Maydanoz Nasıl Hasat Edilir?

Maydanoz kullanıldığı yemeğe ve salataya lezzet katan bir bitkidir. Maydanoz yetiştirmesi ve hasat edilmesi kolay bir bitkidir. İşte, maydanoz nasıl hasat edilir:
Maydanoz Nasıl Hasat Edilir?
23 Ağustos 2022, 12:26

Maydanoz salata ve yemekleri lezzetlendiren bir bitkidir. Evde ve bahçede yerleştirilmesi oldukça kolaydır. Yetiştirilmesi kolay olduğu gibi hasat edilmesi de kolaydır. Ancak en verimli şekilde nasıl hasat edilir sizler için anlattık. İşte, maydanoz nasıl hasat edilir:

Maydanoz Yaprakları Nasıl Hasat Edilir?

  1. Daha genç bitkiler seçin. Daha genç maydanoz bitkileri en güçlü tada sahiptir. Yapraklar ilk yıldan sonra bile hasat edilebilir, ancak bir bitkiden büyümenin ilk yılında yaprak toplama seçeneğiniz varsa, bunu yapmak size en iyi verimi ve ürünü verecektir.
  2. Yaprak saplarının üç segmenti olana kadar bekleyin. Sapları kontrol edin. Saplarda üç veya daha fazla yaprak kümesi varsa, bunlar hasat için yeterince olgundur. Bir veya iki segmentli gövdeler yalnız bırakılmalıdır.
  3. Maydanoz bitkilerinin çoğu, onları ilk ektikten sonraki 70 ila 90 gün içinde hasat etmeye hazır olacaktır.
  4. Bitkinin tabanında kesin. Tüm sapları veya maydanoz demetlerini hasat ederken, otu üstten kesmek yerine bitkinin tabanından kesin.
  5. Maydanozun bitkinin tabanına yakın bir yerde kesilmesi, bitkinin daha fazla gövde üretmesini teşvik edecek ve sonuçta daha iyi bir verimle genel olarak daha yoğun bir maydanoz bitkisi elde edilecektir.
  6. Yaprakları dış kısımlardan kesin. Sadece birkaç küçük dal maydanozu hemen kullanmak üzere hasat etmeyi planlıyorsanız, onları içeriden değil, bitkinin dış kısmından kesmelisiniz.
  7. Bitkinin tabanında birkaç dolu dal kesmeyi planlıyorsanız bile, içeriden değil dışarıdan kesmelisiniz. Bitkinin iç kısmı daha uzun süre olgunlaşmaktan fayda sağlayacaktır.
  8. Yaprakların dışarıdan alınması, en eski büyümenin hasat edilmesini sağlayacak ve böylece bitkinin kararmasını veya bitki üzerinde çok uzun süre kalmasını önleyecektir.
  9. Eski büyümeyi hasat etmek, bitkinin enerjisini daha yeni büyümeyi üretmeye ve olgunlaştırmaya odaklamasına da izin verir. Bu çaba, genel olarak daha sağlıklı bir maydanoz bitkisi üretecektir.
  10. Sürekli hasat edin. Maydanoz, yaprakları hasat ettikten sonra bile tüm mevsim boyunca büyümeye devam edecektir. Bu nedenle, sabit bir bitki kaynağına sahip olabilirsiniz ve hepsini bir kerede hasat etmeniz gerekmez.
  11. Açık havada yetişen maydanoz, sonbaharın sonlarına ve kışın başlarına kadar genellikle canlı bir yeşil kalır. Renk solmaya başladığında, tadı önemli ölçüde azalacaktır. Ancak bu gerçekleşene kadar, bitkinin lezzetini veya sağlığını kaybetmeden bitkiyi sürekli olarak hasat etmeye devam edebilirsiniz.
  12. Sezon sonunda toplu olarak hasat edin. Maydanozunuz açık havada ve korumasız tutulursa kışın ölür. Bu gerçekleşmeden önce, bitkinin bir sonraki yıl tekrar büyüme şansına sahip olması için geri kalanını hasat edin.
  13. İçeride sıcak bir yerde muhafaza ederseniz, maydanoz kış boyunca büyümeye devam edecektir. İç mekan bitkisini güneşli bir pencerenin yanına yerleştirerek günlük olarak bol miktarda güneş ışığı aldığından emin olun.
  14. Taze maydanozunuzu dilediğiniz gibi kullanın. Maydanoz en iyi taze kullanılır. Bununla birlikte, gerekirse birkaç ay saklanabilir, ancak otu kuruttuğunuzda aroması o kadar güçlü olmayacaktır.
  15. Yaprakları tek tek keserseniz maydanozu hemen kullanmanız önerilir. Tek bir öğün için kullanabileceğinizden fazlasını keserseniz, kalanını nemli bir kağıt havluya sarın ve buzdolabında iki güne kadar saklayın.
  16. Maydanozunuzu uzun süreli kullanım için dondurucuda saklayın.
  17. Uzun süreli kullanım için maydanozunuzu kurutun. Maydanozunuzu kurutmak, uzun süreli saklamanızı ve dilediğiniz gibi kullanmanızı kolaylaştırır.

Maydanoz Çekirdekleri Nasıl Hasat Edilir?

  1. İkinci yıla kadar bekleyin. Maydanoz bitkileri ilk yıllarında tohuma gitmezler. Tohumları hasat etmeyi planlıyorsanız, ikinci yılında olan bir bitkiyi izlemeniz gerekecektir.
  2. Tipik olarak, bitkiler sadece iki yıl yaşayacak ve yaşamlarının sonunda çiçek açacak ve tohumlayacaklar.
  3. Tohum hasatınızı en üst düzeye çıkarmak için, kusurlu veya zayıf iki yaşındaki bitkileri ilk sezonun sonunda çıkarmanız önerilir. Bunu yaparken de en sağlıklı bitkilerin birbirini gübrelemesini ve iyi tohum vermesini sağlamış olursunuz.
  4. Tohumları hasat ederken ve saklarken, erken hasat için hazır olanları, sezonda daha sonra hazır olanlardan ayırmaya çalışın. Erken tohum üreticilerinden gelen tohumlara, geç tohum veren bitkilerden gelen tohumlara göre öncelik verilmelidir.
  5. Tohumlar karardığında hasat edin. Tüm tohum başlarını hasat etmek için tohumların çoğu koyu kahverengiye dönene kadar bekleyin. Tohumları daha erken hasat ederseniz, daha sonra iyi filizlenmeyebilirler.
  6. Maydanoz tohumu üç temel aşamadan geçer. Çiçeklenmeyi bitirdikten hemen sonra tohum, açık veya parlak yeşil bir renk olarak ortaya çıkacaktır. Sonunda ikinci aşamada ten rengi bir renk alacak ve son aşamada kahverengi veya başka bir şekilde koyu renkli olacaktır.
  7. Tohum kafalarını kesin. Tohum kafasının hemen altından keserek tohumları kesin. Baş parmağınız ve işaret parmağınızla tohum başının hemen altındaki sapı sıkıştırın. Sapı parmaklarınızın hemen altından kesin.
  8. Çalışırken mümkün olduğunca az sallayarak tohum başlarını dikkatlice çıkarın. Tohumları keserken sallarsanız, tohumları saçabilirsiniz. Tohumlar oldukça küçük olduğu için, saçılan tohumlar muhtemelen kaybolacaktır.
  9. Hafifçe sallayın. Olgun tohumların çoğunu hızlı ve kolay bir şekilde çıkarmak için tohum kafalarını bir kağıt torbaya hafifçe sallayın.
  10. Maydanoz bitkileri düzensiz bir hızda olgunlaşma eğilimindedir. Bazı tohumlar, tohumlar aynı bitki üzerinde olsa bile, diğerlerinden üç hafta önce hasat etmeye hazır olabilir.
  11. Tohumları koparırken dikkatli olun. Tek tek tohumları koparmak için kullandığınız kuvvet, gövdenin geri tepmesine neden olabilir ve bitki üzerinde çok fazla olgun tohum varsa, bu geri tepme kuvvetiyle kopup uçup gidebilirler. Sonuç olarak, tohumların çoğunluğu henüz hasat için hazır değilse, tohumları tek tek toplamanız önerilir.
  12. Tohumları kurutun. Tohumları saklayabilmeniz ve daha sonra kullanabilmeniz için yaklaşık 10 ila 14 gün arasında kuruması gerekecektir.
  13. Tohumları kurutmak için, kenarları sığ bir fırın tepsisine tek bir tabaka halinde yayın ve sıcak, kuru bir yere koyun.
  14. Eşit olmayan bir şekilde kurumasını önlemek için tohumları her gün çevirin ve karıştırın.
  15. Saklamadan önce tohumların tamamen kuru olması gerekir.
  16. Kurutulmuş tohumları hava geçirmez plastik torbalarda veya kaplarda saklayın. Dikmeye hazır olana kadar onları serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın.
  17. Tohumlarınızı bir sonraki sezonun maydanoz mahsulünü ekmek için kullanabilirsiniz! Tohumları yemeyin.



Şunlara da göz atın;

  1. Maydanozun faydaları nelerdir?
  2. Terenin faydaları nelerdir?
  3. Limonun faydaları nelerdir?
  4. Kiraz sapının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo