Ana vatanı Çin ve Hindistan olarak bilinen patlıcan, yemeklerin içerisinde en çok kullanılan sebzelerden biridir. Ülkemizde de tüketilen bu besin; hem ana yemeklerde, hem de salata ve mezelerde kullanılır. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde, sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Aynı zamanda kalp sağlığını da korur. Demir ve antioksidan bakımından zengin olduğu için, kansızlığın giderilmesinde etkilidir. Bununla birlikte bazı kanser türlerine karşı vücudu korur. Kullanım yerine göre kızartma, fırınlama ve közleme usulüyle pişirilebilir. Biz de iftar sofralarını lezzetlendirmek için okuyucularımız tarafından en çok beğenilen patlıcanlı tarifleri yazımızda derledik. 'İftara ne pişirsem?' diye düşünenler için, birbirinden lezzetli önerilerimiz var. Kolları sıvayıp mutfağa geçtiyseniz, iftar sofralarınıza özel 25 patlıcanlı tarifimizi deneyebilirsiniz.
Hazırlaması 15, pişirmesi yaklaşık 30 dakika süren patlıcan kebap, sebze ve köftelerin şişte pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilir.
Türk mutfağına özgü bir yemek olan patlıcan musakka, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde de ilgi gören bir tariftir. Patlıcan ve kıyma ile hazırlanan musakka; hem kızartma, hem de fırınlama usulüyle pişirilebilir.
Patlıcan, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan imam bayıldı, ortalama 30 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Pratik bir şekilde hazırlandığı için, iftar menülerinde ana yemek olarak sunulabilir.
Zeytinyağlılar arasında büyük bir ilgi gören zeytinyağlı patlıcan yemeğinin bir porsiyonu, yaklaşık 120 kaloridir. Diyet listelerinde de yer verilen patlıcan yemeğini hazırlamak 15, pişirmek ise 30 dakikadır.
Güneydoğu Anadolu'da oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolması, özellikle Antep yöresi ile özdeşleşmiştir. Dolma yapımında kurutulmu�� patlıcan ve pirinç kullanılır. İsteğe göre kıyma da eklenebilir.
İsmi gibi lezzetiyle de ilgi çeken karnıyarık, patlıcan ve kıyma ile hazırlanan bir yemektir. İsmini, patlıcanın yarılıp kıyma ve baharatlar ile doldurulmasından alır.
İftar sofraları için kolayca hazırlayabileceğiniz yemekler arıyorsanız, patlıcan kızartma tam size göre. Hazırlama ve pişirme süresi toplam 30 dakika olan patlıcan kızartmayı, süzme yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz.
Kuzu eti, patlıcan, mantar ve domates ile hazırlanan patlıcan güveç, en lezzetli iftar yemeklerinden biridir. Hem hafif, hem de doyurucu bir yemek olan patlıcan güveci, ayran veya cacık ile birlikte servis edin.
Klasik pilav tariflerinden sıkılanlar için, oldukça lezzetli bir tarif ile listemize devam ediyoruz. Patlıcan, pirinç, domates ve baharatlarla hazırlanan patlıcan pilavın porsiyonu, ortalama 115 kaloridir. Ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.
Et ve sebze yemeklerinin yanında sunabileceğiniz nefis bir önerimiz var. Yapımında közlenmiş patlıcan kullanılan bu salatayı, yaklaşık 30 dakika içinde hazırlayarak sofraların baş köşesine koyabilirsiniz.
Ana malzemeleri patlıcan, yoğurt ve sarımsak olan patlıcan ezmenin hazırlama süresi 20-25 dakikadır. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan bir tariftir.
Şef Deniz Orhun'dan nefis bir çorba tarifimiz var. Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan bu çorbayı, iftar sofralarında sıcak bir başlangıç yapmak için tercih edebilirsiniz.
Patlıcan, patates ve kıyma ile hazırlanan patlıcan oturtma, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Doyurucu bir iftar menüsü hazırlamak isteyenler için idealdir.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan volovan, milföyle hazırlanan ikramlık tariflerden biridir. Patlıcanlı volovanı, iftar yemeğinin yanında servis edebilirsiniz.
Patlıcanın kıyma, pirinç ve domates ile doldurulmasıyla hazırlanan mozzarellalı dolma, iftarda farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Başta Diyarbakır olmak üzere Doğu Anadolu mutfağında çok sevilen patlıcan dizme, özellikle kalabalık sofralarda sunabileceğiniz en lezzetli tariflerden biridir.
Dana bonfile ve patlıcan ile hazırlanan bu yemek, özel misafirleriniz için sunabileceğiniz tariflerdendir. Yanına roka salatası yapabilirsiniz.
Çanakkale mutfağıyla özdeşleşen zade kebabı, kuşbaşı et, patlıcan ve patates ile hazırlanır. Aroma katmak için soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
Kilis mutfağında popüler olan teşrübe, patlıcan ve et karışımından oluşur. Hazırlanan yemek, tırnak pidenin üzerinde servis edilir.
Patlıcan yemekleri demişken hünkar beğendiye yer vermemek olmaz. Ana malzemeleri közlenmiş patlıcan ve kırmızı et olan hünkar beğendi, Osmanlı mutfağından miras kalan bir yemektir.
Kuru patlıcan dolmasından sıkılanlar için bir diğer önerimiz, taze patlıcan dolması. İç harcı pirinç ve kıyma ile doldurulan patlıcanları, tencerede yaklaşık 40 dakika pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Karnıyarık ile benzer bir görünüme sahip olan kinoalı patlıcan, vejetaryen menüleri için uygundur. Haşlanmış kinoa, mantar ve domates ile hazırlanan yemeği, tahin sosuyla zenginleştirebilirsiniz.
İftar sofralarına çok yakışacak yemeklerden bir diğeri ise, perde pilavıdır. Pilav, dana eti, biber ve domatesin patlıcanlarla sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, şık sunumu ile herkesi kendine hayran bırakacak niteliktedir.
Patlıcan, mantar ve kuşbaşı et ile hazırlanan bu yemek, doyurucu bir menü hazırlamak isteyenler için idealdir. Eti pişirmeden önce marine ederseniz, daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Adıyaman mutfağıyla özdeşleşen besni tava, patlıcan, kuzu eti, domates ve biber karışımından oluşur. Ortalama 1 buçuk saatte hazırlanan bu yemek, tırnak pide eşliğinde sunulabilir.
Şunlara da göz atın: