Hindistan cevizi sütü son zamanlarda çok popüler hale gelen vegan sütler arasındadır. Bir dizi sağlık yararı da sağlayabilen inek sütüne lezzetli bir alternatiftir. Sizler için hindistan cevizi sütünün faydalarını listeledik. İşte, Hindistan cevizi sütünün faydaları ve yapımı:
Hindistan cevizi sütü, hindistancevizi ağacının meyvesi olan olgun kahverengi hindistancevizlerinin beyaz kısımlarından gelir. Sütün kalın bir kıvamı ve zengin, kremsi bir dokusu vardır. Tay ve diğer Güneydoğu Asya mutfaklarında tariflerde genellikle bu süt kullanılır. Hawaii, Hindistan ve bazı Güney Amerika ve Karayip ülkelerinde de popülerdir.
Hindistan cevizi sütü, olgunlaşmamış yeşil hindistancevizlerinde doğal olarak bulunan hindistancevizi suyuyla karıştırılmamalıdır. Hindistan cevizi suyunun aksine, süt doğal olarak oluşmaz. Hindistan cevizi sütü yapabilmek için katı beyaz kısım ile sütün karıştırılması gerekir. Buna karşılık Hindistan cevizi suyunun %94’ü sudur. Hindistan cevizi sütünden çok daha az yağ ve çok daha az besin içerir.
Hindistan cevizi sütü yüksek kalorili bir besindir. Kalorisinin yaklaşık %93'ü, orta zincirli trigliseritler olarak bilinen doymuş yağlar da dahil olmak üzere yağdan gelir. Süt ayrıca çeşitli vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır. 240 gramı aşağıdaki değerleri içerir;
Kalori: 552
Yağ: 57 gram
Protein: 5 gram
Karbonhidrat: 13 gram
Lif: 5 gram
C Vitamini: Önerilen Günlük Alımın %11'i
Folat: Önerilen Günlük Alımın %10'u
Demir: Önerilen Günlük Alımın %22'si
Magnezyum: Önerilen Günlük Alımın %22'si
Potasyum: Önerilen Günlük Alımın %18'i
Bakır: Önerilen Günlük Alımın %32'si
Manganez: Önerilen Günlük Alımın %110'u
Selenyum: Önerilen Günlük Alımın %21'i
Ek olarak, bazı uzmanlar hindistan cevizi sütünün sağlık yararları sağlayabilecek benzersiz proteinler içerdiğine inanmaktadır. Bununla birlikte, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Hindistan cevizi sütündeki yağların kilo verme, vücut kompozisyonu ve metabolizmaya fayda sağlayabileceğine dair bazı kanıtlar var. Daha uzun zincirli yağların aksine, hindistancevizi içerisinde bulunan yağlar sindirim sisteminden doğrudan karaciğerinize gider ve burada enerji veya keton üretimi için kullanılırlar. Yağ olarak depolanma olasılıkları daha düşüktür. Yağlar sayesinde iştah azaltmaya ve kalori alımını azaltmaya yardımcı olur.
Hindistan cevizi sütü doymuş yağda çok yüksek olduğundan, insanlar bunun kalp için sağlıklı bir seçim olup olmadığını merak edebilirler. Genel olarak, kolesterol ve trigliserit seviyeleri hindistancevizi alımıyla iyileşir. "Kötü" LDL kolesterolün arttığı durumlarda, "iyi" HDL de tipik olarak artar.
Hayvan çalışmaları, hindistancevizi özü ve hindistancevizi yağının, yaralı sıçanlarda ve farelerde iltihaplanmayı ve şişmeyi azalttığını buldu.
Mide ülseri boyutunu azaltır. Bir çalışmada, hindistancevizi sütü sıçanlarda mide ülseri boyutunu %54 oranında azalttı.