Mercimek, baklagil ailesinden yenilebilir tohumlardandır. Mercek şekilleri ile tanınırlar ve dış kabukları sağlam olsun veya olmasın satılırlar. Türkiye, Suriye, Ürdün, Fas ve Tunus gibi ülkelerde temel gıda maddesi olmalarına rağmen, günümüzde en büyük mercimek üretimi Kanada'da yapılmaktadır.
Mercimek genellikle sarı ve kırmızıdan yeşil, kahverengi veya siyaha kadar değişebilen renklerine göre sınıflandırılır. İşte en yaygın mercimek türlerinden bazıları:
Mercimek, çok çeşitli besinleri almanın ucuz bir yolu olmasına rağmen genellikle göz ardı edilir. Örneğin, B vitaminleri, magnezyum, çinko ve potasyum ile doludurlar. Mercimek, %25'ten fazla proteinden oluşur ve bu da onları mükemmel bir et alternatifi yapar. Aynı zamanda, vejetaryen diyetlerde bazen eksik olan bir mineral olan harika bir demir kaynağıdır. Farklı mercimek türlerinin besin içeriği biraz farklılık gösterse de, 200 gram pişmiş mercimek aşağıdakileri değerleri içerir;
Mercimek, düzenli bağırsak hareketlerini ve sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekleyen lif bakımından yüksektir. Mercimek yemek dışkı ağırlığınızı artırabilir ve genel bağırsak fonksiyonunuzu iyileştirebilir.
Mercimek, sağlığı teşvik eden fitokimyasalların bir kategorisi olan polifenoller açısından zengindir. Mercimeklerdeki prosiyanidin ve flavanoller gibi bazı polifenollerin güçlü antioksidan, iltihap önleyici ve sinir koruyucu etkileri olduğu bilinmektedir. Nasıl olduğu henüz anlaşılmamış olsa da mercimeklerdeki polifenoller kan şekeri düzeylerini iyileştirmede de rol oynayabilir.
Mercimek yemek, çeşitli risk faktörleri üzerinde olumlu etkileri olduğu için genel olarak daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Yapılan çalışmalarda düzenli mercimek tüketmenin kolestrol düzeyleri üzerinde olumlu etki yarattığı sonucuna varılmıştır. Mercimek ayrıca kan basıncınızı düşürmeye yardımcı olabilir. Mercimek, kilo kaybını destekleyerek, vücudunuzda homosistein birikimini önleyerek, kolesterol ve tansiyon düzeylerini iyileştirerek kalbinizi koruyabilir.
Mercimek pişirmek kolaydır. Diğer pek çok baklagilden farklı olarak, önceden ıslatma gerektirmezler ve 30 dakikadan daha kısa sürede pişirilebilirler. Pişirmeden önce yıkamak önemlidir. Ardından pişirerek saklayabilir, salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda çorba ve yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atabilirsiniz;