Yaz meyve ve sebzelerini kış aylarına saklamak için en çok kullanılan yöntem konservedir. Evlerde kolayca yapılan konserveler, aynı zamanda hazır paketler halinde de satılır. Özellikle mısır, bezelye, ton balığı gibi besinler konserve kutularında uzun süre muhafaza edilir. Konserve açacağı ile çok kolay bir şekilde açılan bu kutular, ince metal bir kapaktan oluşur. Eğer açacağınız yoksa, evdeki pratik aletlerle konservelerinizi açabilirsiniz.
Mutfak Bıçağıyla Konserve Nasıl Açılır?
- Konserve kutusunu mutfak tezgahına yerleştirin.
- Bıçağı dik bir şekilde tutun. Sivri ucu konserve kapağının kenarına gelecek şekilde yerleştirin.
- Diğer elinizle, bıçağı tuttuğunuz elinizin arkasına doğru hafifçe vurun. Bu sayede bıçak kutuyu delecektir.
- Ancak bu işlem esnasında çok sert vurmamaya dikkat edin. Aksi takdirde bıçak elinizden kayabilir ve yaralanmalara neden olabilir.
- İkinci deliği açmak için bıçağı biraz ileri doğru taşıyın. Tekrar aynı yöntemi kullanarak konserve boyunca küçük delikler açın.
- Bıçağı deliklerden birine yerleştirin ve kapağı yukarı doğru çekin. Eğer kapak zorlanıyorsa, delikleri keserek birleştirebilirsiniz.
- Kapağın elinizi kesmesini önlemek için, elinizi havluya sararak kutuyu tutabilirsiniz.
Kaşıkla Konserve Nasıl Açılır?
- Konserve kutusunu sabit bir yüzeye koyun ve bir elinizle kutuyu sıkıca tutun.
- Diğer elinize metal kaşık alın. Konserve kutusunun üst kısmında kutuyu mühürlemek için kullanılan bir çıkıntı bulunur.
- Kaşığı çukur tarafı konserveye bakacak şekilde çıkıtının üzerine yerleştirin.
- Kapağın ucunu ileri geri hareketlerle sürtmeye başlayın. Bu sürtünmeyle kapak aşınacak ve delinmeye başlayacaktır.
- Delik açıldığı zaman kaşığın ucunu delikten içeri sokun. İleri geri yapmaya devam ederek kenarlarını açın.
- Kapağın etrafını kaşıkla tamamen dönün. Kaşığı kapağın altına yerleştirin ve yukarı doğru ittirin. Bu sayede kapak kolayca çıkacaktır.
Şef Bıçağıyla Konserve Nasıl Açılır?
- Konserve kutusunu düz bir zemine koyun. Bıçağı dikkatli bir şekilde tutun.
- Eğer bıçak veya eliniz kaygansa bu yöntem tehlikelidir.
- Bıçağın keskin kısmının en geniş olduğu yer, bıçağın topuğudur. Topuk kısmını konservenin iç kısmına dayayın.
- Bıçağın topuğu konserveyi delene kadar hafifçe bastırın. Bu işlem için bıçağın sivri ucunu kullanmayın. Bu durum yaralanmaya ve bıçağın zarar görmesine neden olabilir.
- 1-2 cm aralık bırakarak konserve kapağına başka bir delik daha açın. Bu yöntemi kullanarak tüm kapak boyunca küçük delikler açın.
- Bıçağın sivri ucunu deliklerden birine sokun ve yukarı doğru ittirin. Bu yöntemle kapak kısa sürede açılacaktır.
Betonla Konserve Nasıl Açılır?
- Konserve kutusunu açmak için, pürüzlü yüzeye sahip olan bir beton bulun ve sabit bir yüzeye yerleştirin.
- Konserve kutusunu ters çevirerek betonun üzerine koyun.
- Konserve kutusunu ileri geri hareketlerle betona sürtün. Betonun üzerinde ıslaklık görene kadar bu işleme devam edin.
- Yemeğin dökülmesini önlemek için, sürtünme hareketini kontrollü bir şekilde uygulayın. Çok hızlı hareket etmeyin.
- Kutunun üzerindeki mühür aşındığında, bir bıçak yardımıyla kutuyu delin ve kapağı yukarı doğru ittirin.
Uyarı: Bu yöntemlerin hiçbiri konserve açacağı kadar ideal değildir. Yöntemleri uygularken size zarar verme ihtimali vardır. Bu nedenle kapağı açarken dikkatli ve yavaş bir şekilde davranmaya özen gösterin. Bu yöntemlerin hiçbiri çocuklar için uygun değildir.
Şunlara da göz atın;
- Kavanoz nasıl kaynatılır?
- Kışlık hazırlıkları nasıl yapılır?
- Kışlık turşu tarifleri
- Değişik reçel tarifleri