Kiraz, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Akdeniz kıyıları, Hazar Denizi ve Güney Kafkasya, anavatanı olarak bilinir. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe çiçekler açar. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan kiraz, vücudu toksinlerden arındırır. Vitamin ve mineral bakımından zengindir. Sade bir şekilde tüketilebildiği gibi, tariflerin içerisinde de kullanılır. Özellikle tatlı yapımında ve süslemelerde tercih edilen bir meyvedir. İşte, kiraz ile yapabileceğiniz 15 farklı tarif:
Tam buğday unu ve badem unu ile hazırlanan bu kek, anason, bal ve kiraz ile tatlandırılır. Yapımında şeker ve beyaz un kullanılmadığı için sağlıklı kek tarifleri arasında yerini alır.
Çikolata ve kirazın muhteşem uyumunu denemek isteyenler için nefis bir tarifimiz var. Tart hamuru, ganaj ve kiraz ile hazırlanan bu tartın, videolu anlatımını da izleyebilirsiniz.
Clafouti, kalın bir hamurla kaplanmış, siyah kirazlarla hazırlanan Fransız tatlısıdır. Üzerine pudra şekeri serpiştirilir. İsteğe göre krema veya dondurma ile birlikte servis edilir.
Yulaflı bisküvi, labne ve vanilya ile hazırlanan cheesecake, kiraz sosu ile daha lezzetli bir hale getirilir. Süslemek için üzerine antep fıstığı veya file badem serpiştirebilirsiniz.
Davet sofralarınız için nefis bir önerimiz var. Küçük porsiyonlar halinde hazırlanan kirazlı brownie, 30 dakikalık pişirme süresinin ardından servis edilir. Üzeri krema ve kiraz ile süslenebilir.
Cobbler, hamur veya bisküvi ile kaplanmış meyve dolgulu bir tatlıdır. Güney Amerika'da hem altta, hem de üstte kalın kabuklar kullanılır. Sufle kalıplarında pişirilebilir.
Kiraz, dondurma ve süt ile hazırlanan milkshake, özellikle çocuklarına sağlıklı içecekler yapmak isteyenlerin ilk tercihidir. İsteğe göre farklı meyve aromaları da eklenebilir.
Orta Avrupa mutfağında yaygın olan strudel, dolgulu ve katmanlı bir hamur işidir. Avusturya mutfağının bir parçasıdır. İç harcında kiraz, badem ve vanilya kullanılır.
Milföy hamuru ile hazırlanan bu tart, kiraz ve karadut ile süslenir. Şekil vermek için beyaz çikolata kullanılır. Şık sunumu ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan tatlılardan biridir.
Evde kendi dondurmasını hazırlamak isteyenler için, yalnızca 3 malzemeden oluşan kirazlı dondurma tarifini öneriyoruz. Dondurmayı 3-4 saat buzlukta dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Granita, şeker ve su ile hazırlanan yarı dondurulmuş bir tatlıdır. Orijinali Sicilya'da olsa da, İtalya'nın hemen her yerinde bulunabilir. Sorbeye benzer bir görünümü vardır.
Tulum, lor ve süzme peynir ile hazırlanan kirazlı ezme, yemeklerin yanında meze olarak sunulur. Ortalama 40-45 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Semizotu ve badem ile süslenebilir.
Kakaolu bisküvi, pasta kreması ve kiraz ile hazırlanan bu pasta, özel günlerde evde kolayca yapabileceğiniz tariflerden biridir. Servis edilmeden önce mutlaka buzdolabında dinlendirilmesi gerekir.
Kiraz, şeker ve limon suyu ile hazırlanan kiraz reçeli, kahvaltı sofraları için idealdir. Aroma katmak için, reçelin içerisine karanfil veya yıldız anason ekleyebilirsiniz.
Kiraz, tuz ve su ile hazırlanan kiraz sirkesini, salata ve yemeklerinize tat katmak için kullanabilirsiniz. Ortalama 20 gün içinde fermantasyon sürecini tamamlar.
Şunlara da göz atın;