Menengiç ağacının en dikkat çeken özelliklerinden biri reçine üretimidir. Ağacın gövde ve dallarında bulunan bu reçine, geleneksel tıbbi tedavilerde kullanıldığı gibi vernik yapımında da kullanılabilir. Aynı zamanda terebinth reçinesi, boya yapımı ve parfümeri gibi alanlarda da kullanılabilir. Menengiç (Pistacia terebinthus), çamgiller (Pinaceae) familyasına ait bir ağaç türünün meyvesidir. Bu meyve, Akdeniz ve Orta Doğu bölgelerinde yaygın olarak bulunur ve geleneksel tıpta ve mutfakta çeşitli kullanımlara sahiptir. Menengiç meyvesi, ülkemizde ağaç formlarında görülür. Kırmızı-mor renkli çiçekler, Mart ve Nisan ayında açmaya başlar. Olgunlaştıkça meyve küçük ve küre biçimine dönüşür. Eylül-Ekim aylarında hasat edilir.
Menengiç meyvesi, kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve genelde toz olarak kullanılır. Menengiç tozu, et, tavuk, balık gibi yemeklere lezzet vermek için kullanılır. Tatlılarda ise sütlü tatlılar, kurabiyeler ve dondurmalara aroma verir. Menengiç meyveleri, böreklerde iç harç olarak da kullanılabilir. Meyveler, en çok kahve yapımında tercih edilir. Menengiç tozu, sıcak su ile demlendiğinde menengiç çayı yapılır. Bu meyvenin yağından, son yıllarda popüler olan bıttım sabunu elde edilir.
Menengiç meyvesi faydalı bir besin olsa da, aşırı tüketilmemelidir. Ayrıca kronik hastalar, hamileler, emziren anneler, belirli sağlık durumları veya alerji riski olan kişilerin menengiç ve ürünlerini kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları önemlidir.
Yazar:
Dyt. Pınar Demirkaya
instagram.com/pinardemirkayapd
Şunlara da göz atın;