Çin'e özgü bir çay olan kombu çayı, fermente edilerek ilaç olarak kullanılmaktadır. Bakteri ve mayalardan oluşan bu çay, Doğu Asya'da ortaya çıkmış ve zaman içinde yayılmıştır. Kamboçya çayı olarak da anılan kombu çayı, şifa deposu olarak da bilinir. Peki, kombu çayının faydaları nelerdir, nasıl yapılır? İşte, kombu çayı tarifi:
Kombu Çayının Faydaları Nelerdir?
- Yağ yakımını hızlandırır ve fazla kilolardan kurtulmanızı sağlar.
- Yüksek tansiyonu dengeler ve tansiyon hastalıklarının önüne geçer.
- Vücutta oluşan iltihaplanmaların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Var olan hastalıkların vücutta oluşturduğu etkileri azaltır.
- Kan dolaşımını düzenler, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
- Kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını önlediği bilinmektedir.
- Sinir sisteminin düzenli çalışmasında etkili rol oynar.
- Alerjik reaksiyonların daha hafif bir şekilde atlatılmasını sağlar.
- Kandaki şeker oranını dengeler. Bu yüzden şeker hastalarına da önerilir.
- Bitkinlik ve yorgunluk durumlarında vücuda enerji vermesiyle bilinir.
- Uykusuzluk ve stres problemlerine karşı etkilidir.
- Saç sağlığına iyi gelir. Saç köklerinin güçlenmesini ve daha hızlı uzamasını sağlar.
- Cilde sürüldüğünde yaşlanma karşıtı etkileri mevcuttur.
- Kırışıklıkları azaltır, cildin nemlenmesini sağlar.
Kombu Çayı Nasıl Yapılır?
Öncelikle kombu çayını yaparken kombucha mantarına (mayası) ihtiyaç duyulur. Bu mantar her aktarda olmadığı gibi, güvenilir aktarlardan veya güvenilir online sitelerden temin edilebilir. Aynı şekilde kombu çayını da aktarlarda hazır olarak bulabilirsiniz. Eğer çayı kendiniz yapmak istiyorsanız, işte ev yapımı kombu çayı tarifi;
Malzemeler:
- 3 litre su (kaynak suyu olursa daha iyi sonuç verir)
- 1.5 su bardağı toz şeker
- Kombucha mantarı (mayası)
- 25-30 gram siyah çay veya 9-10 adet poşet çay (yeşil çay da kullanabilirsiniz.)
Yapılışı:
- Çelik bir tencerenin içine 3 litre suyu koyun ve kaynatın.
- Su kaynamaya başladığında içine şekeri ekleyerek 5 dakika boyunca karıştırın.
- Karıştırma işlemini metal kaşıkla yapın.
- Karıştırma işleminin ardından tencereyi ocaktan alın ve içerisine çayı ekleyin.
- 15 dakika demlemesini bekledikten sonra, metal kaşıkla çay parçalarını tamamen temizleyin.
- Karışım tamamen soğuduğunda büyük bir kavanoza aktarın.
- Kombucha mantarını ılık suda yıkadıktan sonra kavanozun içine koyun.
- Kavanozun hava alması için, üzerine temiz bir tülbent örtün ve lastikle bağlayın.
- Kavanozu 4-10 gün arası oda sıcaklığında ve doğrudan güneş ışığı almadığı bir yerde bekletin.
- 7. günün ardından mayalanan kombu çayını tüketmeye başlayabilirsiniz.
Kombu Çayı Nasıl Kullanılır?
Kombu çayını aç karna tüketmeli, portakal suyu, mandalina suyu gibi meyve sularıyla karıştırarak içmelisiniz. Çayı bardağa dökerken mutlaka süzgeçten geçirin. Kombu çayını günde yarım su bardağını geçmeyecek şekilde tüketin. Fazlası zararlı olacaktır.
Kombu Çayının Zararları Nelerdir?
- Kombu çayının bilinen bir yan etkisi veya zararı bulunmuyor. Ancak ciddi rahatsızlığı olanların tüketmeden önce doktora danışması gerekiyor.
- Hamilelik ve emzirme dönemlerinde olan kadınların kombu çayı tüketmesi önerilmiyor.
- Kombu çayının faydalarından yararlanmak için ölçülü bir şekilde tüketmelisiniz. Yarım bardaktan fazlası vücudunuz için zararlı bir hale gelebilir.
- Önemli Not: Kombu çayı ve diğer alternatif tedavi yöntemlerinde kullanılan ürünleri doktora danışmadan tüketmeyiniz. Özellikle kronik hastalığınız varsa ve ciddi bir rahatsızlık yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun tavsiye etmediği hiçbir şeyi kullanmayın.
Şunlara da göz atın;
- Ada çayının faydaları nelerdir?
- Papatya çayı neye iyi gelir?
- Kuşburnu çayı nasıl demlenir?
- Biberiye çayı nasıl tüketilir?
- Çay çeşitleri nelerdir?