Kurban eti bayram duasından sonra işin ehli bilir kişi tarafından gözleri kapatılarak İslami usullere uygun şekilde duası okunarak kesilir. Yaşamakta bulunduğumuz belediyenin kesim bölgesinde kesim işlemi yapılır. Derisi güzelce yüzülüp iç malzemesi atılır. Eti düzgünce kestikten sonra yıkamaya gerek yoktur ama Karkas kirlendi ise bir su vurulur. Kurban eti marine edilmez. Bunun yerine eşit parçalara bölünür ve en az 7 hisse olacak şekilde dağıtılır. Bir gün bekletildikten sonra yenmesi tavsiye edilir. En lezzetlisi küçük doğranmış kavurmadır.
Kurban eti, hijyenik koşullara uygun bir ortamda kesilmelidir. Kesim işlemi, belediyelerin Kurban Bayramı için oluşturdukları kesim alanları veya hayvan pazarlarında yapılabilir. Önceden rastladığımız bahçe, boş arazi, park, deniz kenarı gibi halka açık alanlarda kurban kesmek yasaklanmıştır. Bu alanlarda kesim yapan kişiler, cezalandırılır. Kesim işleminin mümkünse işini iyi bilen kasaplar tarafından yapılması önerilir. Bu sayede ortaya çıkabilecek yaralanma riski de azaltılır.
Öncelikle kurbanlık hayvanlar birbirini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalıdır. Taşıma esnasında darbe ve sert hareketlerden uzak durulması gerekir. Hayvanın acı çekmemesi için dikkatli davranılmalıdır. Kıbleye yatırılan hayvan, keskin bıçaklarla kesilir. Boyun kısmı açıldıktan sonra can damarı 45 saniye içinde kesilirse, hayvanın acı çekme süresi en aza indirilir. Daha önce söylediğimiz gibi kurban kesim işleminin amatör kişiler tarafından yapılması kesinlikle sakıncalıdır. Kesim esnasında mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Kurbanlık hayvanı temizlemek için ilk adım derisini yüzmektir. Hayvanın derisi beline kadar yüzüldükten sonra arka bacaklarından yüksek bir yere asılır. Karın kısmı yarıldıktan sonra, etin kirlenmemesi için safra bölümü bağlanır. Daha sonra işkembe ve bağırsaklar çıkarılır. Parçalara ayrılan kurban eti, ihtiyacı olan kişilere uygun miktarda dağıtılır. Kurban etinin kesileceği yer temiz olmalı ve kesimden sonra da temizlenmelidir.
Kurbanlık hayvan seçerken, hayvanın sağlıklı olmasına da dikkat etmek gerekir. Hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması, sağlık açısından da önemlidir. Hasta, zayıf ve düşkün hayvanların kesilmesi uygun değildir.
Kurban kesimi, bayramın ilk gününde başlar ve 3. günün sonuna kadar yapılabilir. Arife günü ve bayramın 4. günü kurban kesimi yapılmaz. Kurban bayramının 1. günü yoğunluk olduğu için, kesim işlemi 2. ve 3. günde yapılabilir.
Kurban eti, üzerinde bulunan bakterilerin çoğalma riski göz önünde tutularak yıkanmamalıdır. Eğer eti keserken herhangi bir kir görürseniz, o bölgeyi yıkamak yerine keskin bir bıçak yardımıyla kiri etten uzaklaştırın. Bu sayede hem etiniz temiz olacak, hem de bakteri oluşmasının önüne geçmiş olacaksınız.
Bunun dışında kurban eti kesildiği gibi tüketilmemelidir. Ortalama 24 saat dinlendirilmesi gerekir. Kesilen etler hava alan bir kapta 4-5 saat, hatta 1 gün dinlendirilebilir. Etin parçalanmadan önce vücut ısısının 14 dereceye kadar düşmesi gerekir. Bu sayede piştiğinde daha yumuşak kıvamlı olacaktır. Parçalanan etler kullanılacağı yönteme göre kesilmelidir. Ardından buzdolabı poşetlerine doldurularak buzlukta uzun süre muhafaza edilebilir.
Yazar:
Şef İbrahim Çolak
Şunlara da göz atın;