Damak tadınıze uygun bir kahve için, kahveyi doğru boyutta ve homojen biçimde öğütmek çok önemlidir. Evde demlenen kahvenin tadı, çekirdeğe, su sıcaklığına, kahve/su oranına ve öğütme boyutuna bağlı olarak değişir. Kahvenin boyut ayarı, çekirdek ve su etkileşime girdiği için dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Ayrıca yapacağınız kahvenin, öğütme boyutuyla doğrudan bir ilişkisi vardır.
El değirmeni öğütücü makinesi, her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir üründür. Ancak bu makineden verim almak, biraz zaman alabilir. El değirmeni ile, filtre kahveye uygun homojen öğütme işlemi gerçekleştirilir. Fakat Türk kahvesi ve espresso için yeterli nitelikte değildir.
Türk tipi öğütücü kahve makineleri, özellikle geçmiş zamanlarda sık kullanılan ürünlerdir. Bu ürünün üst kapağını açtığınızda, ana milin üzerinde ayar somunu görebilirsiniz. Bu somun, kahvenin hangi boyutlarda öğütüleceğini ayarlamak için kullanılır. Ancak bu makinelerin günümüzdeki sayıları oldukça azdır. Bu yüzden bulmak da güçlük çekebilirsiniz.
Elektrikli değirmen öğütücü makineler, bıçaklı ve disk olarak ikiye ayrılır. Bıçaklı makinelerin kullanımı kolay gözükse de, kahveyi istenen boyuta getirebilmek için deneyimli olmak gerekir. Bu makinede en çok karşılaşılan sorun, kahvenin homojen biçimde öğütülememesi olur. Bunun önüne geçmek için, makineyi kısa aralıklarla çalıştırmak ve yukarı-aşağı şeklinde sallamak gerekir. Disk makineler ise, piyasada bulunan en iyi değirmen öğütücü makineler olarak kabul edilir.
Şunlara da göz atın;