İster hafif ister koyu kavrulmuş, ister sıcak kahve ekibinde olun, ister soğuk demleme tüketin çoğumuz oda sıcaklığında bir fincan kahve içmekten daha kötü çok az şey olduğu konusunda hemfikirizdir. İçeceğin tüm harika tatları, aromaları ve canlandırılması kaybolmuş gibi görünüyor. 20 dereceye yerleşmek için geride bırakılan bir unutkanlık anıtına indirgenmiştir. Sağduyu veya bir kafein sarsıntısı ihtiyacı gibi pratik nedenlerle tüketmeye devam edebilirsiniz. Ancak bu noktada artık eskisi gibi neşe getirmiyor.
Oda sıcaklığındaki kahvenin neden doğası gereği daha düşük olduğuna dair aslında birkaç bilimsel teori olduğu ortaya çıktı. Oda sıcaklığındaki kahvenin acı, buruk tatları, evrimsel tarihimiz ve tatları nasıl algıladığımız kadar kimyasal reaksiyonlarla da ilgilidir. WordsSideKick.com'a göre bilim adamları, sıcaklıkları değişen bir fincan kahveye karşı böylesine olumsuz bir tepkiye neyin neden olduğunu ancak son zamanlarda tam olarak anlamaya başladılar.
Kahve oda sıcaklığına geldiğinde artık taze değildir. Sıcaklık değişimi, demlemenin oksitlenmesine ve pH dengesini dönüştürmesine neden olarak tadı tatsız hale getirir. Tipik olarak acı bir tada katkıda bulunan lakton adı verilen kimyasallar da vardır. Sıcak kahve soğudukça, bu kimyasallar parçalanarak karboksilik ve klorojenik asitlere dönüşerek daha acı bir tat oluşturur.
Araştırmacı Karel Talavera, tat tomurcuklarımızın farklı sıcaklıklara nasıl tepki verdiğini incelerken ilginç bir keşif yaptı. Araştırmaları, tat tomurcuklarının 18 ila 36 derece aralığındaki gıdalara en duyarlı olduğunu buldu. Bu, daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklarda, tüm lezzet bileşiklerini tatmayacağımız anlamına gelir. Bu, kahvedeki olumsuz tatlardan daha fazlasını toplayabilecek acı tat reseptörlerini içerir.
Talavera, bunun evrimsel tarihimizden etkilenebileceğini teorileştiriyor. Atalarımızın yiyecekleri oda sıcaklığında tüketmesinin bir sonucu olarak, tat tomurcuklarımız bu aralıktaki tatlara farklı tepkiler verecek şekilde evrimleşmiştir.
Diğer bir faktör de kokunun tatları nasıl algıladığımızda oynadığı roldür. Yale Üniversitesi tat algısı bilimcisi Barry Green, sıcak kahvenin daha aromatik bileşikler üretme eğiliminde olduğunu söylüyor. Bu kokular, buharı tüten sıcak bir fincan kahveyi tüketirken daha güçlü tat tepkileri üretecektir.
Oda sıcaklığındaki kahvenizin tadının kötü olduğunu düşünüyorsanız, suçu kimyasal reaksiyonları, anatominizi ve insan evrimini alın.
Şunlara da göz atın;