Diyabet ve kan şekerini etkileyen diğer rahatsızlıklar için diyet yapmak, sağlıklı yaşamın en önemli parçasıdır. Aktivite, vücut ağırlığı, stres ve genetik faktörler, zamanla kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Ancak kan şekerini yükselten faktörlerin başında, gün içinde yediğimiz besinler vardır. Kan şekerini dengede tutmak ve yükseldiği zaman düşünmek için, sağlıklı bir diyet uygulamak gerekir. İşte, sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek 15 besin:
Not: Aşağıdaki besinlerin her bünyedeki etkisi farklıdır. Bu yüzden diyetinize eklemeden önce mutlaka doktora danışın.
Brokoli, kan şekerini düşürücü özelliklere sahip olan sülforafan içerir. Hayvan ve insan çalışmaları, brokolinin güçlü antidiyabetik etkilere sahip olduğunu, kan şekerini ve oksidatif stres belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Ek olarak turpgil sebzelerini yemek, tip 2 diyabet riskini düşürür.
Balık ve kabuklu deniz ürünleri, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilecek protein, sağlıklı yağ, vitamin ve mineraller sunar. Somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, kan şekeri regülasyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Lif ve antioksidanlarla dolu bal kabağı, kan şekeri için mükemmel bir seçimdir. Kavrulmuş kabak çekirdeği ise sağlıklı yağlarla doludur ve kan şekerini kontrol altına alabilir. 2018 yılında 40 kişi üzerinde yapılan bir araştırma 65 gram kabak çekirdeği tüketmenin yemek sonrası kan şekerini kontrol grubuna kıyasla %35'e kadar azalttığını buldu.
Kuruyemişler, kan şekeri seviyelerini düzenler. Tip 2 diyabetli 25 kişilik bir çalışmada, yer fıstığı ve badem tüketmenin açlık ve yemek sonrası kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Bamya, içeriğinde bulunan polisakkaritler ve flavonoid antioksidanlar ile kan şekerini düşürebilir. Hayvan çalışmaları, bamyanın güçlü bir antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu gösterse de, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
Lif ve sağlıklı yağlar bakımından zengin olan keten tohumu, kan şekerini düşürmeye yardımcı olur. Tip 2 diyabetli 57 kişide yapılan 8 haftalık bir çalışmada, günde 30 gram keten tohumu içeren 200 gram %2.5 yağlı yoğurt tüketenlerin HbA1c'de, diyabetlilere kıyasla önemli düşüşler yaşadı.
Fasulye ve mercimek, kan şekerini düşürmeye yardımcı olan lif, protein ve magnezyum açısından zengindir. 12 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, pirinç yemeğine siyah fasulye veya nohut eklenmesinin, yemek sonrası kan şekeri düzeylerini tek başına pirinç yemeye kıyasla önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Diğer birçok çalışma, fasulye ve mercimek yemenin sadece kan şekeri düzenlemesine fayda sağlamadığını, aynı zamanda diyabet gelişimine karşı korunmaya da yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Kimchi ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar ve probiyotikler, sağlığı teşvik eden bileşiklerle doludur. Bu besinler, insülin duyarlılığını artırabilir. Prediyabetli 21 kişide yapılan bir araştırma, 8 hafta boyunca fermente kimchi yemenin katılımcıların %33'ünde glukoz toleransını iyileştirdiğini, taze kimchi tüketen katılımcıların sadece %9.5'inin daha iyi glukoz toleransı gösterdiğini buldu.
Chia tohumları, kan şekeri seviyesindeki düşüşler ve insülin duyarlılığı ile ilişkilendirilmiştir. 15 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, 25 gram öğütülmüş chia tohumu ile birlikte 50 gram şeker çözeltisi alan katılımcıların, tüketenlere kıyasla kan şekeri seviyelerinde %39 azalma olduğunu gösterdi.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir.
Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir. Çok sayıda çalışma, avokadonun kan şekerini düşürdüğünü ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını bulmuştur.
Diyetinize yulaf veya yulaf kepeği dahil etmek, kan şekeri seviyesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. 16 çalışmasının analizine göre, yulaf alımının açlık kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.
Narenciye, kan şekerini ananas, karpuz gibi etkilemediği için düşük glisemik indeksli meyveler olarak kabul edilir. Portakal, greyfurt, mandalina gibi turunçgiller, güçlü antidiyabetik özelliklere sahiptir.
Kefir ve yoğurt alımı, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Tip 2 diyabetli 60 kişide yapılan 8 haftalık bir çalışma, probiyotik açısından zengin bir yoğurt içeceği olan 600 ml kefir içmenin, açlık kan şekerini ve HbA1c'yi kefir içmeye kıyasla önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
Elma, diyabete karşı koruma sağlayan kersetin, klorojenik asit, gallik asit gibi çözünür lif ve bitki bileşikleri ile doludur. 187.000 kişiden alınan verilere göre, yaban mersini, üzüm ve elma gibi bazı meyvelerin, önemli ölçüde tip 2 diyabet riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Bir araştırmaya göre, pirinçten yemeğinden 30 dakika önce elma tüketmenin, yemek sonrası kan şekerini kontrole aldığı bulunmuştur.
Önemli not: Rafine karbonhidratlar, işlenmiş gıdalar ve rafine şekerler diyabet riskini artırır. Bu yüzden diyabet hastalığınız varsa veya kan şekeri seviyeniz yüksekse, mutlaka bir doktordan yardım alın. Doktor kontrolünde daha sağlıklı bir diyet uygulayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;