Fransızca'da karışım anlamına gelen komposto, karışık meyve ve şekerlerle yapılan bir içecektir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan komposto, karanfil, yıldız anason gibi baharatlarla aromatik bir hale getirilir. Ortaçağ İngiltere'sinde ana yemekten önce servis edilen komposto, Rönesans döneminde ise yemeğin sonunda ikram edilirdi. Komposto, mevsim meyvelerinin şekerli suda kaynatılmasıyla hazırlanır. Birbirinden farklı çeşitleri de mevcuttur. İşte, Ramazan ayında sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken 17 nefis komposto tarifi:
Komposto ve hoşaf arasındaki tek fark, kullanılan meyvelerdir. Taze meyvelerin şekerli suda pişirilmesine komposto, kuru meyvelerin pişirilmesine ise hoşaf denir.
Önemli Not: Diyabet hastaları komposto veya hoşaf tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Yalnızca 5 malzeme ile hazırlanan vişne kompostosu, Ramazan ayının favorilerindendir. Vişne kompostosunun bir bardağı, yaklaşık 210 kalori değerindedir.
Demir bakımından zengin olan karadut, C ve K vitamini de içerir. Genellikle tatlı ve içecek yapımında kullanılır. Çilekli ve karadutlu kompostoyu, karanfil ve tarçın ilave ederek zenginleştirebilirsiniz.
Kırmızı erik, şeftali, nektarin, portakal, kiraz ve kayısı ile hazırlanan bu komposto, özellikle yaz aylarında serinletici bir etkiye sahiptir. İçinde kullanılan malzemeler, mevsim meyvelerine göre değişiklik gösterebilir.
Kırmızı elma, tarçın, limon, yıldız anason ve kuru üzüm ile hazırlanan elma kompostosu, her mevsim kolayca hazırlayabileceğiniz bir içecektir. Tarif ölçülerinden 8 kişilik komposto hazırlanmaktadır.
Ortalama 30 dakikada hazırlanan güllü çilek kompostosu, nane, limon suyu ve gül suyu ile hazırlanır. Hafif bir tada sahip olduğu için hem yemeklerde, hem de yemeklerden sonra tüketilebilir.
Taze reyhan ve yaban mersini ile hazırlanan bu komposto, hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır. Sunum için kavrulmuş ceviz parçaları ilave edilir.
Şeftali, yenibahar tohumu ve zencefil ile hazırlanan bu komposto, isteğe göre tarçın ve karanfil çubuğu ile tatlandırılır. Hazırladığınız kompostoyu, buzdolabında dinlendirdikten sonra ikram edebilirsiniz.
Mango, kayısı, ayva ve yaban mersini ile hazırlanan sarı meyveler kompostosu, 30 dakikalık pişirme süresinin ardından sofralardaki yerini alır.
Armut, su ve şeker ile hazırlanan armut kompostosu, yaz aylarının en serinletici içeceklerinden biridir. İsteğe göre kırmızı elma dilimleri de ekleyebilirsiniz.
Diyet listelerinde ara öğün olarak tüketilen kırmızı erik, uzun süre tokluk hissi verir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kırmızı erik kompostosu, sindirim sorunlarının hafiflemesine destek olur.
Çilek, hoş kokusu ve lezzetiyle birçok tarifte kullanılır. Sıcak havalardan bunalanlar için, yaz ve bahar aylarında ferahlık sağlayacak, yemeklerin yanına çok yakışacak bir içecek tarifimiz var. Çilek kompostosunu mutlaka denemelisiniz.
Bahar aylarında, bahar meyveleri ile hazırlanan, ferahlatıcı ve lezzetli bir içecek istiyorsanız bahar kompostosu tam size göre.
Ananas kompostosu, ananas, zencefil ve limon ile hazırlanır. Ferahlatıcı ve aromatik bir lezzettir.
Reyhan ve yeşil erikli komposto kendine has aroması ile özel bir lezzettir. Hem lezzetli hem aromalı bu lezzeti mutlaka denemelisiniz.
Baharda geçen ramazan aylarının favori kompostosu olabilir. Elma ve ayva ile hazırlanan bu komposto tarifini deneyebilirsiniz.
Taze dut ve taze çilek ile hazırlanan bu komposto, daha şekerli tatları severlerin tercih edebileceği bir komposto olacaktır.
Kayısı, vişne, beyaz üzüm, kırmızı üzüm ile hazırlanan ramazan şerbeti iftar sofralarınıza çok yakışacak.
Şunlara da göz atın;