Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan lahmacun, incecik hamur, kıymalı iç harç ve baharatlarla hazırlanır. Genellikle yuvarlak bir şekilde açılan hamurun üzeri, kıymalı harç ile doldurulur. Hazırlanan hamurlar fırında pişirildikten sonra marul, soğan, maydanoz, turp ve limon eklenerek dürüm şeklinde sarılır ve afiyetle tüketilir. Şanlıurfa ile özdeşleşen lahmacunun küçük porsiyonlar halinde sunulmasına ise fındık lahmacun denir. Peki, lahmacun kaç kaloridir? İşte, lahmacunun kalorisi ve besin değerleri:
Bir porsiyon lahmacun ortalama 80 gram ağırlığındadır.
Genellikle Mersin'de tüketilen fındık lahmacun, avuç içi büyüklüğünde hazırlanır. Sokak fırınlarında pişirilen fındık lahmacun, klasik lahmacuna göre daha fazla sayıda tüketiliyor.
Her yemeğin en sağlıklısı evde yapılanıdır elbette. İçi bol malzemeyle doldurulmuş ev yapımı lahmacunun kalori değeri ise şu şekildedir;
1 adet lahmacun, 2 dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı yağ ve 1.5 köfte boyutunda et değişimine denk gelir.
1 porsiyon lahmacun;
Lahmacun besin değeri ve kalorisi yüksek bir besindir. Bu nedenle mutlaka ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Lahmacun tüketirken yanında bol miktarda marul ve maydanoz tüketilmelidir. Bu sayede lahmacunun sindirimi hafifletilebilir. Lahmacun, olması gerektiğinden daha fazla tüketilirse kilo alımına sebep olur.
Şunlara da göz atın;