hazır olup olmadığını bir kavanoza biraz dökerek ve ardından kavanozun ağzını kapatarak ve gece boyunca bırakarak test edin. Ertesi gün açtığınızda patlarsa maya hala mayalanıyor demektir. Çıkmıyorsa sirke hazırdır. Baloncuklar oluşursa sirkenin üstünü alın, ardından doğrudan güneş ışığından uzakta oda sıcaklığında veya 6-12 ay buzdolabında saklayın.
Şunlara da göz atın;