Bir besin tek başına mucize olamaz ve doğrudan kilo vermenizi sağlamaz. Tam aksine sadece bir besine odaklanılan şok diyetler, sağlığınız için daha tehlikelidir. Ancak bazı besinler, diğerlerine göre metabolizmayı hızlandırır veya iştah ve kan şekeri üzerinde rol oynayarak zayıflamaya yardımcı olur. İşte, metabolizmayı hızlandıran 8 besin:
Sindirime yardımcı olan zencefil, aynı zamanda vücut sıcaklığını yükseltir. Suyun içine veya salatalara ekleyebileceğiniz zencefil, yemeklerden sonra metabolizmayı yaklaşık %20 hızlandırır. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketilebilir.
Hazmı kolaylaştıran ve bağırsakları yatıştıran dereotu, aynı zamanda gazı gidererek şişkinlik gibi problemleri ortadan kaldırır. Ek olarak antioksidan içeriği sayesinde kan şekerini dengeler ve iştahı azaltarak fazla kilo almanın önüne geçebilir. Bu yüzden zayıflama dönemindeki kişilerin, beslenmesine eklemesi gereken yiyeceklerden biridir.
İştah kontrolünde önemli rol oynayan elma sirkesi, içeriğindeki asetik asit nedeniyle mide asiditesini artırır ve sindirim problemlerine iyi gelir. Araştırmalar, elma sirkesinin kan şekeri, kan basıncı ve kolesterolü düşürdüğünü göstermiştir. Sabah aç karna sirkeli su içmek, ödem atmayı kolaylaştırabilir. Ek olarak elma sirkesine su veya salatalara ilave edebilirsiniz.
Omega 3 bakımından zengin olan keten tohumu, yağ yakımını artırır ve vücutta yağ depolanmasını engeller. İçeriğindeki lignan sayesinde, menopoz döneminden sonra kadınların vücut yağındaki artışını önlemeye yardımcı olur. Yoğurda ve salatalara ekleyerek tüketebilirsiniz.
Kahvenin içeriğinde bunulan kafein, metabolizmayı uyararak iştahı baskılar. Fazla yemek yemenin önüne geçer. Şekersiz sade kahveyi diyetinize ekleyebilirsiniz.
İçeriğinde bulunan EGCG adlı bileşik sayesinde yağların depolanmasını engelleyen yeşil çay, vücuttaki yağ yakma hızını artırır. Kateşinin, kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltır ve kilo kaybını artırır. Günde 2 fincan yeşil çay içebilirsiniz. Kalp yetmezliği olanlar, gebeler ve emziren annelere yeşil çay tüketimi önerilmemektedir.
Yemek yedikten sonra pankreastan insülin salgılanır. Aynı zamanda büyüme hormonu olan insülin, çok fazla salgılanırsa, vücutta yağlanmaya yol açabilir. Yapılan ara��tırmalara göre tarçın, insülin salınımını dengeler ve daha az yağ depolanmasını sağlar. Gün içerisinde suyumuza katabiliriz, yoğurdumuza, sütümüze, kahvaltılarda yaptığımız shake karışımlarına ekleyebiliriz.
Kırmızı biber, içeriğindeki kapsasisin maddesiyle yemek sonrası vücut sıcaklığını yükseltir. Daha hızlı ve etkili yağ yakımı sağlar. Bir araştırmada kırmızı biberin yağ yakımını %8 artırdığı bulunmuştur.
Yazar:
Dyt. Merve Sayın
Şunlara da göz atın;