Kivinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Kivinin vücuda faydaları nelerdir? Günde en fazla kaç kivi yemeliyiz? Kivi nasıl tüketilir, nerelerde kullanılır? İşte, Dyt. Gülçin Işık'tan kivinin faydaları ve kullanımı:
Kivinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
20 Ocak 2025, 09:17

Kivi, kabuğunun yüksek miktarda vitamin içerdiğini belirten Diyetisyen Gülçin Işık, kivinin faydalarını tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı. 

Egzotik bir meyve olan kivi, vitamin, mineral açısından oldukça zengin olup, A, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, çinko ve magnezyum içeriği ile çok faydalı bir meyve olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda içerisindeki çekirdeklerin sayesinde lif içeriği oldukça zengindir. 

Kivi Nedir?

Kivi olarak da bilinen kivi, Güneybatı Çin'in dağlarına ve yamaçlarına özgü bir meyve türüdür. Şimdi, bu popüler meyvenin en iyi üreticisi olan Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyanın birçok başka bölgesinde yetiştiriliyorlar. Kivi, Türkiye’de en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Kiviler ilk olarak 1904'te, Çin'i dolaştıktan sonra kivi tohumlarını eve getiren Isabel Fraser adlı bir öğretmen tarafından Yeni Zelanda'ya getirildi. Bir zamanlar Çin bektaşi üzümü olarak bilinen kiviye, Yeni Zelanda'ya özgü uçamayan kivi kuşlarından sonra Yeni Zelanda meyve ihracatçıları tarafından "kivi" adı verildi.

kivi

Günde En Fazla Kaç Tane Kivi Yemeliyiz?

Antioksidan içeriği ve C vitamini içeriği yüksektir. 100 gram limon veya portakal ile karşılaştırıldığında dahi kivinin C vitamini miktarı daha fazladır. Bu nedenle iltihaplanmalarda, kansere neden olabilecek serbest radikallerin uzaklaştırılmasında, enfeksiyon durumlarında tüketimi oldukça yararlı olacaktır. 


Aynı zamanda kivinin içindeki potasyum ve sodyumun elektrolitlerimizin dengesini sağlayarak kan basıncını yönetmeye yardımcı olur. Günde ortalama 2 adet tüketilen kivi, tüm bu olumlu etkilerin vücutta sağlanabilmesi için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. 

kivi

Kivinin Faydaları Nelerdir?

  1. C vitamini içeriği yüksektir.
  2. Sindirime yardımcı olur.
  3. İyi bir folat kaynağıdır. Hamilelik döneminde özellikle fayda sağlar.
  4. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.
  5. Sağlıklı, canlı ve güzel bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.
  6. Astım belirtilerini azaltır.
  7. Kalp sağlığına iyi gelir.
  8. Kansere ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri bulunur.
  9. Kilo vermeye yardımcıdır.
  10. Mide sağlığını korur.
  11. Soğuk algınlıklarına karşı güçlü bir besindir.
  12. Faydalı bitki bileşenleri içerir.
  13. Kivinin saçlı yüzeyinin antioksidan içeriği zengin olup, anti-kanser, anti-inflamatuar (iltihap karşıtı) ve anti-alerjik özelliktedir.
  14. Kabuğu, kendisinden 3 kat daha fazla antioksidan içerir. Vitamini kabuğunda söyleminin bir kanıtı olarak düşünebiliriz.
  15. Kivinin kabuğu, Staphylococcus ve E-coli gibi gıda zehirlenmelerine yol açan bakterilerle savaşabilir. Eğer yeşil renkli kivi kabuğu ekşi geliyorsa, kivileri kabuklarını soymadan katı meyve sıkacağından geçirerek çıkan meyve suyunu içebilirsiniz ya da bu kısımları kaynatıp suyunu da içebilirsiniz. Ayrıca bu tüylü kısımların daha az olduğu altın kivi veya gold meyvesini de tüketebilirsiniz.

kivi

Kivili Karışım Nasıl Hazırlanır?

Muz, süt veya yoğurt, bütün kiviyi karıştırarak kendinize bir ara öğün oluşturabilirsiniz.  

Sonuç olarak, kiviyi kabuğuyla ya da kabuklarını soyarak yemenizin sağlığınıza faydaları ihmal edilmeyecek kadar fazladır. Dilerseniz, kivili pavlova, kivili sütlaç, kivili pelte ve kivili tart gibi tariflerden de faydalanabilirsiniz.

Yazar: 

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin

Şunlara da göz atın;

  1. Kivili tarifler
  2. Kivi nasıl olgunlaştırılır?
  3. Kivi hangi mevsimde yetişir?
  4. Kivi nasıl seçilir?
  5. Kivinin bozulduğu nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo