Peynir lezzetli, popüler bir süt ürünüdür. Yine de, peynirinizde bulanık noktalar fark ettiyseniz, yemenin hala güvenli olup olmadığını merak edebilirsiniz. Küf her tür gıdada büyüyebilir ve peynir de bir istisna değildir. Yiyeceklerde küf göründüğünde, genellikle onu atmanız gerektiği anlamına gelir. Ancak, peynirde durum her zaman böyle olmayabilir. Bu yazıda sizlere küflü peynirin güvenli olup olmadığını ve yenmeli mi yenmemeli mi onları anlattık. İşte, küflü peynir yenir mi:
Küfler, spor üreten bir mantar türüdür. Hava, böcekler ve su yoluyla taşınırlar ve buzdolabınız da dahil olmak üzere çevrenin her yerinde bulunabilirler - ancak en iyi sıcak ve nemli koşullarda büyürler. Küf, çoğu gıdada bozulma belirtisidir. Bulanık ve yeşil, beyaz, siyah, mavi veya gri olma eğilimindedir. Büyümeye başladığında, genellikle gıdanın yüzeyinde görünür - ancak kökleri derinlere nüfuz edebilir. Ekşi veya “koku” yaratan yiyeceklerin görünümünü ve kokusunu değiştirir. Küfler genellikle yenmek için tehlikeli olsa da, peynir yapımında lezzet ve doku geliştirmek için bazı türleri kullanılır. Bu türlerin tüketilmesi tamamen güvenlidir.
Peynir, peynir mayası olarak bilinen bir enzim kullanılarak süt sütünün kesilmesi ve ardından sıvının boşaltılmasıyla yapılır. Geride kalan pıhtılar tuzlanır ve yaşlanır. Peynirlerin tadı, dokusu ve görünümündeki farklılıklar sütün türüne, mevcut bakterilere, yıllandırma süresine ve işleme yöntemlerine bağlıdır. Aslında, belirli peynir türleri, üretimleri sırasında küf gerektirir. Peynir yetiştirmek için kullanılan en yaygın küf türleri Penicillium (P.) roqueforti, P. glaucum ve P. candidum'dur. Bu kalıplar, sütteki proteinleri ve şekerleri yiyerek kimyasal değişikliklere neden olarak benzersiz tatlar ve dokular geliştirmeye yardımcı olur.
Küfle yetiştirilen peynirler şunlardır;
Mavi peynirler: Roquefort, Gorgonzola, Stilton ve diğer mavi çeşitler
Yumuşak olgunlaştırılmış peynirler: Brie, Camembert, Humboldt Fog ve St. André
Yumuşak olgunlaştırılmış peynirler, işleme sırasında sütün içine küf karıştırılarak yapılırken, mavi peynirler genellikle pıhtıların kendilerine enjekte edilen sporlara sahiptir.
Peynirdeki küf her zaman bozulmanın bir göstergesi değildir. Bazı çeşitleri üretmek için kullanılan kalıplar, eski peynir ve ekmeğinizin üzerinde filizlenen kalıplardan farklıdır. Peynir üretmek için kullanılanlar yemek için güvenlidir. Peynirin içinde mavi damarlar veya dışta kalın, beyaz bir kabuk ile karakterize edilirler - oysa tipik küf, rengi beyazdan yeşile değişen bulanık bir büyümedir.
Görünümün yanı sıra koku da küfü gösterebilir. Yine de, bazı peynirler doğal olarak kokuşmuş olduğundan, bir temel oluşturmak için satın aldıktan sonra kokusunu almak en iyisidir. Bu şekilde ileriye doğru tazeliğini değerlendirebilirsiniz.
Küfle yetiştirilen peynirlerde de tehlikeli sporların oluşabileceğini unutmayın. Görünüş olarak diğer gıdalarda yetişenlere benzerler.
Peynirinizde küf görürseniz, mutlaka atmak zorunda değilsiniz. Sporların Parmesan, Colby, Swiss ve Cheddar gibi sert peynirlerin yüzeyinin çok ötesine yayılması nadirdir. Bu, ürünün geri kalanının muhtemelen yemek için güvenli olduğu anlamına gelir. Kurtarmak için kalıbın etrafını ve altını en az 2,5 cm kesin. Ancak bu teknik, yumuşak peynirler veya rendelenmiş, ufalanmış veya dilimlenmiş çeşitler için geçerli değildir. Krem peynir, süzme peynir ve ricotta da dahil olmak üzere bu türlerde herhangi bir küf belirtisi varsa, sporlar tüm ürünü kolayca kirletebileceğinden, derhal atılması gerektiği anlamına gelir.
Küfler, tümü gıda zehirlenmesine neden olabilen E. coli, Listeria, Salmonella ve Brucella gibi zararlı bakterileri taşıyabilir. Gıda zehirlenmesinin belirtileri arasında kusma, mide ağrısı ve ishal bulunur. Ağır vakalarda ölüme neden olabilir. Tehlikeli küfler, etkileri akut gıda zehirlenmesinden bağışıklık yetersizliğine ve hatta kansere kadar değişen mikotoksinler de üretebilir. Özellikle kanserojen aflatoksinin karaciğer kanseri riskinizi artırdığı gösterilmiştir. Mikotoksine maruz kalma riskinizi en aza indirmenin en iyi yolu küflü yiyecekler yemekten kaçınmak ve güvenli yiyecek depolamaktır.
Uygun saklama tekniklerini uygulamak, peynirin bozulmasını önlemeye yardımcı olabilir. Normal peynir seçerken çatlak veya küflenme olmadığından emin olun. Doku, sertleşmiş veya sararmış noktalar olmadan pürüzsüz olmalıdır. Küflenmiş peynirler satın alırken, bulanık, renksiz lekelere dikkat edin. Olağandışı renklerin veya dokuların görünüp görünmediğini değerlendirmek için mavi damarlı alanları temel alın. Peynirinizi 1–3°C sıcaklıkta soğutmalısınız. Peynirinizi plastik sargıya sıkıca sarmak küf sporlarını önlemeye de yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın;