Mantarlar doğada çok farklı türlerde bulunur. Birçok farklı şekil, boyut ve renkte gelir. Lezzetli ve sağlıklı olmalarının yanı sıra zehirli ve toksik türleri de vardır. Bu sebeple doğra mantar toplamak tehlikeli bir iştir. Ancak işin uzmanları bunu yapmalıdır. Bu işte uzman değilseniz marketlerden ya da manavlardan satın alabilirsiniz.
Uzun yıllar boyunca, birçok farklı kültürün mutfağına lezzet katma konusundaki eşsiz yetenekleri için kullanıldılar. Aslında mantar olmalarına rağmen, mantarlar yemek pişirmek için sebze kategorisinde toplanırlar. Bazı bilinen mantar türleri şu şekildedir:
Bu mantarlar binlerce mantar türünden sadece bir kaçıdır. Peki bu mantarlar nasıl pişirilir? Sizlere basit mantar pişirme yöntemini anlatacağız.
Mantar ormanlarda toprak dibinde büyüdüğü için topraklı olabilirler. Ancak mantar süngerimsi yapısı gereği su ile temas ettiğinde suyu içerisine alarak çeker. Bu da pişirme esnasında fazla sudan kaynaklanan lezzet kaybına sebep olur. Bu sebeple mantarlarınızı seçerken, sağlam olduklarından, dokunulduğunda nemli olmadıklarından ve küflenmediklerinden emin olun. Buzdolabında bir kağıt torba içinde yaklaşık beş gün saklanabilirler. Kirleri fırçalayın, kabuklarını soyun ya da nemli bir bezle sildikten sonra kullanmaya hazır olduğunuzda hafifçe durulayın. Ardından istediğiniz biçimlerde keserek, sıcak tavada soteleyin. Mantar önce suyunu salacak ardından çekecektir. Çektikten sonra pişti demektir.
Şunlara da göz atın;