Bulgur, salça, domates, maydanoz ve diğer yeşilliklerden yapılan kısır; pek çok insanın vazgeçemediği bir Türk lezzetidir. İçeriğindeki yüksek lif, vitamin ve minerallerden dolayı sağlıklı bir yiyecek olan kısırın kilo aldırıp aldırmadığı zayıflamak isteyenler tarafından merak edilmektedir.
Kısır, içeriğindeki zengin vitamin, mineral, lif ve kompleks karbonhidrat sayesinde diyette de tüketilebilir. Ancak unutmamak gerekir ki porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya yol açabilir. Bu sebeple küçük porsiyonlarda tüketilmelidir. Zayıflamak isteyen bireyler kısırı az yağ ile yapılabilir. Ayrıca içindeki yeşillik miktarı artırılıp bulgur miktarı da azaltılabilir. Bu şekilde kısırın kalorisi oldukça azalmış olur ve diyette tüketmek için iyi bir alternatif haline gelir.
3 yemek kaşığı kısır yaklaşık 70 kaloridir. 13 g karbonhidrat, 2 g lif, 2 g bitkisel protein ve 1,5 g yağ içerir.
Aslında kısırın içindeki bulgur, zeytinyağı ve yeşillikler diyette tüketmek için de uygundur. Ancak kalorisini azaltmak için yağ ve bulgur miktarı azaltılıp yeşillik miktarı artırılabilir. Porsiyon başına düşen yağ miktarı bir tatlı kaşığı kadar olmalıdır ve mutlaka zeytinyağı tercih edilmelidir. Bol miktarda kıvırcık, maydanoz, yeşil soğan, domates, salatalık gibi sebzeler eklenmelidir.
Bulgur yerine kinoa veya karnabahar kullanılarak da diyet kısır yapılabilir. Glutensiz diyet uygulayanlar ve diyetin protein içeriğini artırmak isteyenler kinoadan faydalanabilir. Daha düşük kalori tüketmek isteyenler ise karnabahar kısırı tüketebilirler.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;