Hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşüklüğü, vücudumuzun temel enerji kaynaklarından olan glikozun istenilen aralığın altına düşmesi olarak tanımlanabilir. Bu değerin sağlıklı bireylerde 70-100 mg/dL aralığında olması istenir. Düzensiz beslenme ve sağlıksız bir yaşam tarzı hipoglisemi yaşamanın en önemli sebebi olarak belirtilebilir. Öğün atlamak ve uzun süre aç kalmak, aşırı egzersiz yapmak, insülin metabolizmasındaki bozukluklar, kullanılan bazı ilaçlar, aç karnına alkol tüketimi, menstrüasyon dönemi, glisemik indeksi yüksek besinlerle beslenmek hipogliseminin oluşma nedenleri arasında sıralanabilir.
Glisemik indeksi genel hatlarıyla tüketilen karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızı olarak da tanımlayabiliriz bir besinin glisemik indeksi ne kadar yüksekse kan şekerini o kadar ani yükseltir ve istemediğimiz bir kan şekeri tablosu ile karşı karşıya kalmış oluruz. Beyaz ekmek, pirinç, patates, mısır, muz, kuru meyveler gibi besinlerin glisemik indeksi yüksekken; bulgur, kinoa, tam tahıllar, kuru baklagiller, elma, armut gibi meyve ve bazı sebzeler glisemik indeksi düşük besinler arasında yer alır.
Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?
- Baş dönmesi
- El ve ayaklarda uyuşma
- Titreme
- Akıl bulanıklığı
- Nabzın hızlanması
- Nefes almada düzensizlik
- Stres ve agresiflik belirtilerini yaşıyorsanız eğer hipoglisemi yaşıyor olabilirsiniz. Bazı bireylerde bu durumlar fark edilmeyebilir ve sonucunda ani bayılmalar veya bilinç kaybı yaşanabilir.
Kan Şekeri Düştüğü An Ne Yapılır?
- Eğer hipoglisemi yaşadığınızı düşünüyorsanız ilk dikkat etmemiz gereken nokta 15-20 gram basit karbonhidrat tüketmek olmalıdır.
- Tüketimden sonra 15 dakika bekleyip kan şekeri tekrar ölçülmelidir eğer hala yükselmediyse 15 gram karbonhidrat daha ilave edilebilir.
- Burada 1-2 küp şeker veya vişne suyu tüketerek vücuda basit karbonhidrat alımını sağlayabiliriz.
Hipoglisemi Nasıl Önlenir?
- Öğün sayısını düzenlemek bu noktada çok önemlidir eğer sık sık kan şekerinde düşüş yaşıyorsanız ara öğünleri muhakkak beslenmenize eklemeli ve ana öğünlerinizi aksatmadan tüketmelisiniz.
- Öğünlerinizde beyaz ekmek, pirinç pilavı, patates, muz gibi glisemik indeksi yüksek basit karbonhidratlar yerine, glisemik indeksi düşük bulgur, kinoa, tam tahıl ürünleri gibi kompleks karbonhidrat içeren besinler tercih edilmelidir.
- Posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kurubaklagil gibi besinleri tercih etmek daha uzun süre tok kalmamızı ve şekerin kana daha yavaş geçmesini sağladığı için hipoglisemiyi önlemeye yardımcı olacaktır.
- Yeterli protein alımı ve doymuş yağ miktarının azaltılması kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
- Eğer düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız hipoglisemi yaşamamak adına egzersiz öncesi ara öğün tüketimi hipoglisemi yaşamanızı önleyecektir.
Yazar:
Dyt. Hüma Nur Keten
instagram.com/dythumaketen
Şunlara da göz atın;
- Kan şekerini düşüren besinler
- Kan şekeri yükselince ne yapılır?
- Yüksek tansiyonu ne düşürür?
- Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
- Tansiyon nasıl yükseltilir?